Comunicat de presă
Situația DJ 714, în zona Cheile Tătarului, în atenția
președintelui CJD, Corneliu Ștefan
Consiliul Județean Dâmbovița întreprinde demersuri susținute pentru refacerea zonei afectate a DJ 714 și aducerea drumului avariat la parametrii normali, în cel mai scurt timp posibil, pentru a permite redeschiderea circulației în zonă.
Președintele Consiliului Județean Dâmbovița, Corneliu Ștefan, a revenit sâmbătă, 24 iulie 2021, în zona Cheile Tătarului (Masivul Bucegi), unde, urmare a precipitațiilor abundente care au determinat viituri, DJ 714 a fost distrus pe o porțiune de aproximativ 200 m.
În cadrul unei conferințe de presă, la care a participat și primarul comunei Moroeni, Laurențiu Moraru, președintele Corneliu Ștefan a prezentat atât măsurile pe care le-a luat cu privire la accesul către zona Platoul Padina, cât și cele care vizează siguranța turiștilor aflați în munte.
Astfel, până la refacerea porțiunii afectate a DJ 714, accesul se va face pe varianta de drum asfaltat de pe marginea Lacului Bolboci. În acest sens, în zona Cabanei Bolboci, dar și la intrarea pe drumul dinspre Peștera spre Cheile Tătarului, au fost montate indicatoare de avertizare.
Totodată, pe DJ 714, în zona camping Zănoaga, circulația a avut de suferit temporar din cauza aluviunilor și materialului lemnos, ce au fost aduse de viitura creată pe torentul malului stâng al râului Ialomița. În prezent, datorită intervenției echipelor mobilizate de SC LDP Dâmbovița SA, circulația pe acest sector de drum se derulează în condiții satisfăcătoare.
Au mai fost afectate un drum forestier și podul peste râul Ialomița către Cabana Horoabele. Și Peștera Ialomiței a avut de suferit din cauza precipitațiilor, care deși închisă temporar, aceasta a fost redeschisă pentru vizitatori.
Președintele CJD, Corneliu Ștefan:
„Am venit astăzi pe DJ7114 împreună cu primarul comunei Moroeni. În ultimele trei zile, am avut aici nenumărate vizite împreună cu specialiști, cu proiectanți, cu șeful catedrei de Drumuri și Poduri din cadrul Politehnicii București, cu experți din cadrul CJ Dâmbovița și de la SC LDP, societate în subordinea Consiliului Județean Dâmbovița.
Situația este tragică. După cum vedeți, nu am exagerat cu absolut nimic. Pe o porțiune de aproximativ 240 m. În primul rând, trebuie să facem apărarea de mal, apoi, avem un pod cu o deschidere de 8 m, care este afectat de viitură și trebuie înlocuit. Nu în ultimul rând, trebuie refăcut drumul județean pe această porțiune.
Este singura cale de acces în stațiunea turistică de interes național Padina-Peștera pe perioada iernii. În zona de munte se poate lucra cel târziu până la data de 15 octombrie. Sper, săptămâna viitoare, să luăm o decizie în cadrul Consiliului Județean și în maximum 10 zile să putem să începem lucrările pe Situații de Urgență”.