„În general mi-am propus să dau puţine replici în această campanie unor neica-nimeni paraşutaţi în judeţul Dâmboviţa. Legat de situaţia de la Consiliul Judeţean nu avem un concurs, ci avem un examen. Cunoaşteţi cu toţii că recent s-a modificat legislaţia privind achiziţiile publice şi că sunt trei acte normative, plus Hotărârile de Guvern de punere în aplicare, foarte complexe ca şi conţinut şi că la momentul acesta şi Consiliul Judeţean, şi instituţiile subordonate şi în general toate instituţiile publice înregistrează un blocaj în desfăşurarea procedurilor de achiziţie publică, blocaj generat de necunoaşterea de către funcţionari a legislaţiei şi de lipsa de expertiză pe chestiuni care sunt cu caracter de noutate în această legislaţie.
Am luat decizia să organizez cursuri de pregătire pentru toţi funcţionarii publici care lucrează în compartimentele de achiziţii, dar şi cursuri de pregătire pentru funcţionarii publici care nu lucrează în aceste compartimente, dar care au strânsă legătură cu achiziţiile publice, de exemplu cei care lucrează la Direcţia de Infrastructură şi trebuie să cunoască ceva din procedurile de achiziţie publică, cei care sunt la Direcţia Juridică trebuie să cunoască procedurile de achiziţie publică.
Am organizat aceste cursuri pe banii Consiliului Judeţean, i-am scos din activitatea curentă câteva zile, le-am pus la dispoziţie, pe lângă legislaţie, tematica de concurs specifică, le-am acordat şi un termen de două săptămâni pentru pregătire. A cunoaşte legea este şi o obligaţie cetăţenească, iar pentru ei este sarcină de serviciu. Nu poţi să vii la serviciu şi să spui că nu ştii să faci procedura de achiziţie publică pentru o lucrare sau alta sau pentru un serviciu.
Ca urmare, am început examinarea şi am putut să constat că din Compartimentul de achiziţii publice de la Consiliul Judeţean, din 11 salariaţi, 4 s-au îmbolnăvit brusc sau nu au venit la serviciu, ceea ce arată că nu ştiu carte şi se duc la sediul PNL să reclame, dacă ştiau carte se prezentau la examen. În drept, când nu ştii carte, se cheamă necorespundere profesională. Eu am spus foarte clar şi o afirm şi astăzi că nu am de gând să merg înainte cu oameni necorespunzători profesional.
Majoritatea corecţiilor pe proiectele europene au fost luate din cauza încălcării legislaţiei privind achiziţiile publice. Cele mai multe amenzi pe care le-a luat Consiliul Judeţean, nu acum sub mandatul meu, vorbesc de ani de zile, sunt pentru proceduri de achiziţie publică. Amenzile primite de la ANRMAP sau din altă parte, după ce se termină procedura legală de contestare, vor fi imputate celor care le-au realizat. Nici eu, niciun vicepreşedinte, administrator public nu au făcut parte vreodată din vreo Comisie de achiziţie publică.
Nu cunosc trei sferturi dintre salariaţii Consiliului Judeţean care lucrează la achiziţii publice, nu-i ştiu ca nume, doar ca figură, pentru că niciodată nu am vrut să-i chem la vreo discuţie legată de vreo procedură de achiziţie publică. De ce este nevoie să ştim carte? Ca să evităm corecţiile pe viitor, să evităm sancţiunile aplicate de ANRMAP, să derulăm achiziţiile publice în condiţii de transparenţă şi legalitate care să permită o gestiune mai corectă a banului public.
Ca urmare, cine nu face faţă la examene, pleacă şi se poate înscrie în Partidul Naţional Liberal. În ceea ce priveşte reluarea unui concurs, nu a fost vorba de aşa ceva, fără să mă fi consultat pe mine cei care au făcut cursul au organizat o procedură de examinare, m-am uitat pe tematică şi pe subiecte şi erau de o simplitate dezarmantă. Eu nu accept să validez un asemenea rezultat. Am stabilit două grade de dificultate la examen, pentru cei care sunt în compartimentele de achiziţii publice subiectele sunt cu grad ridicat de dificultate, pentru cei care au doar tangenţă cu achiziţiile publice, nivelul de dificultate este mediu.
Am organizat examenul cu tragere la sorţi făcută de cei examinaţi, din mai multe subiecte şi vă asigur că aceste subiecte s-au aflat pe masa mea până la ora examenului”, a declarat preşedintele CJ Dâmboviţa, Adrian Ţuţuianu