„Consider şi eu că preşedintele are o responsabilitate morală în situaţia de conflict existentă astăzi în societate şi aş vrea să ne uităm puţin la ceea ce s-a întâmplat în ultimele două luni. Avem mai întâi o întâlnire a domnului Tăriceanu cu preşedintele Iohanis, o declaraţie a domnului Tăriceanu potrivit căreia preşedintele a spus că va declanşa un război total cu Partidul Social Democrat şi iată că acest război a fost declanşat imediat după constituirea noii puteri.
În al doilea rând, avem pentru prima dată în istoria post-decembristă a României un candidat la funcţia de prim-ministru care a fost refuzat fără nicio motivaţie de către preşedinte. În al treilea rând, am desemnat un al doilea candidat pentru funcţia de prim-ministru, iar domnul preşedinte a avut nevoie de câteva zile pentru a se pronunţa şi am constituit Guvernul României cu o întârziere de cel puţin 10-12 zile, lucru care este important în contextul politic, economic şi social actual.
Lucrurile au continuat mai departe cu prezenţa preşedintelui României la o şedinţă de Guvern unde nu avea atribuţii legale. Avem apoi încercarea preşedintelui de a bloca într-un fel adoptarea Legii bugetului de stat, a fost o întârziere de 4-5 zile în avizarea de către CSAT a proiectului Legii bugetului de stat şi totul a culminat cu prezenţa preşedintelui în stradă la proteste, lucru care este inacceptabil din cel puţin două puncte de vedere.
Pe de-o parte că aceste proteste s-au desfăşurat şi se desfăşoară în continuare fără să existe o aprobare legală pentru organizarea lor şi în al doilea rând pentru că preşedintele, alăturându-se unora dintre cei care au o poziţie, a renunţat la rolul constituţional pe care îl are, acela de mediator între puterile statului şi de mediator între stat şi societate. Când te aşezi lângă cineva devii parte a disputei şi nu mai poţi să fi mediator. (…)
Mesajul pe care l-a dat preşedintele nu calmează lucrurile, ci mai degrabă le incită, le inflamează. Eu cred că nu vom fi lăsaţi să guvernăm chiar dacă trecem de evenimentele acestea. Cred că ceea ce a spus domnul Tăriceanu cu războiul total împotriva PSD va continua, cu alte mijloace, în alte împrejurări şi cu o intensitate sporită. De fapt asta este bătălia, este o bătălie între Partidul Social Democrat, preşedinte şi sistemul care îl susţine.
Nu cred că în momentul acesta trebuie suspendat preşedintele pentru că suspendarea preşedintelui trebuie să fie o situaţie excepţională. Preşedintele îşi doreşte o suspendare pe modelul lui Băsescu, este victimă, l-au înlăturat comuni ştii, ciuma roşie şi doreşte să se reîncarce în faţa electoratului şi să- şi consolideze poziţia de eventual candidat unic al dreptei la alegerile prezidenţiale din anul 2019”, a declarat preşedintele PSD Dâmboviţa, senator Adrian Ţuţuianu.