29 martie 2024
Babel F.A.S.T. – Cel mai important eveniment cultural, între 3 și 10 iunie, la Târgoviște!

Babel F.A.S.T. – Cel mai important eveniment cultural, între 3 și 10 iunie, la Târgoviște!

Teatrul Municipal Tony Bulandra a organizat, în perioada 2007 – 2009, Babel F.A.S.T. – Festivalul Internațional al Artelor Spectacolului Târgoviște, care a inclus, printre invitații săi, companii de renume precum Teatrul Oskaras Koršunovas (Lituania), Compania Volsksbühne (Germania), Compania Biuro Podrozy (Polonia), Teatrul Kaze Tokio (Japonia), Teatrul Changpa (Coreea de Sud), Teatrul Național Erevan G. Sundukyan (Armenia), Studio Odeon Paris (Franța). În anul 2014, Festivalul BABEL a fost reluat, bucurându-se de mare succes și continuând tradiția aducerii unor companii străine foarte apreciate, care, cucerite de atmosfera de aici, își doresc mereu să revină. În plus, la fiecare ediție a festivalului, teatrul a mers în întâmpinarea spectatorilor printr-o impresionantă paradă și prin spectacole de stradă. Denumirea festivalului are mai multe accepțiuni. Mitul Turnului Babel este o sinteză universal acceptată a identităţii şi aspiraţiei umanităţii către perfecţiune. Expresie a întâlnirii, a schimbului, BABEL este un simbol etern al DIVERSITĂŢII. Festivalul Babel (Festivalul Internațional al Artelor Spectacolului Târgoviște) a ajuns astfel, în 2019, la cea de-a IX-a ediție și a devenit din ce în ce mai cunoscut. Pandemia cu covid 19 a făcut imposibilă organizarea evenimentului vreme de doi ani, astfel încât ediția cu numărul 10 a avut loc abia în 2022. Semințele puse cu ani în urmă dau roade. Festivalul a crescut și datorită faptului că nu se bazează numai pe arta teatrală. El s-a extins foarte mult în stradă, atât prin concerte, cât prin performance-uri și spectacole mixte, care îmbină arta circului, acrobația cu muzica.

Festivalul Babel are și o conotație educativă; el formează un public nou. Tinerii beneficiază de workshop-uri care le extind universul vocațional, acordându-i cu ceea ce se întâmplă în artele contemporane de pe mapamond. Babel-ul este un festival coerent, cu un concept bine definit, care nu frizează moda în cultură, ci încearcă să amintească publicului, în permanență, originile teatrului, inițial de natură religioasă, deci spirituală.
Publicul este în continuă creștere, fiindcă s-a accentuat gradul de curiozitate al acestuia. Credem că, în prezent, în sfârșit se face diferența între arta cultă și arta întâmplătoare, între divertisment și extaz rafinat. Publicul Festivalului Babel este alcătuit în straturi: de vârstă, de cultură, de afinități, de aceea și noi venim cu straturi ale Fetivalului: spectacole și concerte de stradă, teatru experimental, cercetare estetică, sperând să producem o mulțumire generală. Considerăm că Festivalul Babel este un cocktail alcătuit din substanțe și culori diferite, care, amestecate, produc un elixir inconfundabil.

Festivalul este motorul Teatrului Municipal Tony Bulandra și îl împinge spre performanță.

Această manifestare, recunoscută în plan național și internațional, va avea loc în perioada 3 – 11 iunie 2023, și va reuni, ca în fiecare an, trupe din România și din țări precum: Italia, Franța, Belgia, Polonia, Scoția, Turcia, Coreea de Sud, India, Kazahstan, Algeria etc.

Tema din acest an va fi FORME.
Scopul Festivalului Babel F.A.S.T. este acela de a facilita schimbul intercultural, dezvoltarea de audiențe noi, dezvoltarea de abordări inter/multidisciplinare, susținerea dialogului și a mobilității culturale naționale și internaționale.

Totodată, festivalul are în vedere și remodelarea publicului, dorința de a deschide orizonturi mai ample de cunoaștere, contribuind astfel la diminuarea decalajului cultural dintre publicul dâmbovițean și publicul marilor orașe culturale din țară și străinătate.

fb-share-icon20
Social Share Buttons and Icons powered by Ultimatelysocial