În aceste zile, în zona supermarket-urilor, centrelor comerciale sau a pieţelor, se înregistrează un aflux important de cumpărători grăbiţi şi preocupaţi pentru a profita de promoţiile existente. Pentru prevenirea evenimentelor negative, polițiștii le recomandă cetăţenilor să adopte un comportament preventiv.
Manifestaţi prudenţă în locurile aglomerate, supravegheaţi-vă geanta şi nu o plasaţi în coşul de cumpărături, de unde poate fi sustrasă cu uşurinţă.
De asemenea, nu purtați portofelul în buzunarul din spate al pantalonilor sau în sacoşe.
Evitaţi să aveţi asupra dumneavoastră mulți bani în numerar.
Utilizarea cardului pentru plata cumpărăturilor este posibilă în majoritatea magazinelor şi reduce riscul de a rămâne fără bani, în cazul pierderii sau sustragerii portofelului.
Atunci când efectuaţi plata cu cardul, tastaţi codul PIN cu discreţie, pentru a nu fi observat de cei din jur!
Verificați lista tranzacțiilor efectuate cu cardul, pentru a evita încasările duble.
Păstraţi banii în buzunarele interioare ale vestimentaţiei, în borsete sau genţi!
Nu ţineţi toţi banii în acelaşi loc, ci compartimentaţi-i, pentru a nu fi obligaţi să scoateţi întreaga sumă de fiecare dată când achiziţionaţi un obiect întrucât atrageți atenţia infractorilor.
Folosirea telefonului/tabletei sau a altor gadgeturi vă pot distrage pe dumneavoastră, dar pot atrage şi atenţia hoţilor.
Nu vă lăsaţi bunurile de valoare (borsetă, servietă, haine) în căruciorul pentru cumpărături!
Nu vă lăsaţi amăgiţi de vânzătorii de ,,chilipiruri” (produsele pot fi contrafăcute).
INFORMAȚII DE BACKGROUND:
Vă informăm că, în luna decembrie a anului trecut, pe raza județului Dâmbovița au fost înregistrate 7 infracțiuni de furturi din buzunare, poșete și genți, reprezentând 3,18 % din totalul infracțiunilor de furt sesizate în acea perioadă.
COMUNICAT DE PRESĂ
Mare atenție la persoanele pe care le primiți în locuință! Fiți vigilenți !
În această perioadă, conform tradiției, cetele de colindători vestesc din casă în casă Nașterea Domnului.
Există însă și răufăcători care, sub pretextul colindatului, pătrund în locuința dumneavoastră cu scopul de a sustrage bunuri.
Pentru siguranța dumneavoastră și a bunurilor din locuință, polițiștii vă recomandă:
Evitați să permiteți accesul în locuință a unor persoane necunoscute, indiferent de motivul invocat de acestea.
Manifestați maximă atenție dacă persoane străine pătrund în casa dumneavoastră și nu le lăsați nesupravegheate nici măcar pentru câteva secunde.
Dacă primiţi colindătorii, nu expuneţi la vedere, în locuinţă, obiecte de valoare care pot capta interesul hoţilor şi nu discutaţi despre bunurile din interior, chiar dacă aceştia se arată încântaţi de anumite obiecte.
Nu intraţi în discuţii cu persoanele aflate sub influenţa băuturilor alcoolice întrucât, pe fondul unor nemulţumiri, acestea pot manifesta un comportament agresiv.
Instruiţi-vă copiii ca, atunci când sunt singuri acasă, să nu deschidă uşa străinilor.
În cazul absenţelor îndelungate de la domiciliu, comunicaţi acest fapt numai persoanelor în care aveţi mare încredere. Rugaţi-i să vă supravegheze locuinţa, sau să acţioneze în aşa fel încât să nu se sesizeze lipsa dumneavoastră!
Când plecaţi de acasă încercaţi să creaţi aparenţa că se află cineva în locuinţă, prin diverse metode, respectiv instalarea unor dispozitive de aprindere şi stingere automată a luminilor în locuinţă sau colectarea frecventă a corespondenţei, de către un vecin sau o persoană de încredere.
Dacă plecaţi pentru o perioadă scurtă, puteţi aprinde luminile, radio-ul sau televizorul.
Încuiaţi uşile chiar şi atunci când sunteţi la domiciliu sau plecaţi pentru câteva minute.
Nu depozitaţi sume mari de bani sau valori în locuinţă.
Nu lăsaţi bilete în uşă sau mesaje pe robotul telefonic prin al căror conţinut să informaţi străinii că aţi plecat de la domiciliu!
Mare atenție și la „vânzătorii” de produse la promoție sau la presupușii reprezentanți ai unor firme furnizoare de utilități care solicită accesul în curte sau în imobil sub pretexul efectuării unor verificări.
,,Accidentul” reprezintă o altă modalitate de victimizare a cetățenilor. Este modul prin care escrocii profită de îngrijorarea unor persoane, susținând că sunt un membru al familiei ori prezentându-se ca având o calitate oficială și cer urgent ajutor financiar, ca urmare a unui accident.
Nu vă lăsați impresionați de povești tragice, chiar dacă interlocutorul pretinde că ar fi implicate persoane apropiate, și solicitați-i cât mai multe detalii pentru a le putea verifica ulterior.
Nu răspundeți unor solicitări prin care vi se cere să depuneți diverse sume de bani într-un cont, indiferent de motivul invocat!
Nu invitați acasă persoane pe care tocmai le-ați cunoscut sau care vă spun poveşti impresionante de viaţă. Acestea pot profita de ocazie pentru a fura bunuri şi s-ar putea folosi chiar de violenţă pentru a-şi atinge scopul.