28 martie 2024
Angajaţi fără contracte de muncă, în transporturi şi saloane de înfrumuseţare

Angajaţi fără contracte de muncă, în transporturi şi saloane de înfrumuseţare

varf4Comunicat de presa
Actvitate noiembrie 2020
Pentru realizarea acţiunilor stabilite în Programul Cadru de acţiuni al Inspecţiei Muncii I.T.M. Dambovita a efectuat în luna noiembrie 2020 controale de fond, tematice și cu caracter preventiv la toate categoriile de angajatori care angajează salariaţi pe bază de contract individual de muncă, atât în domeniul relaţiilor de muncă cât și în domeniul sanătații și securității în muncă
În contextul evoluției situației epidemiologice naționale și județene generate de răspândirea coronavirusului SARS CoV 2, I.T.M. Dâmbovița a intensificat verificările, inspectorii de muncă desfășurând acțiuni de control atât în timpul zilei cât și în timpul nopții, în zilele lucrătoare și în week-end, urmărindu-se în plus fată de tematicile obișnuite de control, conștientizarea angajatorilor cu privire la riscurile de contaminare cu noul coronavirus. Astfel, verificarea efectuării triajului epidemiologic și a evaluării riscului epidemiologic de către medicul de medicina muncii au constituit o prioritate în acțiunile inspectorilor de muncă.
În luna noiembrie 2020, prin acţiunile de control desfăşurate în domeniul relaţiilor de muncă au verificați 107 de angajatori, aplicându-se 16 sancțiuni contravenționale și amenzi în valoare 49.800 lei. În raport cu neconformitățile constatate în timpul controalelor au fost dispuse 97 măsuri cu termen de remediere a deficientelor identificate. Totodată au fost depistate 2 persoane lucrând fără forme legale de angajare. Munca nedeclarată a fost întâlnită în domeniile: transporturi și saloane de înfrumusețare.
În cursul lunii noiembrie 2020, activitatea de îndrumare şi control privind securitatea şi sănătatea în muncă s-a concretizat în 78 de acţiuni de control preventiv, aplicându-se 102 de sancțiuni contravenționale și amenzi în valoare de 7.000 lei. Totodată au fost dispuse 101 de măsuri de conformare şi remediere. Au fost comunicate de către angajatori către I.T.M. Dambovita un număr de 10 evenimente/accidente la locul de muncă, dintre care 1 eveniment/accident de muncă a fost comunicat de către I.T.M. Dâmbovița către Inspecția Muncii.
Un rol prioritar în cadrul instituției l-a avut activitatea de soluționare a petițiilor și reclamațiilor adresate de salariați care au sesizat nereguli în desfășurarea raporturilor de muncă pe care le-au avut cu angajatorii. Astfel în luna octombrie 2020 în cadrul I.T.M. Dâmbovița au fost înregistrate 39 de petiţii și reclamaţii ce au fost repartizate departamentelor de control spre soluţionare, conform prevederilor O.G. 27/2002 modificată. Aspectele sesizate vizau în principal neîntocmirea formelor legale la angajare sau probleme legate de încetarea contractelor individuale, neplată drepturi salariale, neacordare concediu odihnă, încălcarea prevederilor legale care reglementează programul de lucru, neeliberarea adeverinţelor de salariat.
Cu aceeași prioritate au fost efectuate controale urmare a sesizărilor adresate prin intermediul cutiei poștale amplasate la intrarea în unitate cu scopul ca persoanele implicate direct sau cele care au cunoștința de situații privind încălcarea prevederilor legale care reglementează legislația muncii, să le poată sesiza rapid și sub protecția anonimatului.
La solicitarea persoanelor interesate, I.T.M. Dâmbovița a eliberat extrase revisal, în acest caz termenul de eliberare fiind de cel mult 24 de ore de la data înregistrării cererii și adeverințe de vechime.
Cu consideraţie,
Lixandru Marius
Inspector Șef

 

 

 

 

 

fb-share-icon20

Lasă un răspuns

Social Share Buttons and Icons powered by Ultimatelysocial