𝐈𝐍𝐅𝐎 𝐔𝐓𝐈𝐋!
𝐂𝐚𝐥𝐞𝐧𝐝𝐚𝐫𝐮𝐥 𝐥𝐚𝐧𝐬𝐚𝐫𝐢𝐥𝐨𝐫 𝐚𝐩𝐞𝐥𝐮𝐫𝐢𝐥𝐨𝐫 𝐩𝐞𝐧𝐭𝐫𝐮 𝐦𝐞𝐝𝐢𝐮 𝐢𝐧 𝟐𝟎𝟐𝟑
Președintele Administrației Fondului pentru Mediu, a participat, la finalul lunii februarie, la o emisiune în cadrul căreia a discutat despre programele de finanțare din anul 2023.
𝐏𝐫𝐨𝐠𝐫𝐚𝐦𝐮𝐥 𝐂𝐚𝐬𝐚 𝐕𝐞𝐫𝐝𝐞 𝐅𝐨𝐭𝐨𝐯𝐨𝐥𝐭𝐚𝐢𝐜𝐞 Potrivit declarațiilor președintelui AFM, în cadrul programului de anul trecut au fost depuse aproximativ 45.000 de solicitări, dintre care peste 39.000 de cereri au fost declarate eligibile și se află în faze de implementare.
𝐏𝐫𝐨𝐠𝐫𝐚𝐦𝐮𝐥 𝐂𝐚𝐬𝐚 𝐕𝐞𝐫𝐝𝐞 𝐅𝐨𝐭𝐨𝐯𝐨𝐥𝐭𝐚𝐢𝐜𝐞 𝟐𝟎𝟐𝟑 ar urma să fie lansat la sfârșitul lunii martie. Mai mult, anul acesta bugetul va fi mult mai generos decât cel de anul trecut, mai exact 2 miliarde de lei pentru sisteme fotovoltaice. Aproximativ 150.000 de gospodării din România vor beneficia de panouri fotovoltaice prin intermediul acestui program.
𝐏𝐫𝐨𝐠𝐫𝐚𝐦𝐮𝐥 𝐅𝐚𝐛𝐫𝐢𝐜𝐢 𝐝𝐞 𝐫𝐞𝐜𝐢𝐜𝐥𝐚𝐫𝐞 Programul Fabrici de reciclare este finanțat prin Planul Național de Redresare și Reziliență și se adresează operatorilor privați. Bugetul programului este de 286 milioane de euro. Pragul minim de finanțare este 500.000 euro și pragul maxim este 8,4 milioane de euro per aplicant. Vor fi sprijinite activitățile de reciclare, de pregătire pentru reciclare și post reciclare, proiectele se vor putea depune începând cu luna mai.
𝐏𝐫𝐨𝐠𝐫𝐚𝐦𝐮𝐥 𝐏𝐫𝐢𝐦𝐚 𝐂𝐨𝐧𝐞𝐜𝐭𝐚𝐫𝐞 Programul Prima Conectare este finanțat prin Planul Național de Redresare și Reziliență și se adresează operatorilor de apă regionali sau locali, în parteneriat cu primăriile. Bugetul programului este de peste 150 milioane euro. Alocarea financiară per gospodărie este de 1900 euro. Programul finanțează branșamentele și racordurile către populație, acesta urmând să se redeschidă în perioada martie – aprilie.
𝐏𝐫𝐨𝐠𝐫𝐚𝐦𝐮𝐥 𝐀𝐩𝐚 𝐂𝐮𝐫𝐚𝐭𝐚 Programul Apă Canal este finanțat din Fondul pentru Mediu și se adresează autorităților locale. Bugetul programului este de aproximativ 200 milioane de euro. Programul finanțează rețele de apă și canal în localitățile care nu există, dar și stații de tratare și de epurare. În prezent, potrivit declarațiilor oficiale, se lucrează la ghidul programului urmând ca în 2-3 luni să fie finalizat.
𝐏𝐫𝐨𝐠𝐫𝐚𝐦𝐮𝐥 𝐦𝐢𝐜𝐫𝐨𝐛𝐮𝐳𝐞 𝐬𝐜𝐨𝐥𝐚𝐫𝐞 𝐞𝐥𝐞𝐜𝐭𝐫𝐢𝐜𝐞 Programul microbuze școlare electrice este finanțat din Fondul pentru Mediu și se adresează consiliilor județene. Bugetul programului este de 300 milioane de lei. Există următoarele praguri:
sub 30.000 de elevi – 10 milioane de lei;
între 30.000-50.000 de elevi – 40 de milioane de lei;
peste 50.000 de elevi – peste 50 de milioane de lei. Acest program va fi printre primele care se va lansa, mai exact în perioada martie-aprilie va începe acest program.
