lun. dec. 23rd, 2024

În ultimele 24 de ore echipajele de intervenţie din cadrul I.S.U.”Basarab I” Dâmboviţa au fost solicitate la următoarele evenimente:

• În această perioadă, pompierii dâmboviţeni au intervenit la 15 incendii de vegetaţie, în care au ars cca.25ha de vegetaţie uscată, astfel:  Detaşamentul Târgovişte (Mun.Târgovişte – 7000mp, com.Şotânga – 1ha şi com.Răzvad – 8000mp);  Detaşamentul Găeşti (com.Mătăsaru – 100mp, com.Petreşti – 1500mp, com.Gura Foii – 7000mp şi com.Ulieşti – 2000mp);  Detaşamentul Pucioasa (com.Glodeni – 7000mp);  Detaşamentul Moreni (Mun.Moreni – 500mp, com.Gura Ocniţei – 3ha şi com.Dărmăneşti – 15ha,);  Garda Voineşti (com.Pietrari – 1ha);  Garda Vişina (com.Şelaru – 1ha);  Pichet Potlogi (com.Potlogi – 1000mp);

• Echipajele SMURD din cadrul I.S.U.”Basarab I” Dâmboviţa au intervenit în această perioadă pentru a acorda ajutor medical de urgență la 14 solicitări. Echipajele SMURD au intervenit astfel: SMURD Târgoviște la 8(opt) solicitări, iar SMURD Titu, SMURD Moreni şi SMURD Găeşti la câte 2(două) solicitări. Afecțiunile pentru care au fost solicitați paramedicii au fost: traumatisme din diverse cauze, hipertensiune arterială, cefalee, amețeli, vărsături, afecţiuni respiratorii, dureri lombare şi abdominale. Pacienţii au fost transportaţi la spital pentru tratament de specialitate.

* * * Cetăţenii continuă igienizarea terenurilor, prin arderea resturilor vegetale, a vegetaţiei uscate şi a miriştii, fără a respecta prevederile legale care reglementează modul cum se efecuează aceste arderi. Cadrele Inspecţiei de prevenire continuă să desfăşoare acţiuni preventive pentru identificarea persoanelor care nu respectă prevederile legale privind arderea miriştilor, resturilor vegetale şi a vegetaţiei uscate şi sancţionarea contravenţională a acestora conform legislaţiei în vigoare. În ultima săptămână au fost aplicate 20 sancţiuni contravenţionale. Valoarea sancțiunii contravenționale este cuprinsă între 1000-2500 lei.

Pentru prevenirea şi reducerea incendiilor de vegetaţie Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă „Basarab I” Dâmboviţa atenționează cetățenii, instituțiile și operatorii economici cu privire la măsurile obligatorii ce se impun la arderea miriştii, vegetaţiei uscate şi a resturilor vegetale, astfel :

• arderea resturilor vegetale, gunoaielor, deşeurilor şi miriştilor se face numai pe baza permisului de lucru cu foc (eliberat de primărie), după ce a fost informat în prealabil serviciul privat/voluntar pentru situaţii de urgenţă; • nu se utilizează focul deschis în locuri cu pericol de incendiu şi pe timp de vânt; • nu se utilizează focul deschis la distanţe mai mici de 10 m faţă de materiale sau substanţe combustibile (casă, şură, depozit de cereale, pădure etc); • zona de ardere se izolează faţă de drumuri, construcţii, instalaţii, fond forestier, culturi agricole vecine prin executarea de fâşii arate; • arderea miriştilor, resturilor vegetale, gunoaielor, deşeurilor şi a altor materiale combustibile se face numai în locurile special amenajate; • cetăţenii se vor interesa la primărie în ceea ce priveşte planificarea zilelor şi locurile special amenajate în care se adună resturile menajere şi vegetaţia uscată din localitate în scopul arderii; • se va asigura supravegherea permanentă a arderii şi stingerea jarului după încetarea acesteia. Cetăţeni, nu uitaţi!

Printr-un comportament preventiv, vă protejaţi viaţa şi bunurile materiale.

Compartiment Informare şi Relaţii Publice – I.S.U. „Basarab I” Dâmboviţa