Inspectoratul de Poliție Județean Dâmbovița vă informează:
Cei patru tineri din Corbii Mari, bănuiți de comiterea infracțiunilor de tulburarea ordinii și liniștii publice, distrugere și lovire sau alte violențe au fost prezentați magistraților, împotriva acestora fiind dispusă măsura controlului judiciar pentru 60 de zile.
Din cercetări a reieșit că, pe fondul consumului de alcool, cei în cauză ar fi agresat două persoane, iar în momentul intervenției polițiștilor, aceștia au avut un comportament violent, refuzând să se supună somațiilor.
De asemenea, tinerii au provocat avarii autospecialelor de poliție.
Atenție când mergeți la cumpărături !
În această perioadă, supermarketurile, mall-urile, târgurile și pieţele devin tot mai aglomerate. În graba cumpărăturilor, polițiștii le recomandă cetățenilor să adopte un comportament preventiv.
Evitaţi să aveţi asupra dumneavoastră sume mari de bani în numerar. Utilizarea cardului pentru plata cumpărăturilor este posibilă în majoritatea magazinelor şi reduce riscul de a rămâne fără bani, în cazul pierderii sau sustragerii portofelului.
Atunci când efectuaţi plata cu cardul, tastaţi codul PIN cu discreţie, pentru a nu fi observat de cei din jur!
Păstraţi banii în buzunarele interioare ale vestimentaţiei, în borsete sau genţi! Dacă vă aflaţi într-o zonă aglomerată protejaţi-vă geanta!
Folosirea telefonului/tabletei sau a altor gadgeturi vă pot distrage pe dumneavoastră, dar pot atrage şi atenţia hoţilor.
Nu vă lăsaţi bunurile de valoare (borsetă, servietă, haine) în căruciorul pentru cumpărături!
Furturile din buzunare şi genţi se comit în special în locurile aglomerate. Dacă sunteţi împins în astfel de locuri, verificaţi-vă imediat buzunarul cu bani sau geanta, pentru a fi siguri că nu sunteţi victima unei înscenări a unui hoţ!
La întoarcerea spre casă, evitaţi deplasarea prin zone puţin circulate sau întunecate!
Când sunteţi însoţiţi de copii, explicaţi-le că, în cazul în care se pierd, trebuie să apeleze la personalul de securitate al magazinului.
Dacă observaţi lipsa copilului, anunţaţi imediat agentul de pază sau personalul magazinului.
De asemenea, anunţaţi cea mai apropiată unitate de poliţie ori sunaţi la numărul de urgenţă 112!
Nu vă lăsaţi amăgiţi de vânzătorii de ,,chilipiruri” (produsele pot fi contrafăcute).
În mediul online, comercianții fac reduceri la produsele vândute, iar mulți dintre dumneavoastră veți plăti online ceea ce cumpărați. Vă recomandăm să verificați dacă site-ul de pe care faceți tranzacția este de încredere (dacă oferă date de identificare complete – contact, adresă, cod de înregistrare fiscală etc.) şi să analizaţi opiniile altor cumpărători, condiţiile de livrare şi de garanţie.
Atacurile informatice de tip phishing urmăresc colectarea de informaţii personale, precum numerele de cont şi de card ori codurile folosite. Este indicat să nu se deschidă emailuri de tip SPAM şi să se instaleze un program anti-phishing.
De asemenea, ar trebui să verificați de fiecare dată lista tranzacţiilor efectuate cu cardul, pentru a preîntâmpina eventualele încasări suplimentare.
Totodată, se recomandă folosirea unui serviciu de curier cu plata ramburs, ce permite deschiderea coletului la primire, asigurându-vă astfel că plătiți pentru ce ați comandat.
Sfaturi utile ale poliţiştilor pentru călătorii cu trenul în siguranţă
În această perioadă, poliţiştii de la Transporturi desfăşoară acţiuni preventive în trenurile de călători, în staţiile şi triajele de cale ferată astfel încât cetăţenii să beneficieze de o călătorie în siguranţă.
Stimaţi cetăţeni,
Fiţi atenţi atunci când urcaţi pe scara vagonului! În astfel de momente, puteţi deveni uşor o victimă a hoţilor care fură din buzunare;
Nu lăsaţi niciodată bagajele în supravegherea copiilor sau a persoanelor vârstnice!
Asiguraţi-vă banii, bagajele sau alte valori, când vă aflaţi la ghişeele caselor de bilete sau în alte puncte aglomerate din gară.
Priviţi în jurul dumneavoastră, mai ales la cei care nu au bagaje! De regulă, hoţii au doar o sacoşă sau o haină pe mână, pe care le folosesc pentru a-i împiedica pe ceilalţi să observe cum sustrag bunuri.
Manifestaţi atenţie când cineva se ciocneşte de dumneavoastră „din greşeală”; în timpul acesta, persoana respectivă vă poate fura portmoneul. Verificaţi imediat valorile pe care le aveţi asupra dumneavoastră, pentru a nu-i da timp hoţului să scape!
Nu acceptaţi anturajul vagabonzilor, persoanelor care cerşesc, copiilor străzii, pentru a nu deveni victima unei agresiuni ori tâlhării!
Nu vă feriţi să priviţi cu atenţie la persoanele din jurul dumneavoastră!
