6 mai 2024

ATENŢIE, ŞOFERI! Curăţaţi bine de zăpadă maşina înainte să porniţi la drum!

polei-gheataCOMUNICAT DE PRESĂ

În contextul femonenelor meteo, specifice sezonului rece, Inspectoratul de Poliţie Judeţean Dâmboviţa recomandă adoptarea unei conduite preventive în trafic şi respectarea indicaţiilor poliţiştilor rutieri

Polițiștii vă sfătuiesc ca, înainte de a pleca la drum, să verificați bateria și sistemul de pornire al autoturismului, să vă asigurați că sistemul de încălzire și dezghețare, precum și ștergătoarele de parbriz funcționează eficient și să verificați starea de funcționare a farurilor și a luminilor de avarie.

Pentru siguranța dumneavoastră și a celorlalți participanți la trafic, polițiștii vă recomandă să curățați bine de zăpadă autoturismul.

La frânare, zăpada lăsată necurățată pe plafon poate aluneca pe parbriz și vă poate bloca vizibilitatea.

Conform legii, conducătorul de autovehicul este obligat să verifice funcționarea sistemului de lumini și semnalizare, a instalației de climatizare, să mențină permanent curate parbrizul, luneta și geamurile laterale ale autovehiculului, precum și plăcuțele cu numărul de înmatriculare sau înregistrare ale autovehiculului și remorcii.

De asemenea, atragem atenția bicicliștilor că, potrivit prevederilor legale, le este interzis să circule atunci când partea carosabilă este acoperită cu polei, gheaţă sau zăpadă.

Pietonii au obligaţia să circule numai pe trotuare, traversarea străzii să o facă prin locurile marcate, la culoarea verde a semaforului electric şi numai după ce sunt siguri că intenţia lor de traversare a fost observată de către şoferi, iar aceştia au oprit maşinile.

COMUNICAT DE PRESĂ

Vacanţa de iarnă s-a încheiat. În Dâmbovița, elevii s-au întors la şcoală! Pentru prevenirea implicării în evenimente negative, poliţia dâmboviţeană le recomandă elevilor:

Dragi copii,

Când mergeți și vă întoarceți de la școală, vă recomandăm să respectați regulile de circulație, în special acum, pe timpul iernii, când riscul de accidentare este mai mare.

Mergeți doar pe trotuar și nu alergați, întrucât există porțiuni acoperite cu gheață și puteți aluneca în orice clipă.

Pentru a traversa strada, folosiți doar trecerea pentru pietoni și asigurați-vă temeinic înainte de a traversa.

Evitaţi utilizarea telefonului mobil pe stradă. Este de preferat să nu ascultaţi muzică la căşti atunci când vă deplasaţi pe drumurile publice, deoarece atenţia voastră este, astfel, mult diminuată!

În incinta unităţilor de învăţământ:

Selectaţi-vă prietenii şi evitaţi compania celor violenţi şi obraznici.

Păstraţi-vă calmul când discutaţi în contradictoriu şi nu recurgeţi niciodată la violenţă pentru a vă impune părerile.

Solicitaţi sprijinul cadrelor didactice atunci când sunteţi implicaţi într-o altercaţie sau sunteţi martorul unor violenţe verbale sau fizice.

Aveţi grijă de lucrurile personale şi de bunurile şcolii.

Păstraţi liniştea şi curăţenia în şcoală, nu alergaţi pe scări şi nu vă bruscaţi sau agresaţi colegii în pauze.

În recreaţii, nu părăsiţi incinta şcolii sau curtea unităţii de învăţământ;

Semnalaţi profesorilor prezenţa unor străini în şcoală sau în curte, mai ales dacă aceştia încearcă să atragă elevii în discuţii sau să le ofere vreun bun.

Nimeni nu are dreptul să vă ameninţe sau să vă vorbească urât. Anunţaţi de îndată profesorii sau părinţii dacă vă simţiţi agresaţi în vreun fel.

Nu folosiţi lucrurile colegilor fără acordul lor şi nu le ascundeţi, nici măcar în joacă.

Weekend în siguranță

În ultimele 48 de ore, polițiștii din cadrul Inspectoratului de Poliție Județean Dâmbovița au continuat să fie prezenți la datorie și au acționat pentru prevenirea și combaterea faptelor antisociale.

Pe parcursul celor două zile, polițiștii au intervenit la 48 de evenimente, dintre care 31 au fost sesizate prin 112.

Au fost sesizate 25 de infracțiuni judiciare și la regimul rutier și au fost aplicate 131 de sancțiuni contravenționale, în valoare de 24.954 de lei.

Din totalul amenzilor, 25 au fost la Legea 61/1991 privind ordinea și liniștea publică și 106 pentru încălcarea normelor rutiere.

Astfel, în perioada 07 – 08 ianuarie a.c., pe raza județului Dâmbovița nu a fost înregistrat niciun accident grav de circulație.

Depistaţi în timp ce conduceau autoturisme pe drumurile publice, deşi se aflau sub influenţa alcoolului

Polițiștii dâmbovițeni au depistat 3 bărbați în timp ce conduceau autovehicule pe raza județului, deși se aflau sub influența alcoolului.

În urma testării cu aparatul etilotest, doi dintre aceștia au prezentat alcoolemii de 0.46 și 0.81 mg/l alcool pur în aerul expirat.

Celălalt conducător auto a refuzat atât testarea cu etilotestul, cât și prelevarea de mostre biologice necesare în vederea stabilirii cu exactitate a îmbibației alcoolice.

Pe numele lor, polițiștii au întocmit dosare penale pentru comiterea de infracțiuni contra siguranței circulației pe drumurile publice.

fb-share-icon20

Lasă un răspuns

Social Share Buttons and Icons powered by Ultimatelysocial