lun. dec. 23rd, 2024

sevil„Am speranţa că toţi cei 89 de primari din judeţ vor avea dorinţa şi vor participa la această întâlnire. În urma centralizării solicitărilor venite la nivelul CJD, până la această dată, deşi nu avem publicată o lege a bugetului, avem nu mai puţin de 350 de obiective propuse a fi finanţate prin PNDL. Vreau să vă spun că pentru 83 dintre aceste proiecte avem toată documentaţia întocmită, (Anexa 3, devize, proiecte), iar valoarea acestor proiecte (deci 83 dintre cele 350) însumează 3.900 miliarde lei vechi, deci aproape de 5 ori suma luată de către judeţul Dâmboviţa în anul 2016 de la Ministerul Dezvoltării.

Vă daţi seama că până la 350 valoarea acestor proiecte este enorm de mare. De aceea, împreună cu colegii mei, ne-am propus să facem o suprapunere şi o evaluare a necesităţilor de dezvoltare identificate, în baza unui studiu făcut pe argumente foarte pertinente, care să se suprapună pe solicitările colegilor mei din UAT-uri. Nu va fi un lucru uşor, sigur că vor fi discuţii şi puncte de vedere diferite…

Le-am solicitat colegilor mei să centralizeze această problematică, subiectele care vor fi supuse dezbaterii la întâlnirea de vineri şi cred că după această dezbatere, care va dura 3 ore, să plecăm fiecare mai împăcaţi şi să fim conştienţi de faptul că trebuie să avem o prioritizare a acestor investiţii. Este clar că nu o să putem să finanţăm 350 de proiecte. Pe de altă parte, pentru mine este foarte clar şi un alt lucru, dezvoltarea economico socială a judeţului Dâmboviţa trebuie să ţină cont şi de nişte necesităţi obiective şi nu mai trebuie să lăsăm la iniţiativa cuiva anume să spună «aici facem o reţea de apă, aici facem o şcoală sau un dispensar ».

Toate aceste priorităţi investiţionale trebuie să aibă la bază nevoi reale identificate corect, pentru că, ne place sau nu ne place, asistăm şi la nişte lucruri şi nişte modificări socio-demografice, în sensul că populaţia este în scădere, la fel şi populaţia şcolară, şi poate că uneori este mai rentabil să achiziţionăm nişte microbuze pentru transport şi să avem în fiecare localitate o şcoală de centru cu tot ceea ce înseamnă dotări, o grădiniţă sau un dispensar cu toate dotările necesare decât să avem disparat în fiecare cătun sau în fiecare sat astfel de unităţi”, a declarant, ieri, preşedintele CJ Dâmboviţa, Alexandru Oprea.