lun. dec. 23rd, 2024

politistiÎN SERVICIUL COMUNITĂŢII, DE FLORII

În perioada 31 martie – 2 aprilie, peste 200 de poliţişti dâmbovițeni vor acționa, zilnic, pentru asigurarea ordinii şi liniştii publice, precum și protejarea drepturilor şi libertăţilor cetăţenilor, astfel încât întreaga comunitate să se bucure în siguranță de această sărbătoare.

În perioada 31 martie – 2 aprilie a.c., 208 poliţişti din cadrul Inspectoratului de Poliție Județean Dâmbovița vor acţiona, în medie, zilnic la nivel județean, cu 105 autospeciale, pentru menţinerea unui climat corespunzător de ordine şi siguranţă publică, în special în apropierea lăcaşurilor de cult unde vor fi organizate manifestări religioase prilejuite de Sărbătorirea Floriilor şi în locurile unde se vor desfăşura manifestări publice circumscrise acestei sărbători.

De asemenea, pentru menținerea ordinii și siguranței publice, Inspectoratul de Poliție Județean Dâmbovița va organiza zilnic, în această perioadă, 88 de patrule de siguranţă publică, dintre care 84 auto.

În fiecare zi, în medie, 33 de polițiști rutieri vor fi prezenți pe principalele drumuri naționale și județene, pentru prevenirea accidentelor grave și fluidizarea traficului pe căile de acces din zona lăcașurilor de cult și a stațiunilor turistice.

Pentru prevenirea accidentelor de circulație grave și menținerea unei atitudinii prudente în trafic, polițiștii rutieri vor acționa cu 8 aparate radar în întreg județul.

Structurile de poliţie transporturi vor asigura măsurile de ordine publică, în trenurile de călători, stațiile și triajele de cale ferată.

Pentru a vă bucura în linişte de sărbători, poliţiştii vă recomandă:

În zonele aglomerate din pieţe, gări, autogări, magazine, lăcaşe de cult fiţi foarte atenţi cu banii şi obiectele personale!

Nu purtaţi portmoneul în buzunarele exterioare ale hainelor, în sacoşă sau la vedere!

Nu păstraţi în acelaşi loc banii, actele personale şi cheile apartamentului!

În aglomeraţie, dacă vă simţiţi bruscaţi, controlaţi-vă geanta sau portmoneul chiar în acel moment!

În caz de nevoie sau dacă aţi asistat ori aveţi cunoştinţă despre comiterea vreunei fapte antisociale, apelaţi cu încredere la cel mai apropiat poliţist ori sunaţi la 112 – Apelul Unic de Urgenţă!

Recomandări pentru conducătorii auto:

Circulaţi cu viteză adaptată condiţiilor din trafic, în special când se circulă în coloană şi nu uitaţi de politeţea rutieră. De asemenea, pentru un plus de siguranţă, în mers, măriţi distanţa dintre vehicule.

Conduceţi prudent, fără bruscarea comenzilor autoturismului, asiguraţi-vă temeinic înainte de efectuarea fiecărei manevre şi evitaţi depăşirile care, în condiţii de vizibilitate redusă şi carosabil umed, se dovedesc extrem de periculoase.

Respectaţi regimului legal de viteză! Poliţiştii rutieri reamintesc că viteza excesivă şi cea neadaptată la condiţiile meteo, de drum sau trafic, reprezintă unul dintre principalii factori generatori ai accidentelor rutiere în România.

Conducătorii auto începători trebuie să evite, pe cât posibil, conducerea autovehiculului pe timp de noapte sau pe distanţe mari, dată fiind experienţa redusă şi riscul implicării în evenimente rutiere.

Pietonilor le recomandăm să-şi sporească atenţia şi să traverseze numai după ce sunt siguri că o pot face în siguranţă. Este recomandat să evite, pe cât posibil, folosirea părţii carosabile, mai ales după lăsarea întunericului şi în condiţii de vizibilitate redusă.

elevi-sc-aCOMUNICAT DE PRESĂ

Recomandări pentru o vacanță în siguranță

Elevii sunt în vacanța. Pentru a preveni implicarea în evenimente negative, polițiștii le recomandă:

Fiţi atenţi atunci când vă alegeţi prietenii. Evitaţi compania persoanelor violente și consumatoare de băuturi alcoolice sau substanțe interzise.

Nu vă lăsaţi influenţaţi de ceilalţi. Analizaţi singuri riscurile la care vă expuneţi și nu vă lăsați pradă presiunii grupului !

Învăţaţi să spuneţi „NU” atunci când consideraţi că este cazul. Trebuie să aveţi tăria de a vă susţine părerile chiar dacă sunt diferite, însă nu apelați la violențe pentru a vă impune.

Respingeţi propunerile de a participa la anumite „distracţii” bazate pe consum de alcool,  droguri, jocuri de noroc, distrugeri sau pe violenţe verbale şi fizice.

Nu încercaţi să rezolvaţi un conflict prin violenţă. Apelaţi la sprijinul celor care vă pot ajuta: părinţi, profesori, poliţişti.

Atenție la lumea virtuală! Dacă nu sunteți prudenți, puteți deveni cu ușurință victima unei infracțiuni!

Nu vă faceți publice datele personale și evitați discuțiile cu persoanele necunoscute! În spatele unui ecran se poate ascunde un răufăcător.

Nu dezvăluiţi parolele personale altor persoane, nici măcar prietenilor apropiaţi, în caz contrar adresa voastră de e-mail poate fi folosită pentru a trimite mesaje jignitoare sau spam în numele vostru.

Nu vă întâlniţi cu persoane cunoscute pe internet.

În cazul în care vă petreceţi vacanţa în tabere şcolare, nu plecaţi în drumeţii singuri, fără a fi însoţiţi de adulţi.

Evitaţi plecările pe timpul nopţii. Nu vă îndepărtaţi de grup !

Nu vă lasaţi atraşi de propunerile, aparent încântătoare, ale unor persoane necunoscute sau pe care le cunoaşteţi de puţin timp.

Evitaţi să intraţi în discuţie cu străinii sau persoanele aflate în stare de ebrietate,  indiferent de motivul pentru care aceştia vă abordează.

Atunci când mergeţi în localuri de alimentaţie publică sau de divertisment, nu vă afişaţi în mod excesiv cu bijuterii sau cu alte bunuri însemnate.

Nu consumaţi băuturi alcoolice sau substanţe interzise de lege.

Nu oferiţi mobilul unei persoane necunoscute, sub pretextul că îl admiră sau că trebuie să dea un telefon urgent.

Nu vă urcaţi în autoturismele unor persoane necunoscute indiferent de ce vi se oferă.