18 septembrie 2021
Azi – Ziua Paşaportului Românesc!

Azi – Ziua Paşaportului Românesc!

In data de 25.10.2006 a fost aprobată de către conducerea Ministerului Administraţiei şi Internelor propunerea conducerii Direcţiei Generale de Paşapoarte privind instituirea datei de 19 martie ca Ziua Aniversară a Paşaportului Romanesc. 19 martie 1912 reprezintă un moment de referinţă în evoluţia istorică a paşaportului românesc, fiind data la care regele Carol I a promulgat prima lege modernă care se referea la paşapoarte, denumită „Lege asupra paşapoartelor”.

Astăzi, sărbătorim 100 de ani de la acest moment istoric. Legea prevedea că „Paşapoartele se emit în numele regelui şi se eliberează de ministerul de interne şi de prefecţii de judeţe şi de poliţie în condiţiunile ce se vor determina prin regulamentul de aplicare al acestei legi”.

Fiecare pagină a paşaportului din acea vreme avea „un fond încadrat, compus cu motive naţionale, în culoarea liliacului deschis, făcând să iasă în aparenţă stema ţării şi cuvantul „ROMANIA” iar dedesubt cuvantul „PASPORT””. La celălalt capăt al arcului de timp se află evenimentul marcat la data de 31.12.2008 : punerea în circulaţie a paşaportului simplu electronic românesc aflat acualmente la a doua generaţie şi care înglobează cele mai noi tehnologii privind protecţia documentelor de călătorie împotriva falsificării.

Pe site-ul oficial al Instituţiei Prefectului – judeţul Dâmboviţa a fost postat (în secţiunea dedicată Serviciului Public Comunitar pentru Eliberarea şi Evidenţa Paşapoartelor Simple) un amplu material închinat sărbătoririi a 100 de ani de la promulgarea Legii asupra paşapoartelor, realizat de Direcţia Generală de Paşapoarte şi denumit „Repere evolutive ale istoriei paşapoartelor romaneşti”.

fb-share-icon20

Lasă un răspuns

Social Share Buttons and Icons powered by Ultimatelysocial