Evitaţi să adormiţi în tren sau în sălile de aşteptare întrucât riscaţi să rămâneţi fără portofele, genţi sau bagaje;
Nu vă faceţi „prieteni” de ocazie dintre persoanele din compartiment şi nu consumaţi băuturi sau alimente de la necunoscuţi. Acestea pot conţine somnifere şi vă „treziţi” fără bagaje;
Nu cumpăraţi bunuri de la vânzătorii ambulanţi! Nu lăsaţi în bagajul de cală bunuri de valoare!
Nu lăsaţi bagajele de mână nesupravegheate şi nu încredinţaţi bunurile personale unor persoane necunoscute!
La plata legitimaţiilor de călătorie, nu expuneţi la vedere întreaga sumă de bani pe care o aveţi la dumneavoastră!
Evitaţi transportarea unor sume mari de bani sau valori, dacă nu vă luaţi măsuri de siguranţă corespunzătoare!
Păstraţi portofelul şi banii într-un buzunar interior, cât mai aproape de corp şi asiguraţi-l cu nasturi sau cu fermoar!
Dacă pe timpul călătoriei luaţi cunoştinţă despre săvârşirea vreunei infracţiuni, sesizaţi de îndată Poliţia Transporturi din staţiile de cale ferată şi trenurile de călători!
Cereţi să vi se prezinte, şi verificaţi cu atenţie, legitimaţiile persoanelor care îşi declină calităţi oficiale, reţineţi numele acestora şi instituţia din care fac parte!
Cercetați pentru comiterea de infracțiuni contra siguranței circulației pe drumurile publice
Polițiștii din cadrul Serviciului Rutier Dâmbovița au depistat 4 bărbați, cu vârste cuprinse între 23 și 42 de ani, în timp ce conduceau autovehicule pe raza județului, deși aveau permisele de conducere reținute.
Pe numele lor, polițiștii au întocmit dosare penale pentru comiterea infracțiunii de conducere pe drumurile publice a unui autovehicul de către o persoană căreia exercitarea dreptului de a conduce i-a fost suspendată.
Indisciplina bicicliștilor, sancționată de polițiști
Polițiștii rutieri din Dâmbovița au acționat pentru prevenirea și combaterea accidentelor de circulație produse ca urmare a abaterilor comise de bicicliști.
În cadrul acțiunii, au fost constatate 9 infracțiuni și au fost aplicate 166 de sancțiuni contravenționale, dintre care 101 pentru nerespectarea regulilor de circulație de către bicicliști.
Cei mai mulți dintre aceștia au fost sancționați pentru neechiparea corespunzătoare și pentru neefectuarea semnalelor specifice la schimbarea direcției de mers. Totodată, polițiștii au aplicat 4 sancțiuni persoanelor care se deplasau pe bicicletă deși consumaseră alcool.
Polițiștii rutieri atrag atenția celor care se deplasează cu bicicleta cu privire la o serie de reguli:
Pentru a putea conduce o bicicletă pe drumurile publice, trebuie să ai vârsta minimă de 14 ani, să cunoşti regulile de circulaţie și să fii echipat corespunzător.
Când circuli pe bicicletă, nu traversa carosabilul pe trecerile pentru pietoni!
Bicicletele care circulă pe drumurile publice trebuie să fie prevazute cu dispozitiv de frânare eficace, cu un sistem adecvat, funcțional, de direcție și cu sistem de avertizare sonoră.
Totodată, trebuie echipată cu elemente sau dispozitive fluorescent-reflectorizante, amplasate pe roți, care, în mișcare, formează un cerc continuu.
De asemenea, bicicleta trebuie să fie echipată, pe timp de noapte sau când vizibilitatea este redusă, în față, cu lumină de culoare albă sau galbenă, iar în spate, cu lumină de culoare roșie și cu cel puțin un dispozitiv fluorescent-reflectorizant, vizibil, de aceeași culoare.
Înainte de a pătrunde cu bicicleta pe arterele prioritare, redu viteza, asigură-te temeinic şi acordă prioritate de trecere celorlalți participanți la trafic.
Înainte de a schimba direcţia de mers, mai ales spre stânga, asigură-te temeinic – din faţă şi din spate – că nu se apropie niciun autovehicul.
La schimbarea direcţiei de mers, chiar daca ai prioritate de trecere, asigură-te că ceilalţi participanţi la trafic au înţeles intenţia ta!
Circulă cât mai aproape de marginea din dreapta a drumului, iar atunci când vă deplasați în grup, numai în coloană, câte unul.
Nu circula cu bicicleta sub influența băuturilor alcoolice!
Poartă cască de protecţie. Îți poate salva viața.
Circulând cu bicicleta, nu te agăța de vehicule aflate în mers.
Copilul în vârstă de până la 7 ani poate fi transportat pe bicicletă de un adult, numai dacă vehiculul este prevăzut din construcție cu un suport special sau dacă are montat un dispozitiv omologat.
Acţiuni ale poliţiştilor din Răcari
Poliţiştii din cadrul Poliției Orașului Răcari au desfăşurat o acțiune pentru protejarea populaţiei împotriva actelor de comerţ ilicit cu produse alimentare, băuturi alcoolice, precum şi cu alte mărfuri specifice Sărbătorilor Pascale.
Astfel, în urma unui control la o societate comercială din Vizurești, polițiștii au descoperit 49 de sticle de băuturi alcoolice și 600 de țigarete pentru care nu erau întocmite și afișate prețurile de vânzare.
Poliţiştii au procedat la sancționarea contravențională a agentului economic pentru nerespectarea prevederilor Legii nr. 12/1990 privind protejarea populației împotriva unor activități comerciale ilicite.
De asemenea, bunurile, în valoare de 1.736 de lei, au fost confiscate.