La sediul Complexului de servicii sociale Găeşti din cadrul Direcţiei Generale de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului Dâmboviţa, a fost semnat contractul de finanţare pentru proiectul din fonduri Regio:”Modernizare spaţii existente şi extindere construcţie parter Centru Social Găeşti”.
La eveniment, alături de preşedintele Consiliului Judeţean Dâmboviţa, Florin Popescu, au fost prezenţi: directorul Agenţiei de Dezvoltare Regională Sud – Muntenia, Liviu Muşat, primarul oraşului Găeşti, Alexandru Toader şi directorul Direcţiei de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului, Cristiana Bucur.
DGASPC Dâmboviţa va primi pentru proiectul mai sus amintit, asistenţă nerambursabilă din Regio, Axa prioritară: 3 – „Îmbunătăţirea infrastructurii sociale”,Domeniul major de intervenţie: 3.2 – „Reabilitarea/modernizarea/dezvoltarea şi echiparea infrastructurii serviciilor sociale”, contractul semnat astăzi având un buget de 3.626.026,96 lei, din care 2.841.229,90 lei asistenţă financiară nerambursabilă, 91.784,10 lei contribuţia proprie a solicitantului asigurată din bugetul Consiliului Judeţean Dâmboviţa (57.984,10 contribuţia de 2% + 33.800,00 lei cheltuieli neeligibile).
După cum a precizat şi preşedintele Consiliului Judeţean, Florin Popescu, proiectul vizează îmbunătăţirea calităţii infrastructurii pentru trei centre sociale din Complexul de Servicii Sociale Găeşti:” În Dâmboviţa, este din nou Agenţia de Dezvoltare Regională Sud Muntenia. Dacă săptămâna trecută semnam un contract de finanţare europeană pentru municipiul Moreni, astăzi, iată că semnăm aici, la Găeşti, în prezenţa domnului director, Liviu Muşat, un nou program cu finanţare europeană, la care contribuţia Consiliului Judeţean este de doar 2%. Putem spune că, absolut toate oraşele şi municipiile din judeţul Dâmboviţa beneficiază de proiecte cu finanţare europeană nerambursabilă, bani care vin de la Uniunea Europeană, în proporţie de 98%. Valoarea investiţiei este de peste 800.000 de euro şi va cuprinde toate cele 3 centre sociale din cadrul Complexului de Servicii Sociale de la Găeşti, Centrul de Copii cu dizabilităţi, Centrul de Primire în regim de urgenţă pentru copii cu handicap sever şi Centrul de zi pentru copii cu dizabilităţi. Există o preocupare continuă din partea noastră, pentru a aduce un plus de bine celor care, la un moment dat, au avut ghinionul să aibă un handicap. Trebuie să fim alături de ei şi, nu numai noi cei de la Consiliu Judeţean sau primăria Găeşti, ci de către toţi cetăţenii care au posibilităţi. Noi le vom crea acestor copii condiţii aici, vom reabilita clădirile, pe care le vom dota cu mobilierul necesar. De asemenea, vom pune la dispoziţia acestor copii şi calculatoare”.
Liviu Muşat, directorul ADR Sud-Muntenia, a ţinut să evidenţieze preocuparea administraţiei judeţene, pentru îmbunătăţirea condiţiilor din centrele sociale dâmboviţene : ”Este un nou prilej de bucurie şi pentru noi, angajaţii ADR Sud Muntenia, semnarea unui nou contract de finanţare, cu o valoare destul de însemnată, peste 800.000 de euro. Tragem nădejdea că, odată cu venirea sfârşitului de an, acest proiect poate fi un cadou deosebit, necesar pentru copiii şi persoanele care îşi petrec aici o parte din existenţa nu foarte plină de „soare”, dacă pot spune aşa. Apreciez preocuparea administraţiei judeţene, a Consiliului Judeţean, a Direcţiei de Asistenţă Socială, pentru acest domeniu atât de sensibil, atât de încercat, mai ales în această perioadă. Chiar dacă în contractul de finanţare este prevăzută durata de realizare peste 21 de luni, cred că proiectul va fi finalizat mai devreme. Mai mult decât atât, proiectul îşi va atinge scopul pentru care a fost proiectat. Felicitări şi mult succes în implementarea acestuia!”
În cadrul Complexului de servicii sociale Găeşti funcţionează 4 centre sociale, din care 3 funcţionează la parter şi etajul 1 şi fac obiectul acestui proiect, unul funcţionează la etajul 2 şi nu are legătură cu acest proiect, iar etajul 3 este liber, urmând a i se da o utilizare în viitorul apropiat. Clădirea propusă pentru reabilitare a fost construită în anii “80”, iar starea actuală generală a acesteia prezintă un grad mediu de degradare şi îmbătrânire, atât fizică, cât şi morală a finisajelor interioare, a mobilierului din spaţiile de cazare şi îngrijire, cât şi al depozitelor oficiilor şi cabinetelor.
În finalul întâlnirii de astăzi, preşedintele CJD, Florin Popescu, a trecut în revistă şi alte proiecte derulate în judeţul Dâmboviţa, beneficiind de asemenea, de fonduri europene:„Mai avem în lucru, tot cu finanţare europeană un centru social, este vorba de Casa Soarelui din Târgovişte care, probabil, va fi semnat în luna decembrie şi, odată cu semnarea acestui contract, vreau să vă spun că absolut toate centrele sociale din judeţul Dâmboviţa vor fi reabilitate cu finanţare europeană sau guvernamentală. Astfel, centrul social de la Găeşti şi cel al persoanelor cu handicap de la Târgovişte, Casa Soarelui, Centrul de Asistenţă Socială de la Pucioasa, Centrul de la Ţuicani, pentru care am semnat contractul de finanţare săptămâna trecută, absolut toate centrele sociale vor fi aduse la standarde europene, pentru a le aduce tuturor celor care au nevoie de sprijinul nostru, un plus de linişte şi un plus de bucurie într-o viaţă care, nu de fiecare dată îţi aduce bucurii. Le mulţumesc tuturor celor care au lucrat la acest proiect, directorului Direcţiei de Asistenţă Socială, Cristiana Bucur, domnului Liviu Muşat, Ministerului Dezvoltării Regionale şi Turismului, doamnei ministru, Elena Udrea, primarului de la Găeşti, Alexandru Toader.
Am convingerea că Centrul Social de la Găeşti va arăta cu totul altfel într-un an de zile, evident dacă nu vor fi tot felul de proceduri de contestare la licitaţii, fapt ce va conduce la amânarea termenului de predare”.