mar. dec. 24th, 2024

zepMESAJUL ȘEFULUI INSPECTORATULUI DE POLIȚIE JUDEȚEAN DÂMBOVIȚA,

COMISAR ȘEF DE POLIȚIE dr. ZEPIȘI DANIL, CU PRILEJUL ZILEI POLIȚIEI ROMÂNE

Anul acesta, pe 25 martie, sub semnul Bunei Vestiri, Poliția Română îşi îmbogăţeşte trecutul cu încă un an, sărbătorind 195 de ani de atestare documentară.

Primele atestări referitoare la Poliția Română datează din vremea lui Neagoe Basarab și a lui Mihai Viteazu (crearea instituţiei agiei) și continuă cu domnia lui Mihai Suțu (organizarea pazei Capitalei, emiterea primelor acte de identitate şi reglementarea portului armelor).

În anul 1806, organele de pază şi ordine din Capitală primesc denumirea generică de POLIŢIE.

În 1821, Tudor Vladimirescu acorda scutiri de taxe şi impozite celor însărcinaţi să menţină ordinea publică şi să apere proprietatea cetăţenilor, iar în 1831, prin Regulamentele organice, atribuţiile poliţiei sunt extinse.

În timpul Revoluţiei de la 1848 are loc reorganizarea poliţiei, prin apariţia instituţiei şefului Poliţiei Capitalei căruia i se subordonează Guardia municipală.

La 9 iunie 1850, domnitorul Ghica Vodă emite “Cronica poliţienească” prin care, în cele 158 de articole, erau reglementate sarcinile “înaltei poliţii” şi “obişnuitei poliţii”, ceea ce a constituit momentul creării primei structuri centrale cu atribuţii în organizarea şi coordonarea activităţilor poliţieneşti.

Începând cu Legea de organizare a poliţiei a lui Alexandru Ioan Cuza (4 noiembrie 1860), urmată de Legea lui Vasile Lascăr (1 aprilie 1903) şi de Legea pentru organizarea poliţiei generale a statului (8 iulie 1929), competenţele organelor de poliţie sunt extinse, iar raporturile cu celelalte structuri ale statului devin mult mai bine reglementate.

În anul 1949, a luat ființă Miliția, iar în 1989, prin Decretul-Lege nr. 2 din 27 decembrie se reînființează Poliţia Română ale cărei competenţe vor fi reglementate, ulterior, prin Legea nr. 26 din 1994 şi prin Legea 218 din 2002.

Dragi colegi,

În prag de aniversare, vă adresez felicitări pentru efortul continuu și susținut, plin de profesionalism și abnegatie, depus pentru asigurarea și garantarea unui climat propice conviețuirii în deplină siguranță în societate.

Indiferent de structurile din care faceți parte, ați dat dovadă de responsabilitate și seriozitate în apărarea drepturilor şi libertăţilor fundamentale ale cetăţenilor, în prevenirea şi descoperirea infracţiunilor, în respectarea ordinii şi liniştii publice.

Zilnic, 24 de ore din 24 de ore, v-ați aflat în slujba cetăţenilor și ați lucrat în interesul şi sprijinul lor, exclusiv pe baza şi în executarea legii.

Îndeplinirea sarcinilor de serviciu cu conștiinciozitate și rigurozitate a determinat o scădere a infracționalității.

Începând cu anul 2012, fenomenul infracțional cunoaște un trend descendent.

Astfel, infracțiunile sesizate scad cu 19,7 %, cele stradale sesizate cu 49,8%, iar accidentele de circulație cu 23,4%.

Vă felicit pentru activitatea desfășurată și vă doresc succes, sănătate și putere de muncă pentru a putea răspunde cu promptitudine și maximă eficiență în orice situație.

Totodată, adresez mulțumiri familiilor dumneavoastră care vă sprijină și vă susțin necondiționat.

În numele conducerii inspectoratului, vă asigur de întreaga consideraţie, oferindu-vă sprijinul necondiţionat în toate activităţile şi misiunile dumneavoastră.

La mulți ani, Poliției Române! La mulți ani, polițiștilor din Dâmbovița!

MINISTERUL AFACERILOR INTERNE
INSPECTORATUL GENERAL AL POLIŢIEI ROMÂNE

MESAJUL INSPECTORULUI GENERAL AL POLIȚIEI ROMÂNE
CU PRILEJUL ZILEI POLIȚIEI ROMÂNE
Anul acesta, aniversăm 195 de ani de atestare documentară a Poliţiei Române.

Istoria acestei instituții, cea mai importantă structură din domeniul ordinii și siguranței publice, este mult mai îndelungată și începe de la primele forme de organizare statală, dezvoltându-se odată cu evoluția societății românești.