𝐏𝐫𝐨𝐠𝐫𝐚𝐦𝐮𝐥 𝐞𝐟𝐢𝐜𝐢𝐞𝐧𝐭𝐚 𝐞𝐧𝐞𝐫𝐠𝐞𝐭𝐢𝐜𝐚 𝐢𝐧 𝐜𝐥𝐚𝐝𝐢𝐫𝐢𝐥𝐞 𝐩𝐮𝐛𝐥𝐢𝐜𝐞 Programul eficiență energetică în clădirile publice este finanțat din Fondul pentru Mediu și se adresează instituțiilor publice. Bugetul programului este de aproximativ 500 de milioane de lei. Lucrări eligibile în cadrul acestui program:
schimbarea tâmplăriei;
achiziționarea unor centrale noi;
încălzirea în pardoseală;
anveloparea exterioară;
schimbarea instalațiilor electrice din interior, etc.
𝐏𝐫𝐨𝐠𝐫𝐚𝐦𝐮𝐥 𝐑𝐚𝐛𝐥𝐚 𝐋𝐨𝐜𝐚𝐥 Programul are drept scop creșterea calității aerului prin scoaterea din circulație a 100.000 de mașini vechi. Administrației Fondului pentru Mediu acordă o finanțare de 3000 de lei/per solicitant:
80% – Fondul pentru Mediu;
20 % – Primăria în raza căreia se află mașina care urmează să fie casată. Ghidul urmează să fie publicat în transparență publică și apoi în 2-3 luni să se lanseze programul.
𝐏𝐫𝐨𝐠𝐫𝐚𝐦𝐮𝐥 𝐠𝐞𝐬𝐭𝐢𝐨𝐧𝐚𝐫𝐞 𝐝𝐞𝐬𝐞𝐮𝐫𝐢 Programul de colectare selectivă de deșeuri este finanțat din Fondul pentru Mediu și se adresează unităților administrativ-teritoriale. Programul finanțează stații de sortare, de tratare mecano-biologică pentru deșeuri.
𝐏𝐫𝐨𝐠𝐫𝐚𝐦𝐮𝐥 𝐩𝐫𝐢𝐯𝐢𝐧𝐝 𝐫𝐞𝐟𝐚𝐜𝐞𝐫𝐞𝐚 𝐬𝐢𝐭𝐮𝐫𝐢𝐥𝐨𝐫 𝐜𝐨𝐧𝐭𝐚𝐦𝐢𝐧𝐚𝐭𝐞 𝐢𝐬𝐭𝐨𝐫𝐢𝐜 Programul privind refacerea siturilor contaminate istoric este finanțat din Fondul pentru Mediu și se adresează primăriilor care au în proprietatea lor terenuri contaminate. Bugetul programului este de 500 milioane de lei. Programul urmează să se lanseze la jumătatea anului, mai exact în luna septembrie.
𝐏𝐫𝐨𝐠𝐫𝐚𝐦𝐮𝐥 𝐩𝐫𝐢𝐯𝐢𝐧𝐝 𝐜𝐨𝐧𝐬𝐭𝐢𝐞𝐧𝐭𝐢𝐳𝐚𝐫𝐞 𝐝𝐞 𝐦𝐞𝐝𝐢𝐮 Programul privind conștientizare de mediu este finanțat din Fondul pentru Mediu și se adresează ONG-urilor și Asociațiilor în parteneriat cu primăriile. Se finanțează materiale didactice, excursii, tabere pentru înțelegerea termenului de conviețuire cu natura etc. Sursă: www.fonduri-structurale.ro
Alexandra Ioana Pîrlea
Expert Accesare Fonduri Structurale și de Coeziune Europene
𝐒𝐞𝐫𝐯𝐢𝐜𝐢𝐮𝐥 𝐏𝐫𝐨𝐢𝐞𝐜𝐭𝐞, 𝐑𝐞𝐥𝐚𝐭𝐢𝐢 𝐈𝐧𝐭𝐞𝐫𝐧𝐞 𝐬𝐢 𝐈𝐧𝐭𝐞𝐫𝐧𝐚𝐭𝐢𝐨𝐧𝐚𝐥𝐞
Camera de Comerț, Industrie și Agricultură Dâmbovița
Tel: 0751.153.703 / 0769.617.752