La sediul Centrului de Analiză și Prevenire a Criminalității a avut loc o conferință de presă, susținută de șeful Inspectoratului de Poliție Județean Dâmbovița, comisar șef de poliție Danil Zepiși.
Conferința de presă a avut ca temă principală prezentarea situației operative înregistrată la nivelul județului Dâmbovița, în primele trei luni ale acestui an.
De asemenea, au fost prezentate și aspecte privind bilanțul accidentelor rutiere înregistrate în perioada ianuarie – martie a.c., măsurile dispuse pentru creșterea gradului de siguranță în incinta și zona adiacentă unităților de învățământ și rezultatele obținute în domeniul pisciculturii și silviculturi
I.SITUAȚIA OPERATIVĂ ÎNREGISTRATĂ LA NIVELUL I.P.J DÂMBOVIȚA ÎN PERIOADA IANUARIE-MARTIE 2018
În perioada ianuarie-martie a.c., la nivelul Inspectoratului de Poliție Județean Dâmbovița, au fost sesizate 3.310 infracțiuni, dintre care 224 economico-financiare, 2.545 de natură judiciară și 541 de altă natură.
Dintre cele 3.310 infracțiuni sesizate, 49 au fost comise în mediul stradal, dintre care 6 în mediul rural.
Din totalul infracțiunilor de natură judiciară, 1.387 au fost contra persoanei (725 loviri sau alte violențe și 301 amenințări), 688 contra patrimoniului, dintre care 679 furturi și 9 tâlhării.
40% din infracțiunile de lovire sau alte violențe au fost sesizate prin numărul unic pentru apeluri de urgență 112, iar 32% din totalul acestora fiind săvârșite asupra membrilor de familie.
Aproximativ 20% din amenințări au fost sesizate pe 112.
Cele mai multe infracțiuni de furt au privit sustragerile din societățile comerciale (90), urmate de cele din locuințe (82).
De asemenea, au fost sesizate 32 de furturi din auto, 27 din buzunare, genți și poșete și 20 de animale și păsări.
Pe linie de evaziune fiscală au fost sesizate 20 de infracțiuni.
Pentru menținerea unui climat de ordine și siguranță publică, în perioada de referință, polițiștii au organizat 33 de razii și 2.203 de acțiuni, dintre care 338 au fost pe linie de poliție rutieră, 178 pe linie de ordine publică și 181 în domeniul investigațiilor criminale.
Astfel, efectivele de poliție din zona de nord a județului au organizat 100 de acțiuni preventive, iar cele din sud, 247.
Polițiștii de la nivelul celor două poliții municipale au desfășurat 191 de acțiuni preventive.
Totodată, 1.369 de acțiuni preventive au fost desfășurate de structurile de poliție de la secțiile și posturile de poliție, ceea ce reprezintă 62 % din totalul acestor activități.
În perioada supusă analizei, polițiștii din cadrul Inspectoratului de Poliție Județean Dâmbovița au aplicat 40.218 sancțiuni contravenționale, a căror valoare se ridică la 8.532.000 lei.
Din totalul acestora, 5.346 au fost la Legea 61/1991 privind ordinea și liniștea publică, 418 la Legea 12/1990 privind protejarea populației împotriva unor activități comerciale ilicite și 235 la Legea 171/2010 privind contravențiile silvice.
Alte 86 de amenzi au fost aplicate pe linie de pază și protecție a bunurilor, potrivit Legii 333/2003.
Cele mai multe amenzi, 32.485, au fost aplicate participanților la trafic, dintre care 6.761 pentru nerespectarea regimului legal de viteză, 598 pentru neacordarea priorității de trecere și 51 pentru conducerea unui vehicul sub influența băuturilor alcoolice.
De asemenea, 6.935 de conducători auto au fost sancționați pentru neutilizarea centurii de siguranță, 638 pentru folosirea neregulamentară a telefonului mobil, 236 pentru nerespectarea regulilor privind efectuarea manevrei de depășire și 924 pentru încălcarea normelor referitoare la oprirea sau staționarea autovehiculelor.
Pentru indisciplina pietonală au fost aplicate 2.736 de sancțiuni, iar pentru abaterile comise de bicicliști, 2.777.
II.BILANȚUL ACCIDENTELOR DE CIRCULAȚIE ÎNREGISTRATE ÎN PRIMELE TREI LUNI ALE ACESTUI AN
În perioada ianuarie – martie a.c., pe raza județului Dâmbovița au fost înregistrate 16 accidente rutiere grave, soldate cu decesul a 8 persoane, rănirea gravă a altor 9 și vătămarea corporală ușoară a 10 persoane.
De asemenea, s-au înregistrat și 109 de evenimente rutiere ușoare, în urma cărora 136 de persoane au fost rănite ușor.
Din totalul accidentelor, 48 s-au produs pe drumurile naționale ce tranzitează județul, dintre care 9 grave și 39 ușoare, iar pe arterele județene, 28 (5 grave și 23 ușoare).
Pe străzile din mediul urban, s-au înregistrat 29 de evenimente rutiere, iar pe cele din rural, 14.
Raportat la ziua producerii accidentelor de circulație, joia și sâmbăta s-a înregistrat cel mai mare număr de accidente rutiere soldate cu victime (24,respectiv 22), ceea ce reprezintă 36,8% din totalul evenimentelor.
În zilele de miercuri, s-au produs 21 accidente, lunea, 19 și vinerea, 18.
Cu privire la intervalul orar, cel mai mare număr de accidente de circulație s-a înregistrat între 10.00 și 11.00 (13). Acest interval însumează 10,4% din total.