Astăzi, Poliția Română este o instituție puternică, modernă, un partener de încredere şi un furnizor de securitate şi stabilitate, atât în plan național, cât şi mondial.

Aportul Poliţiei Române la creşterea cooperării poliţieneşti în plan european şi internaţional plasează România în topul statelor care luptă împotriva criminalităţii.

De asemenea, Poliţia Română are o contribuţie semnificativă la faptul că, în prezent, în România, siguranţa cetăţeanului a ajuns la cel mai ridicat nivel, din ultimii ani.

Rezultatele foarte bune obținute se datorează muncii asidue depuse de polițiști, cu sprijinul principalilor noștri parteneri din sistemul de apărare, ordine publică și siguranță națională, din agențiile de aplicare a legii, precum și colaborării cu cetățenii.

La ceas aniversar, doresc să mulțumesc și să urez multă sănătate, tuturor colegilor, pentru profesionalismul și devotamentul cu care își îndeplinesc misiunile, precum și familiilor acestora, pentru răbdare și înțelegere.

Sunt încrezător că aspirațiile noastre de mai bine, personale și profesionale, se vor împlini prin efortul, capacitatea și disponibilitatea fiecăruia dintre noi de a se manifesta ca un profesionist.

La mulţi ani, Poliţia Română!

INSPECTOR GENERAL AL POLIŢIEI ROMÂNE
chestor principal de poliţie

Bogdan DESPESCU

Mesajul ministrului afacerilor interne, Carmen Daniela DAN, cu ocazia Zilei Poliției Române

Stimați colegi,

Sărbătorim, astăzi, 195 de ani de existență a Poliției Române, perioadă în care această instituție s-a transformat în raport cu realitățile istorice, și-a adaptat răspunsul diferitelor provocări sociale și și-a definit rolul și importanța în arhitectura sistemului de ordine publică și securitate națională.

Ziua Poliției Române nu este doar o sărbătoare a polițiștilor, ci și a cetățenilor, a celor cărora le asigurați, zilnic, siguranța și liniștea. Încrederea lor este cel mai bun indicator al acțiunilor dumneavoastră! Cetățenii onești vă sunt cei mai buni aliați în lupta cu criminalitatea!

Aniversarea din acest an a Poliției Române, una dintre cele mai importante arme a Ministerului Afacerilor Interne ne găsește într-un situație nefericită, în care mii de polițiști își cer drepturile salariale în stradă.

Este, pe de o parte, un semn al democrației instituționale, dar și un semnal de alarmă pentru noi, echipa guvernamentală, să găsim acele soluții salariale care să reflecte cu adevărat munca și riscurile polițiștilor.

Îmi doresc salarii mai mari pentru polițiști și pentru toți cei care lucrează în sistemul național de apărare, ordine publică și securitate națională. Sunt conștientă de faptul că în cele mai multe privințe revendicările polițiștilor sunt legitime și îmi doresc să găsim soluțiile legale pentru a fi rezolvate. Din păcate, nu vom putea rezolva totul peste noapte, mai ales că sunt diverse acte normative, emise încă din anul 2010 care suspendă aplicarea unor drepturi sau majorări de care angajații MAI ar trebui să beneficieze.

Am făcut deja câteva demersuri concrete pentru rezolvarea în parte a acestei situații: am propus amendamente la OUG 9/2017 privind unele măsuri bugetare în anul 2017, în sensul că în cazul sporurilor, calculul acestora să se facă în funcție de baza de salarizare și am solicitat devansarea termenului de aplicare a ultimei tranșe de majorare cu 10% de la 1 august 2017, la 1 aprilie 2017.

Pe de altă parte, le solicit tuturor polițiștilor să își desemneze reprezentanți în grupurile de lucru care vor lucra la realizarea noii grile de salarizare astfel încât începând cu 1 ianuarie 2018 să avem un nivel de salarizare care să fie agreat de toate părțile.

Însă, nu doresc să pierdem din vedere semnificația profundă a Zilei Poliției Române. Este un moment de rememorare a sacrificiului camarazilor care și-au pierdut viața la datorie pentru siguranța semenilor lor, un moment solemn de omagiere a colegilor care au plecat prea vremelnic dintre noi.

Sunt evidente riscurile activității de polițist, iar privațiunile, multe dintre ele mai puțin cunoscute publicului, sunt parte a vieții fiecăruia dintre dumneavoastră.

De aceea doresc să felicit, la acest moment aniversar și familiile dumneavoastră, cele care în egală măsură resimt riscurile, pericolele, restricțiile pe care le impune activitatea în Ministerul Afacerilor Interne.

Stimați colegi, la ceas aniversar vă felicit și vă urez succes în misiunile viitoare, asigurându-vă de întreaga mea susținere!

La mulți ani!

CARMEN DANIELA DAN

MINISTRUL AFACERILOR INTERNE