28 aprilie 2024
Ce amenzi uriaşe riscă cei care dau foc vegetaţiei uscate şi nu ţin cont de sfaturile pompierilor

Ce amenzi uriaşe riscă cei care dau foc vegetaţiei uscate şi nu ţin cont de sfaturile pompierilor

Pe fondul creşterii semnificative a numărului incendiilor de vegetație uscată, reamintim cetățenilor faptul ca sunt obligaţi să respecte normele privind protecția mediului care interzic arderea vegetației uscate.

Nerespectarea acestora, prin acţiunile de ardere a vegetaţiei uscate pe terenurile agricole, poate conduce la reducerea cuantumului subvenţiilor de către Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură.

Nerespectarea prevederilor legale privind interzicerea arderii miriştilor, turbăriilor, litierelor pădurii, stufului, tufărişurilor sau vegetaţiei ierboase constituie contravenţie şi se sancţionează cu amendă de la 7.500 lei la 15.000 lei, pentru persoane fizice şi de la 50.000 lei la 100.000 lei pentru persoanele juridice.

Trebuie să reţineţi că au fost situaţii când în urma unor astfel de incendii, din cauza propagării focului sub acţiunea vântului, s-au înregistrat victime.

Totodată, nu trebuie omis faptul că aceste arderi necontrolate pot constitui cauze ale unor accidente rutiere, ca urmare a scăderii vizibilităţii pe drumurile publice, din cauza fumului dens.

De asemenea, nu este lipsit de importanţă efortul depus de pompieri pentru stingerea acestor arderi, efort care ar putea fi dirijat către intervenţia în alte situaţii în care cetăţenii se află în pericol.

sursa: ISU Prahova

fb-share-icon20
Social Share Buttons and Icons powered by Ultimatelysocial