❚ Discuţii aprinse a stârnit şi intenţia de a rade de pe faţa pământului Stadionul „Eugen Popescu”, amplasamentul central făcându-le cu ochiul amatorilor de tunuri imobiliare
Construirea unui stadion nou la Târgovişte, la marginea oraşului, pe centura Oţelăriei, a devenit poate cel mai important subiect sportiv al anului. La început entuziaşti, oferind termene de finalizare nerealiste, şefii Chindiei au devenit acum ceva mai rezervaţi şi vorbesc despre demararea construcţiei în acest an, fără a avea curajul să se încumete la estimări legate de finalizarea bazei sportive. Este o realitate şi chiar o necesitate ca oraşul să aibă un stadion nou, pentru că „Eugen Popescu” a ajuns într-o evidentă stare de degradare, cu tribunele riscând să se prăbuşească oricând. Ideal ar fi fost ca noua bază sportivă să fie ridicată pe acelaşi amplasament, la fel ca în cazul Naţional Arena, doar că spaţiul este destul de mic, după ce parcele importante au dispărut dubios din suprafaţa stadionului, pe care s-au ridicat vilele impunătoare ale multor figuri importante din oraş. Mai mult, imediat ce noul stadion va fi dat în folosinţă, asta peste câţiva ani buni, actualul va fi ras de pe faţa pământului, fiind vânat pentru zona centrală, excelent poziţionată.
Locuitorii din zonă, cu pãreri pro și contra
Noul stadion va fi ridicat pe câmpul ce desparte Microraionul XII de Combinatului de Oţeluri Speciale Târgovişte, pe terenul ce aparţine în acest moment unităţii militare din zonă şi va avea o capacitate maximă de 10.000 de locuri, cu posibilitate de extindere. „Stadionul va fi lipit de blocuri”, a precizat Gică Popescu, astfel că ne-am deplasat la faţa locului, pentru a purta câteva discuţii cu oamenii care locuiesc în zonă. Cum era şi normal, am descoperit aceeaşi diversitate de opinii, cu avantajele şi dezavantajele de rigoare.
„Am auzit că ar vrea să facă un stadion lângă noi, un lucru bun pentru cei care locuim în cartier. Putem merge mai des la meciuri, iar copiii din zonă vor ajunge mai uşor la antrenamente. Chiar şi patronii de magazine de aici o vor duce mai bine”, am prins partea optimistă a celor abordaţi, pentru că nu toate par a fi roz la noul stadion. Dacă va fi unul. „Construirea unui stadion în această zonă reprezintă o alegere neinspirată şi vă oferim doar trei motive. Zgomot, poluare şi furturi. Să vedeţi ce pâclă e aici când iese fumul pe coşurile de la combinat, iar aerul devine toxic, irespirabil. Să nu mai spunem de zgomotul pe care îl face cuptorul cel mare, când e pornit îl auzim din casă. O mare problemă o reprezintă şi ţiganii din zonă, în special cei din Prepeleac, care fură tot ce le pică în mână, nu au nici o teamă de nimeni. Să-i stăpâneşti pe ăştia, ori cel puţin să-i sperii puţin, îţi trebuie zeci de jandarmi în permanenţă la stadion, mai ales în momentul lucrărilor”.
Lăsați stadionul pentru sport și pentru juniori!
Dincolo de toate aceste opinii, rămâne ideea că oraşul are nevoie de un stadion nou, însă parcă nici cel vechi nu ar trebui dărâmat şi scos din circuit pentru valoarea terenului. Dată fiind zona centrală şi vadul format în atâtea zeci de ani, să nu mai vorbim şi despre valoarea sentimentală a stadionului, acesta ar trebui modernizat şi pus la dispoziţia Centrului de copii şi juniori. Orice s-ar spune, nu toţi copiii au posibilitatea să ajungă la noul stadion, la marginea oraşului, într-o zonă considerată extrem de periculoasă. „Când eram la Calafat mergeam o jumătate de oră pe jos până la stadion”, a încercat o explicaţie Gică Popescu, însă vremurile s-au schimbat, iar fotbalul nu mai atrage copiii ca odinioară. „Cu actuala baza sportivă se pot face multe, pentru că e una centrală şi ar fi păcat să nu fie exploatat corect acel spaţiu de autorităţile locale”, completează omul de afaceri Gică Popescu. Parcă şi mai corect ar fi ca stadionul să rămână unde este şi să fie folosit în scopuri sportive şi nu în interese personale.
Costin Mihai | costin.mihai@artpress.ro