În perioada 15 noiembrie 2016 – 04 ianuarie 2017, Inspectoratul de Poliție Județean Dâmbovița a desfășurat activități în cadrul acțiunii ,,Foc de Artificii”, pentru verificarea legalităţii operaţiunilor cu articole pirotehnice desfăşurate de persoanele fizice şi juridice.
Acţiunile au avut ca scop prevenirea oricăror evenimente negative generate de nerespectarea legislaţiei din domeniu.
În acest sezon, polițiștii au efectuat 64 de acţiuni și controale în complexe, pieţe şi alte obiective și au verificat activitatea a 4 persoane fizice şi juridice autorizate să deruleze operațiuni cu articole pirotehnice.
De asemenea, au constatat 44 de infracţiuni și au depistat 39 de persoane fizice şi juridice neautorizate, față de acestea fiind efectuate cercetări în cauze penale.
Totodată, au fost confiscate 220 de kilograme de articole pirotehnice și au fost retrase două autorizații, fiind aplicate 3 sancțiuni contravenționale, în valoare de 9.000 de lei.
O atenție deosebită a fost acordată deținerii și mânuirii de articole pirotehnice de către copii și tineri. Pentru prevenirea evenimentelor negative în care aceștia ar putea fi implicați, polițiștii au desfășurat 24 de activități de informare în școlile din județ.
Inspectoratul de Poliție Județean Dâmbovița vă informează:
Pentru prevenirea delincvenţei juvenile şi a victimizării minorilor, la nivelul Judeţului Damboviţa sunt implementate 3 proiecte de prevenire, respectiv Atenție! E viața ta!, Împreună putem schimba lumea și Dincolo de aparențe.
Cele trei proiecte se derulează pe parcursul anului școlar 2016-2017 și au ca principal obiectiv prevenirea și combaterea delincvenței juvenile și a victimizării minorilor.
Proiectul de prevenire a delincvenţei juvenile şi victimizării minorilor Atenție! E viața ta!, este inițiat de structura de prevenire a criminalităţii, în colaborare cu Inspectoratul Şcolar Judeţean Dâmboviţa, Universitatea VALAHIA Târgovişte şi Organizaţia „SALVAȚI COPIII”.
Obiectivele acestui proiect sunt reprezentate de informarea copiilor şi profesorilor cu privire la elementele caracteristice ale violenței, pericolele utilizării internetului, cauzele şi factorii favorizanţi ai traficului de persoane, delincvența juvenilă, măsuri pentru reducerea riscului de victimizare, precum şi consolidarea parteneriatului poliţie-școală-elevi, în vederea dezvoltării procesului educaţional.
Până în prezent, au fost desfășurate 34 de activități în 9 unităţi de învăţământ, beneficiari fiind 771 de elevi și 44 de cadre didactice.
Proiectul Împreună putem schimba lumea!, pentru prevenirea victimizării copiilor, are ca scop iniţierea preşcolarilor în adoptarea unui comportament civic, specific unei societăţi, cunoaşterea şi respectarea drepturilor copilului şi a normelor de comportare în societate.
Astfel, poliţia dâmboviţeană, în colaborare cu Inspectoratul Şcolar Judeţean Dâmboviţa şi Organizaţia „Salvaţi Copiii” România au organizat 16 activități educativ – preventive la care au participat 349 de preșcolari din 7 grădinițe.
De asemenea, în cadrul proiectului au fost organizate două concursuri de evaluare a cunoștințelor dobândite de copii în urma sesiunilor interactive de informare și o masa rotundă, cu participarea unor psihologi și specialiști din domeniul juridic, beneficiari fiind 50 de părinți.
Proiectul Dincolo de Aparențe, ajuns la a VIII- a ediție, constă în informarea şi sensibilizarea tinerilor cu privire la situaţiile de risc care conduc la acte de violenţă, prin discuţii interactive cu persoane care execută pedepse privative de libertate.
Totodată, proiectul urmăreşte şi identificarea factorilor generatori de conduite antisociale ce au avut drept consecinţă condamnarea la pedeapsa închisorii, în vederea reducerii comportamentelor agresive.
Au fost organizate 5 întâlniri în școli și penitenciare la care au participat şi persoane private de libertate.
Beneficiarii acestor întâlniri au fost 237 de elevi, 42 de studenți și 5 cadre didactice.
Activitățile vor continua până la sfârșitul acestui an școlar, prevenirea delincvenţei juvenile şi a victimizării minorilor fiind prioritatea Inspectoratului de Poliție Județean Dâmbovița.
Cercetați de polițiști pentru comiterea de infracțiuni la regimul rutier
Poliţiştii din cadrul Biroului Rutier Târgoviște au oprit pentru control, pe raza localității, un autoturism condus de un bărbat de 66 de ani, din Dragomirești.
În urma verificărilor efectuate, polițiștii au stabilit că acesta avea suspendată exercitarea dreptului de a conduce autovehicule pe drumurile publice.
De asemenea, polițiștii din Moreni au depistat un alt bărbat, de 66 de ani, în timp ce conducea un autoturism pe raza localității, deși nu poseda permis de conducere pentru nicio categorie de vehicule.
Pe numele celor doi, au fost întocmite dosare penale pentru comiterea infracțiunii de conducere pe drumurile publice a unui autovehicul de către o persoană care nu posedă permis de conducere ori căreia exercitarea dreptului de a conduce i-a fost suspendată.
Acţiuni ale poliţiştilor dâmbovițeni
Poliţiştii din cadrul Poliției Orașului Titu au organizat o acţiune pentru prevenirea și combaterea principalelor cauze generatoare de accidente de circulație.
Astfel, polițiștii au controlat 86 de autovehicule, au verificat 106 persoane și au aplicat 71 de sancţiuni contravenţionale, în valoare de 11.100 de lei.
Din totalul amenzilor, 70 au fost pentru încălcarea regulilor de circulație prevăzute de O.U.G 195/2002 și una pentru nerespectarea prevederilor Legii 61/1991 privind ordinea și liniștea publică.
De asemenea, polițiștii au retras un certificat de înmatriculare.
Totodată, în urma unei acțiuni pentru prevenirea și combaterea delictelor silvice desfășurate de polițiștii din Tătărani, a fost depistat un bărbat din Mănești în timp ce transporta cu un atelaj hipo 0.5 m³ de material lemnos, esență stejar, pentru care nu deținea documente de proveniență.
Bărbatul a fost sancționat contravențional conform Legii 171/2010 privind stabilirea și sancționarea contravențiilor silvice, iar materialul lemnos și atelajul hipo au fost confiscate.