27 aprilie 2024
AZI: Începe Festivalul Național de Romanțe ”Crizantema de aur”! Tema acestei ediții: Romanța este dor

AZI: Începe Festivalul Național de Romanțe ”Crizantema de aur”! Tema acestei ediții: Romanța este dor

Festivalul Național de Romanțe „Crizantema de aur“, 19-21 oct. 2023, ediția a 56-a o nouă mare sărbătoare în Cetatea Romanței Târgoviște! Romanța este DOR și ne unește!

♥️Festivalul Naţional de Interpretare şi Creaţie a Romanţei „Crizantema de Aur”, ediţia a 56-a, 2023Vă facem cunoscut că, în perioada 19-21 octombrie 2023, se va desfăşura în municipiul Târgovişte, sub patronajul Comisiei Naţionale a României pentru UNESCO, cea de-a 56-a ediţie a Festivalului Naţional de Interpretare şi Creaţie a Romanţei „Crizantema de aur”, cel mai longeviv festival muzical din România, organizat neîntrerupt din anul 1968 la Târgoviște, cu scopul promovării Romanței – gen muzical de patrimoniu al culturii naţionale.

TEMA EDIȚIEI a 56-a: „ROMANȚA ESTE DOR”

Precizăm că organizatorii sunt preocupați de înscrierea Romanței în Lista Reprezentativă UNESCO a Patrimoniului Cultural Imaterial al Umanităţii, procedură care se află în atenția Academiei Române și a Ministerului Culturii.

Organizatorii ediţiei a 56-a: Primăria şi Consiliul Local Municipal Târgovişte, Consiliul Judeţean Dâmboviţa, Centrul Judeţean de Cultură Dâmboviţa, Teatrul „Tony Bulandra” din Târgovişte, în colaborare cu Ministerul Culturii, Uniunea Compozitorilor şi Muzicologilor din România și cu Uniunea Muzicienilor din Moldova.

Direcția artistică a festivalului este asigurată de Asociația Culturală „Cetatea Romanței” Târgoviște.

Evenimentul se va desfăşura la Cinematograful „Independența” din Târgovişte.

Concertele vor începe în fiecare seară la ora 18.00 și vor fi transmise integral în direct de TVR 2 și TVR Craiova. Seara de gală va fi transmisă în direct și de Radio România Antena Satelor.

NOUTĂŢILE EDIŢIEI A 56-a ȘI EVENIMENTELE ASOCIATE FESTIVALULUI

a. Programul Naţional de Concerte „Romanțele dorului”, eveniment asociat Festivalului Naţional „Crizantema de aur”, ediția 2023, va fi realizat printr-o suită de concerte extraordinare. Concertele sunt programate să se desfăşoare în zone istorice din România, în perioada 21 octombrie – 21 decembrie 2023.

Programul își propune celebrarea valorilor identitare românești slujite de Romanță, gen muzical de patrimoniu al culturii naționale, dedicat promovării poeziei românești, a limbii române literare și a spiritului unionist, Romanța este purtătoare de DOR, în toate mesajele ei poetice, fiind expresia melodică a cuvântului românesc DOR, unic și intraductibil, aflat în patrimoniul UNESCO. T

otodată vom continua, și în acest an, Programul Național „Tinerețea Romanței”, prin care dorim să promovăm Romanța în rândul tinerilor și să o includem în programa de studii la clasele de canto, în licee și facultăți de muzică, pentru a repune Romanța în drepturile ei firești, alături de alte genuri muzicale românești și internaționale.

Istoria Romanței reprezintă o parte însemnată din istoria muzicii românești și a inspirat generații de compozitori în creația lor muzicală. Marile spirite naționale din trecut se vor uni prin Romanță cu cele ale tinerei generaţii, întru susținerea muzicii și a poeziei românești, care slujesc patrimoniul naţional, dragostea de țară, de locurile natale, de valorile creștine, morale și spirituale ale poporului român, de tradiţiile şi de identitatea noastră culturală;

b. Masă rotundă „Uniți întru Romanță” – sâmbătă, 21 octombrie 2023, ora 11.00. Evenimentul se va desfășura la Muzeul „Casa Romanței” din Târgoviște;c. Omagiu corifeilor romanţei – eveniment realizat cu sprijinul Fundaţiei „Henry Mălineanu” cu scopul celebrării creației compozitorului de romanțe Henry Mălineanu, precum și pentru omagierea altor mari creatori români de romanțe.

