9 mai 2024
ACUMULAREA DE GAZ METAN – Cauza exploziei de la Fieni!

ACUMULAREA DE GAZ METAN – Cauza exploziei de la Fieni!

Consecinţe si măsuri ale exploziei din Fieni.

În această dimineaţă, la ora 08:24, Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă ”Basarab I” Dâmboviţa a fost anunţat prin apel unic de urgenţă 112, de producerea unei explozii urmată de incendiu, la un bloc (cu 4 etaje) situat pe strada Teilor din oraşul Fieni.

La locul evenimentului s-au deplasat 3(trei) autospeciale de stingere (două de la Detaşamentul Pucioasa şi una de la Garda Fieni), 2(două) echipaje SMURD (de la Detaşamentul Pucioasa şi Garda Fieni), 2 (două) autospeciale de intervenţie şi salvare de la înălţime (de la Detaşamentul Pucioasa şi Detaşamentul Târgovişte) şi 2 echipaje de la SAJ Dâmboviţa.

Explozia a fost urmată de un incendiu care s-a propagat la acoperişul blocului. Incendiul a fost lichidat în jurul orei 10:00. Au ars: acoperişul blocului pe o suprafaţă de cca.100mp şi obiecte de mobilier din 3 (trei) apartamente.

Pentru siguranţa lor, locatarii blocului au fost evacuaţi de către pomperi.

Au fost solicitate la faţa locului echipaje ale operatorilor de furnizarea gazelor şi energiei electrice şi specialişti de la Inspectoratul de Stat în Construcţii.

Operaţiunile de stingere, salvare şi înlăturare a efectelor produse în urma exploziei au fost conduse la faţa locului de către inspectorul şef al I.S.U.”Basarab I” Dâmboviţa – colonel Mirel Pietreanu.

În urma deflagraţiei puternice, care s-a produs într-un apartament situat la etajul III al imobilului, planşeul dintre etajul III şi etajul IV a fost dislocat, dar nu s-a prăbuşit, iar planşeul dintre etajul II şi etajul III a fost dislocat, iar o bucată din acesta a căzut la etajul II. Zidul exterior de la etajul III a fost dislocat, existând posibilitatea prăbuşirii acestuia.

Au fost afectate mai multe apartamente, prin dislocarea unor elemente de construcţie (planşee, pereţi, tâmplărie). Trei apartamente au fost distruse complet, iar 17 apartamente au fost afectate parţial.

Explozia a cauzat cinci victime. Două persoane au suferit atac de panică, fiind asistate medical la faţa locului. Un bărbat (de 45 ani) aflat în comă, o femeie (de 52 ani) cu arsuri de gradul IV pe cca.30-40% din suprafaţa corpului şi o fetiţă (de 12) ani cu fractură de femur stâng, au fost preluaţi de echipajele SMURD şi SAJ şi transportate la Spitalul din oraşul Pucioasa. Ulterior, cele trei persoane rănite au fost preluate şi transportate în capitală cu două elicoptere ale M.A.I.

Începând cu ora 11:00, la sediul Consiliului Local al oraşului Fieni a fost convocat şi s-a întrunit Comitetul Local pentru Situaţii de Urgenţă (CLSU), pentru identificarea măsurilor necesare şi pentru stabilirea unor spaţii de ce vor fi puse la dispoziţie familiilor sinistrate şi asigurarea hrănirii acestora.

Şedinţa CLSU a fost coordonată de Preşedintele Comitetului Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă (CJSU) – dl.prefect Victor Sanda, cu participarea Preşedintelui Consiliului Judeţean Dâmboviţa, primarului oraşului Fieni, inspectorilor şefi de la: Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă ”Basarab I” Dâmboviţa, Inspectoratul de Poliţie al Judeţului Dâmboviţa, Inspectoratul Judeţean de Jandarmi Dâmboviţa şi a directorului Inspectoratului Judeţean în Construcţii Dâmboviţa.

Filiala de Cruce Roşie Dâmboviţa va asigura paturi, pături şi alimente, iar cazarea persoanelor sinistrate se va face prin grija Consiliului Local al oraşului Fieni, în spaţii de cazare amenajate şi la o pensiune, unde va fi asigurată şi masa pentru toţi locatarii evacuaţi.

Inspectoratul de Poliţie al Judeţului Dâmboviţa şi al Inspectoratul Judeţean de Jandarmi Dâmboviţa vor asigura ordinea şi siguranţa publică în zona afectată până la terminarea investigaţiilor de către specialişii chemaţi la locul evenimentului.

Din primele cercetări efectuate la faţa locului, cea mai probabilă cauză a exploziei urmată de incendiu este acumularea de gaz metan de la un sistem de încălzire improvizat, utilizat într-un apartament situat la etajul III al imobilului.

COMPARTIMENT INFORMARE ȘI RELAȚII PUBLICE

fb-share-icon20

Lasă un răspuns

Social Share Buttons and Icons powered by Ultimatelysocial