Dum. dec. 22nd, 2024
www.mariusbuga.ro_images_arhiepiscopie180113COMUNICAT DE PRESĂ
Cu privire la ştirea publicată de unele instituţii media dâmboviţene, în ziua de 1 august 2014, referitoare la alocarea unui sprijin financiar de către Consiliul Judeţean Dâmboviţa, pentru desfăşurarea sărbătorii Sf. Ier. Nifon, Patriarhul Constantiopolului şi Mitropolitul Ţării Româneşti, ale cărui sfinte moaşte se află în Catedrala Mitropolitană din Târgovişte, facem următoarele precizări:
După anul 2009, când în prezenţa Preafericitului Părinte DANIEL, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, au fost aşezate, pentru totdeauna, spre închinare, în Catedrala mitropolitană din Târgovişte, moaştele Sf. Ier. Nifon, Patriarhul Constantiopolului şi Mitropolitul Ţării Româneşti, aduse de la Mânăstirea Dionisiu din Sf. Munte Athos şi de la Catedrala mitropolitană din Craiova, la 11 august, Arhiepiscopia Târgoviştei sărbătoreşte pe Sf. Ier. Nifon, cel care a reînnoit viaţa bisericească la începutul secolului al XVI-lea, primul sfânt canonizat pe teritoriul ţării noastre, pildă de sfinţenie şi moralitate, dar şi personalitate culturală marcantă a veacului său.
Consiliul Judeţean Dâmboviţa a alocat bani publici pentru sprijinirea desfăşurării acestei sărbători dâmboviţene de importanţă naţională, deoarece circa 20.000 de mii de pelerini, vin, în fiecare an, din toate colţurile judeţului şi din ţară, la Târgovişte, pentru a se închina la sfintele moaşte ale Sf. Ier. Nifon, Patriarhul Constantiopolului şi Mitropolitul Ţării Româneşti, ale cărui sfinte moaşte se află în Catedrala Mitropolitană din Târgovişte, şi nu pentru a sărbători onomastica Ierarhului locului.
Considerăm că aprecierile prezentate sunt forţate şi tendenţioase, promovând o idee eronată, care nu foloseşte interesului şi binelui public şi de aceea, ne exprimăm regretul că realitatea nu este apreciată în spiritul adevărului şi al dreptăţii.
Dorim, de asemenea, să mulţumim consilierilor judeţeni care au înţeles semnificaţia deosebită a sărbătorii Sf. Ier. Nifon, Patriarhul Constantiopolului şi Mitropolitul Ţării Româneşti, ale cărui sfinte moaşte se află în Catedrala Mitropolitană din Târgovişte, şi suntem neplăcut surprinşi că unii politicieni şi nu numai, confundă, poate din ignoranţă sau regretabilă rea voinţă, sensul clar, exprimat de fiecare dată public al acestui eveniment istoric, spiritual, cultural şi naţional.
BIROUL DE PRESĂ AL ARHIEPISCOPIEI TÂRGOVIŞTEI