25 aprilie 2024

Activităţile care implică mai mult de 1.000 de persoane sunt interzise în România începând de astăzi

Webp.net-resizeimageActivităţile care implică mai mult de 1.000 de persoane sunt interzise în România începând de duminică, a anunţat secretarul de stat Raed Arafat.

Dacă participă mai puţin de 1.000 de persoane, decizia interzicerii unei astfel de activităţi va fi luată la nivel local. Măsura este valabilă până la 31 martie şi poate fi prelungită.

Arafat a mai precizat că au fost stabilite şi criteriile pe baza cărora poate fi decisă suspendarea cursurilor, ca urmare a cazurilor de coronavirus.

Stagiile practice în spitale pentru studenţii la Medicină au fost sistate până la 31 martie.

Raed Arafat a subliniat că românii carantinaţi în alte ţări nu vor mai sta în izolare în cazul în care vin acasă, dacă au certificat medical că nu sunt infectaţi.

Acesta a atras atenţia că nu se eliberează certificate medicale pentru cei care nu au coronavirus. “Unităţile sanitare nu testează persoanele sănătoase”, a spus Arafat.

Totodată, cei aflaţi în carantină şi care vor să plece în străinătate nu pot părăsi domiciliul, a adăugat el.

Şcolile în care va fi depistat cel puţin un caz de coronavirus vor fi închise, conform unei proceduri adoptate de autorităţi, a mai spus Arafat.

La această oră au loc declarații de presă susținute de secretarul de stat în MAI, șeful Departamentului pentru Situații de Urgență, dr. Raed Arafat și Secretarul de Stat în Ministerul Sănătății, Horațiu Moldovan, referitoare la gestionarea situației privind noul Coronavirus (COVID-19).

Sinteza declarațiilor secretarul de stat în MAI Raed Arafat:

– S-a aprobat procedura de suspendare a activițății din unitățile de învățământ în cazul aparițiilor situațiilor de coronavirus.

– Se iau măsuri de întrerupere activităților cu ai mult de 1000 de persoane.

– Este o măsură preventivă, dar necesară. Ne-am uitat și al alte măsuri luate în alte țări. 

– Mai este încă o măsură aprobată: sistarea până la 31 martie a activității studenților precum și a  vizitatorilor. Multe spitale au amfiteatre și studenții vin în număr mare.

– Mai sunt și alte decizii. Referitor la cetățenii români carantinați în alte țări, nu li se impune o nouă măsură de carantinare la întoarcerea în țară.

– Unitățile medicale s-au confirmat cu mai multe cereri de la cetățeni care doreau să obțină certificat că nu sunt infectați. Nu emit certificate la cerere, că nu sunt bolnavi.

– Persoanele aflate în izolare la domiciliu și care doresc să plece în străinătate, li se va interzice plecarea în străinătate. Dacă ai intrat în izolare 14 zile, atunci rămâi în izolare 14 zile.

– Miisterul Sănătății va lărgi baza locurilor unde se pot face teste pentru coronavirus. 

– Referitor la decontarea cheltuielilor legate de carantină există deja un proiect de ordin de ministru. 

Sinteza declarațiilor secretarul de stat în Ministerul Sănătății, Horațiu Moldovan:

– Vom lua în vedere posibililele expuneri la coronavirus anterior acestui eveniment. Vom lua în considerare vârsta pacienților. Foarte important este și scopul, tipul activității, existând diferențe între manifestările de tip sportiv, politic și așa mai departe.

– Toate aceste criterii se vor aplica și sunt dispuse într-un tabel care conturează un scor de risc: scăzut, moderat și ridicat.

– Dacă avem de-a face cu un risc mai mare de 20 de puncte, evenimentul nu are loc, se suspendă. Astăzi avem 15 persoane în carantină în România.

– Ieri au fost înregistate  89 de apeluri la 112 legat de coronavirus. Cele mai multe au fost din București, 14.

 – La nivel național au fost confirmae 13 cazuri de coronavirus, iar 4 sunt deja vindecate. Cei mai mulți pacienți nu prezintă simptome.

– Populația vulnerailă este formată din persoane de peste 60 de ani care au boli asociate.

 

Sursa: Pro TV

fb-share-icon20

Lasă un răspuns

Social Share Buttons and Icons powered by Ultimatelysocial