„Vreau să discut despre litigiul pe care Primăria Municipiului Târgovişte l-a avut cu SC CAST. În primul rând, vreau să menţionez că acest litigiu a fost generat în aprilie 2013, atunci când administraţia locală târgovişteană a refuzat achitarea unor facturi către CAST, valoarea acestor facturi fiind de aproximativ 6 milioane de lei.
Motivarea acestui refuz de plată a fost că la rândul său municipiul Târgovişte are de compensat nişte prejudicii produse de SC CAST şi că va decide instanţa de judecată, şi citez din adresa de refuz a facturilor respective. Nu numai că nu s-au plătit acele facturi, dar la momentul respectiv s-a şi intentat o acţiune în instanţă împotriva CAST pentru recuperarea anumitor prejudicii. Ce s-a întâmplat pe parcurs?! S-au făcut nişte expertize din care a rezultat faptul că acele lucrări au fost realizate şi că societatea CAST este îndreptăţită la încasarea contravalorii acelor lucrări.
În momentul de faţă, eu sunt în situaţia de a strânge mizeria, din păcate. La momentul respectiv era în vigoare un contract de finanţare prin care aceşti bani ar fi trebuit să fie plătiţi din fonduri europene, ceea ce nu s-a întâmplat. Sincer vă spun, dacă nu aveam proiectele cu finanţare nerambursabilă şi dacă nu reuşeam în 2016 să adunăm penalităţi de la constructorul de la PIDU şi de la constructorul de la Complexul Turistic de Nataţie în valoare de 13 milioane de lei, am fi fost într-o situaţie destul de delicată… Oricum suntem într-o situaţie delicată…
Problema există, cu siguranţă va trebui să recuperăm prejudiciul şi bugetul local va trebui într-un fel să se reîntregească. Adresa prin care se refuză plata respectivă este semnată de conducerea Primăriei de la momentul respectiv, dublată de Direcţia Economică, Direcţia Tehnică şi Direcţie Juridică. Semnăturile aparţin primarului de atunci şi şefilor acestor Direcţii, iar motivarea era că va decide instanţa de judecată… La două dintre acele facturi, care reprezintă şi sumele cele mai mari, există confirmarea de către cel care pe contract trebuia să facă lucrul acesta…
Decizia judecătorească a fost dată spre sfârşitul anului trecut şi a rămas definitivă în urmă cu două săptămâni. Voi recupera prejudiciul de la cei care se fac responsabili. Prejudiciul este de 6 milioane lei, care reprezintă debitul principal pe care deja l-am achitat ca să nu mai curgă penalităţi, la care se adaugă penalităţi plus un profit nerealizat în valoare de aproape 3 milioane lei. Nu o să aştept să-mi solicite Curtea de Conturi să recuperez prejudiciul pentru că nu fac decât să pierd timpul”, a declarat primarul municipiului Târgovişte, Cristian Stan.