În urma analizei situației statistice, putem observa că persoanele cu vârste cuprinse între 46 și 60 de ani sunt cele mai predispuse a fi implicate în evenimente rutiere.
Principalele patru cauze generatoare de accidente rutiere în perioada analizată sunt: neacordarea priorității de trecere vehiculelor și pietonilor angajați regulamentar în traversarea străzii, viteza, indisciplina pietonală și abaterile comise de bicicliști.
Nerespectarea regulilor de circulație privind acordarea priorității de trecere vehiculelor și pietonilor a determinat producerea a 33 de accidente de circulație, dintre care 4 au fost grave și s-au soldat cu decesul a 2 persoane, rănirea gravă a altor 2 și vătămarea corporală ușoară a unei persoane.
Viteza, cu cele 2 forme ( neregulamentară și neadaptată la condițiile de drum), a reprezentat factorul generator în cazul a 25 de evenimente rutiere, dintre care 7 au fost grave și au avut ca și consecință decesul a 3 persoane, rănirea gravă a altor5 și vătămarea corporală ușoară a 9 persoane.
Pe fondul indisciplinei pietonale s-au înregistrat 19 accidente rutiere (4 grave, soldate cu decesul a 2 persoane și vătămarea corporală gravă a altor 2), iar abaterile comise de bicicliști au generat 11 accidente rutiere ușoare.
Așadar, 70,4% din totalul accidentelor de circulație s-au produs ca urmare a nerespectării regulilor privind cele patru cauze generatoare enumerate mai sus.
III.MĂSURILE ÎNTREPRINSE PENTRU CREȘTEREA GRADULUI DE SIGURANȚĂ ÎN INCINTA ȘI ZONA ADIACENTĂ UNITĂȚILOR DE ÎNVĂȚĂMÂNT
Poliţiştii din cadrul Inspectoratului de Poliție Județean Dâmbovița acționează în permanență pentru creșterea gradului de siguranță a elevilor atât în incinta, cât și în zona adiacentă unităților de învățământ.
Astfel, în perioada ianuarie-martie a.c., poliţiştii au desfăşurat 851 de activităţi preventive pentru asigurarea unui climat de siguranţă în incinta şi zona adiacentă unităţilor de învăţământ, precum şi pentru prevenirea şi combaterea delincvenţei juvenile şi a victimizării minorilor.
Din totalul acestora, 679 au constat în întâlniri interactive cu elevii, cadrele didactice şi părinţii, iar 55 au fost pe linia combaterii absenteismului şcolar.
Unităţile de învăţământ din tot judeţul au fost incluse în itinerariile de patrulare auto şi pedestre ale poliţiei, asigurându-se supravegherea în permanenţă a traseelor de deplasare a elevilor.
În fiecare zi, patrulele de ordine publică au fost prezente în zona intrărilor în şcoli, în intervalele orare în care s-au efectuat intrarea şi ieşirea de la cursuri a elevilor.
În sfera activităţilor educative s-au înscris şi cele 123 de acţiuni ale poliţiştilor rutieri, prin intermediul cărora elevii au dobândit cunoştinţe privind circulaţia pe drumurile publice.
Având în vedere neregulile descoperite în cadrul acţiunilor, au fost aplicate 275 de sancţiuni contravenţionale, dintre care 84 la Legea 61/1991 privind ordinea și liniștea publică și 159 la O.U.G 195/2002 privind circulaţia pe drumurile publice.
În ceea ce priveşte infracţionalitatea, pe parcursul celor trei luni, au fost înregistrate 22 de infracţiuni, cele mai multe fiind loviri sau alte violențe și furturi.
IV. REZULTATELE OBȚINUTE DE POLIȚIȘTI ÎN CADRUL ACTIVITĂȚILOR DERULATE PENTRU COMBATEREA BRACONAJULUI PISCICOL
În primele trei luni ale acestui an, polițiștii de la ordine publică au desfășurat activități pentru prevenirea şi combaterea braconajului piscicol, a transportului, colectării şi comercializării ilegale a produselor şi subproduselor rezultate din activităţile ilegale de pescuit.
În urma activităților din teren, a fost constatată o infracțiune la O.U.G. 23/2008, respectiv de către polițiștii Postului de Poliție Tărtășești și au fost aplicate 10 sancţiuni contravenţionale, în valoare de 10600 lei.
De asemenea, au fost confiscate 263 kilograme de pește şi 3 unelte de pescuit.
V. CONSTATĂRILE POLIȚIȘTILOR ÎN DOMENIUL SILVIC
În intervalul ianuarie-martie a.c., polițiștii au acționat pentru prevenirea şi combaterea fenomenului infracţional din domeniul silvic, beneficiind adesea de sprijinul Inspectoratului Judeţean de Jandarmi, Direcţiei Silvică Dâmboviţa, Gărzii Forestiere Ploieşti şi Gărzii de Mediu Dâmboviţa.
Acţiunile desfăşurate de poliţiştii de ordine publică au constat în verificarea circuitului parcurs de la tăiere la prelucrarea şi comercializarea lemnului, fiind efectuate controale în teren, precum şi asupra tuturor documentelor existente.
Pentru neregulile descoperite, au fost aplicate 248 de sancțiuni contravenționale, a căror valoare se ridică la 356.100 lei și confiscați 1.586,63 de mᶟ de material lemnos și 97,6 mᶟ de cherestea.
De asemenea, au fost întocmite 86 de dosare penale, în cadrul cărora s-au efectuat cercetări față de 23 de persoane, împotriva a 3 dintre acestea fiind dispuse și măsuri preventive.