30 noiembrie 2023
Angajaţii ANAF Dâmboviţa, în grevă spontană!

Angajaţii ANAF Dâmboviţa, în grevă spontană!

anaf1 Peste 20.000 de angajati ai Finantelor Publice din toata tara au intrat luni in greva spontana. Printre ei şi angajaţii ANAF Dâmboviţa. Oamenii sunt nemultumiti de legea salarizarii unitare care le-ar scadea salariile cu pana la o treime.

Activitatea sediilor ANAF, dar si a punctelor vamale, a fost paralizata timp de mai multe ore. In Capitala, cateva sute de salariati au protestat toata dimineata in fata Ministerului Finantelor si au cerut modificarea proiectului de lege.

anaf4Angajatii ANAF au pornit in mars din centrul Capitalei spre Ministerul Finantelor, hotarati sa discute cu reprezentantii de aici, dupa ce, spun ei, nu au primit niciun raspuns de la ministrul Muncii.

“Este un protest spontan, care se extinde rapid in toata tara. Oamenii nu pot accepta ca prin noua lege a salarizarii le vor fi diminuate salariile. Vor fi taieri intre 10 si 35 la suta, salarii castigate in urma unei batalii cu regimul Basescu. Colegii nostri, fara a mai tine cont de negocieri, si-au luat soarta in maini si au declansat protestele”, a declarat presedintele Sed Lex, Vasile Marica.

La randul sau, presedintele Sindicatului National Finante Publice – SindFISC, Liviu Toader, a declarat pentru News.ro ca au intrat in greva angajatii din Bucuresti si cel putin zece judete.

anaf3”Legea salarizarii e in primul rand factorul declansator. La Bucuresti sunt 200-300 de persoane care au intrerupt lucrul, in tara sunt cateva mii. Principalele revendicari sunt cele semnalate de-a lungul timpului, plecand de la nefinantarea serviciilor in care lucreaza acesti oameni, plus proiectul legii salarizarii. In ceea ce priveste salarizarea angajatilor din Finantele publice, din cadrul ANAF, proiectul este ambiguu privind incadrarea in grilele de salarizare. Nu exista o protectie juridica a angajatilor ANAF care fac controale, nu exista o protectie juridica reala, angajatii Fiscului merg in controale in numele statului, si nu in nume propriu”, a spus Liviu Toader.

anaf2“Desi rolul finantistilor este unul de importanta strategica pentru Romania, intrucat prin activitatea de administrare fiscala se asigura resursele financiare necesare finantarii activitatii tuturor institutiilor si autoritatilor statului roman, in acceptiunea factorilor decizionali, care au contribuit nemijlocit la transpunerea viziunii lor politice si guvernamentale in materia salarizarii personalului bugetar platit din fonduri publice, notiunea de FINANTE PUBLICE practic lipseste. In multitudinea grilelor cu coeficienti de ierarhizare a salariilor pentru anul 2022, aferente celor 9 anexe reprezentand familii ocupationale distincte din proiectul legii salarizarii, familia ocupationala FINANTE, nu exista.

Mai mult, personalul care lucreaza in structurile ANAF de la nivel teritorial, in lipsa unor precizari clare cu privire la incadrarea angajatorului (DGRFP-adica Regiunea) ca si posibila unitate administrativ-teritoriala (conform Constitutiei Romaniei) la care face referire notiunea de functie publica teritoriala, presupune a fi asimilat, in mod fortat in opinia organizatiei noastre, acestui tip de functie”, se arata iantr-un comunicat de presa transmis, luni, de Sindicatul National Finante Publice – SindFISC.

anafPotrivit sindicalistilor, neconcordantele dintre prevederile din proiectul de lege privind salarizarea referitoare la functiile publice de la nivel judetean si situatia reala din MFP/ANAF, unde se regasesc functii cu responsabilitati regionale ce nu sunt cuprinse in proiectul de act normativ aflat in Parlament (MFP/ANAF fiind singura institutie cu organigrama la nivel de regiune), in lipsa unei familii ocupationale distincte si a unei grile corespunzatoare, din punct de vedere salarial, demonstreaza faptul ca actualele functii nu pot fi asimilate functiilor publice teritoriale/judetene, asemanator celorlalti functionari din alte institutii deconcentrate.

“Sindicatul National Finante Publice-SindFISC a semnalat, in ultima perioada, de mai multe ori, ca pe fondul nemultumirilor generate de finantarea necorespunzatoare a activitatii si lipsei protectiei juridice a functionarilor in exercitarea atributiilor de serviciu, actiunile revendicative spontane se vor intensifica, existand posibilitatea perturbarii grave a activitatii de colectare a resurselor financiare necesare functionarii statului, fapt demonstrat pe alocuri, in ultima perioada de timp. SindFISC a solicitat ca salarizarea functionarilor din finantele publice sa fie in concordanta cu complexitatea si importan’a sociala a muncii prestate. Ca atare, in cuprinsul Legii salarizarii personalului platit din fonduri publice, aceasta categorie sociala specifica trebuie sa beneficieze de prevederi exprese cu privire la salarizarea celor aproximativ 30.000 de fuctionari raspunzatori de construirea si administrarea bugetului de stat”, mai spun sindicalistii.

Primii care au declansat greva spontana au fost salariatii din cadrul DGRFP Bucuresti. Acestora li s-au alaturat rapid angajatii Finantelor din aproape toata tara.

fb-share-icon20

Lasă un răspuns

Social Share Buttons and Icons powered by Ultimatelysocial