29 martie 2024
A fost inaugurat Muzeul „Gheorghe Zamfir”, la Găești! Regele Naiului, emoționat până la lacrimi. ”Este o bijuterie!”

A fost inaugurat Muzeul „Gheorghe Zamfir”, la Găești! Regele Naiului, emoționat până la lacrimi. ”Este o bijuterie!”

Muzeul „Gheorghe Zamfir” care se află în incinta Centrului Cultural a fost inaugurat la Găești, în prezența a numeroase personalități marcante din sfera culturală și artistică, a lui Lucian Romașcanu, ministrul culturii, a senatorului PNL Virgil Guran, autorităților locale, membrilor ambasadelor din Coreea de Sud, China și Japonia, dar și a multor găeșteni.

Protopopul Valeriu Gheorghe și un sobor de preoți au sfințit clădirea, iar apoi a fost tăiată panglica inaugurală.

Paulina Popoiu, director general al Muzeului Național al Satului „Dimitrie Gusti”, dar și Elise Stan , producător TVR, au vorbit la superlativ despre omul de geniu Gheorghe Zamfir. Artistul găeștean a fost omagiat și s-a subliniat că acest muzeu trebuia să fie în centrul Bucureștiului, în semn de recunoștință pentru personalitatea sa extraordinară, dar mai ales pentru modul în care a promovat valorile culturale românești în întreaga lume.

Gheorghe Zamfir nu a cântat în această seară. Emoționat până la lacrimi, Regele Naiului a povestit cum a cucerit mapamondul cu instrumentul pe care l-a reinventat, reușind să atragă admirația și iubirea publicului din întreaga lume. A rememorat, de asemenea, momente dragi din copilăria sa, acasă, la Găești.

”Muzeul ”Gheorghe Zamfir” este o bijuterie a orașului Găești și este amenajat în Casa Ciubuc, monument istoric. Investiția a fost realizată din fonduri europene, prin Programul Operațional Regional,  și s-a ridicat la peste 6 milioane de lei. Expoziția cuprinde bunuri personale de mare valoare ale maestrului Gheorghe Zamfir, trofee, premii, afișe și ținute care vor putea fi admirate de vizitatori. Aceasta a fost realizată de doamna Paulina Popoiu, director general al Muzeului Național al Satului, împreună cu echipa sa și merită ca fiecare găeștean și fiecare om care iubește creația maestrului Gheorghe Zamfir să treacă pragul acestui important edificiu”, a precizat primarul Grigore Gheorghe.

Proiectul Centrul Cultural ”Gheorghe Zamfir” este unul dintre cele mai frumoase implementate de administrația locală. O veste bună este că, începând cu anul viitor, Festivalul Internațional  ”Gheorghe Zamfir” ar putea fi reluat la Găești, la cel mai înalt nivel, conform promisiunii ministrului Culturii, Lucian Romașcanu.

Mai trebuie spus că Gheorghe Zamfir nu a văzut Centrul Cultural care-i poartă numele până în aseară. Pentru el, întreaga clădire și întreaga expoziție au fost o surpriză binemeritată. Alături i-a fost soția, Nicoleta Zamfir, care – potrivit surselor noastre – va fi șeful noului edificiu cultural.

fb-share-icon20
Social Share Buttons and Icons powered by Ultimatelysocial