SINTEZA PROGRAMULUI FESTIVALULUI „CRIZANTEMA DE AUR”- 19-21 octombrie 2023 –

• Festivalul Naţional de Romanţe „Crizantema de Aur”, ediţia a 56-a, va fi transmis integral în direct pe postul TVR 2 și TVR Craiova, în perioada 19-21 octombrie 2023, în fiecare seară, începând cu ora 18.00. Postul Radio România Antena Satelor va transmite în direct seara de gală din 21 octombrie 2023, începând cu ora 18.00.

• Ediţia a 56-a a Festivalului „Crizantema de Aur” va fi structurată astfel

:a) Concursul de interpretare – Joi, 19 octombrie 2023 și Vineri, 20 octombrie 2023;b) Concursul de creaţie – Vineri, 20 octombire 2023;c) Gala laureaților – Sâmbătă, 21 octombrie 2023;d) Microrecitaluri și medalioane omagiale dedicate compozitorilor Ciprian Porumbescu, Ion Vasilescu, Nicolae Kirculescu și Sabin Păutza (în cele trei seri);f) Concertul „Tinerețea Romanței” – Joi, 19 octombrie 2023;g) Concertul „Seniori ai Romanței” – Vineri, 20 octombrie 2023;h) Concertul „Romanțele dorului” – Sâmbătă, 21 octombrie 2023;Notă: Concertele sunt susținute de mari artiști de romanță din România, Republica Moldova, Franța, Germania, Ucraina și Qatar, alături de prestigioși laureați ai festivalului)

Evenimente editoriale și lansări discografice – în fiecare seară a festivalului, în foaierul Cinematografului Independența din Târgoviște.

• Concursul de Interpretare: participă 16 concurenţi din România și Republica Moldova, selecţionaţi în urma a 6 preselecţii regionale și 1 preselecție online, realizate în perioada 15 mai – 30 iunie 2023;• Concursul de Creaţie participă 10 creatori cu romanţe în primă audiţie, selectate în urma preselecţiei naţionale realizate la 28 iunie 2023, în colaborare cu Uniunea Compozitorilor și Muzicologilor din România, Uniunea Muzicienilor din Republica Moldova și cu Societatea Muzicienilor Români „Armonia” din Ucraina;

• Acompaniază: – Orchestra „Dor românesc” – dirijor Ștefan Cigu – Orchestra „Romanţa” – dirijor Lucian Vlădescu• Juriul Concursului de Interpretare va fi format din interpreţi de romanţă şi din personalităţi ale vieţii muzicale care promovează romanța românească în țară și în străinătate.

• Juriul Concursului de Creaţie va fi format din personalități artistice și compozitori desemnaţi de Uniunea Compozitorilor și Muzicologilor din România, Uniunea Muzicienilor din Moldova și de organizatorii festivalului.• Prezentatori: Alexandra Velniciuc şi Octavian UrsulescuMiruna Ionescu și Silviu Biriș.

• Scenografia: Horațiu MihaiuCo-producător: TVR – transmisiune integrală ÎN DIRECT pe TVR 2 și TVR Craiova.

Parteneri media: Radio România; Revista „Actualitatea Muzicală” a UCMR; UZPR și Radio Prodiaspora.

Producător TVR: Luiza Caravasile

Direcţia artistică: Alina Mavrodin Vasiliu.

Sponsori: *CEC BANK BUCUREȘTI *FUNDAȚIA HENRY MĂLINEANU *NEW CONCEPT TRAVEL *EXPERT RECYCLING *ROTARY CLUB TÂRGOVIȘTE *CAMERA NOTARILOR PUBLICI PLOIEȘTI *CAMINA MEDICAL EXPERTS BUCUREȘTI *RESTAURANT GALA – HOTEL TOLEA TÂRGOVIȘTE *HOTEL DÂMBOVIȚA *HOTEL TURIST PUCIOASA *MENS SANA TÂRGOVIȘTE *TEO FLOWERS *ALIZZE – MAGAZIN ROCHII DE SEARĂ Centrul Vechi Târgoviște

* Biletele s-au pus în vânzare la casa de bilete a Cinematografului Independența din Târgoviște, str. Libertății nr. 2-2C, telefonul casei de bilete: 0374.871.823; WhatsApp: 0749.253.935;

Programul de lucru al casei de bilete: Marți – Duminică: 10:00 – 19:00

fb-share-icon20
Social Share Buttons and Icons powered by Ultimatelysocial