18 aprilie 2024
Deputatul Carmen Holban: “S-au alocat bani pentru dotarea a şase spitale cu acceleratoare lineare pentru tratarea cancerului şi se finanţează majorarea cu 15% a salariilor din sistemul sanitar”

Deputatul Carmen Holban: “S-au alocat bani pentru dotarea a şase spitale cu acceleratoare lineare pentru tratarea cancerului şi se finanţează majorarea cu 15% a salariilor din sistemul sanitar”

cholban„Bugetul sănătăţii a avut o majorare de 16,6%, 33,8 miliarde de lei, adică 4,15% din PIB, mai mult cu 3,5 miliarde lei decât în 2016. La această sumă adăugăm 3,9 miliarde de lei credite de angajament. Au fost alocaţi 700 milioane de lei suplimentar pentru medicamentele compensate şi gratuite, construirea spitalelor regionale şi dotarea fiecărui spital judeţean cu un computer tomograf. 774 milioane lei pentru achiziţionarea vaccinurilor obligatorii pentru copii.

S-au alocat bani pentru dotarea a şase spitale cu acceleratoare lineare pentru tratarea cancerului şi se finanţează majorarea cu 15% a salariilor din sistemul sanitar. Avem în vedere aplicarea întregului program de guvernare. Avem alocate pe echipamente de performanţă şi în acest sens se va face un împrumut la Banca Mondială de 200 milioane de euro, iar în 18 februarie se deschid ofertele pentru primul lot de aparate de anestezie, aparate de anestezie standard şi de înaltă performanţă. În programul de guvernare au fost prevăzute 8 spitale regionale, pentru primele 3 spitale nu sunt prevăzute sume în buget, dar există un împrumut la Banca Europeană de Investiţii.

Din împrumutul nerambursabil de la Banca Europeană de Investiţii se pregătesc documentaţia de aplicare şi studiile de fezabilitate pentru aceste 3 spitale regionale din Iaşi, Cluj şi Craiova. Cel mai pesimist termen pentru finalizarea documentelor este cam de 10 luni. (…) Mai mulţi bani pentru dezinfectanţi în spitale. Bugetul pentru bunuri şi servicii va fi mai mare cu 15,46%, adică 1,96 miliarde de lei în 2016 şi 2,26 miliarde de lei în 2017.

De asemenea, prevederea bugetară pentru dezinfectanţi este de 1,3 milioane de lei, cu 2,2 mai mult decât în 2016 şi pentru medicamente şi materiale sanitare se vor aloca mai mulţi bani, este vorba de o creştere de 4,83%, suma ajungând în acest an la 114,856 milioane lei. Menţionez că programul de guvernare va fi aplicat pas cu pas, aşa cum am prevăzut şi cum am promis românilor”, a declarat deputatul PSD de Dâmboviţa, Carmen Holban.

fb-share-icon20

Lasă un răspuns

Social Share Buttons and Icons powered by Ultimatelysocial