lun. dec. 23rd, 2024

Nu este o gluma, este o varianta de adaptare la criza. Sunt tot mai multi cei care pregatesc acasa, la comanda, zacusca, bulion, varza murata sau dulceturi ecologice. Fosti avocati, ingineri, soferi sau pur si simplu gospodari, oamenii produc marfa dupa retete traditionale, fara conservanti. Unii dintre ei si-au lansat ofertele si pe internet si spun ca afacerea a inceput sa se miste. Nicu Ilie are 35 de ani si a terminat dreptul in 2008. Nu s-a descurcat cu avocatura dar si-a amintit ca a invatat de la bunica lui din Valcea o meserie de aur. Un borcan de muraturi asortate costa 6 de lei, iar unul de bureti iuti, 20 de lei. Profitul este frumusel, pentru ca ingredientele vin din gradina proprie. Zacusca inseamna timp, deranj si fum in bucatarie. Asa spune doamna Gizela din Brasov care nu vrea sa se complice. Are alaturi un vecin priceput, domnul Iordachi, fost inginer, care face zacusca pentru tot blocul. La cerere. Cu materialul clientului costa maxim 5 lei borcanul iar fara, 10 lei. In magazine un borcan de zacusca 100% naturala se vinde cu cel putin 15 lei. Sau poate va este pofta de niste varza murata. Va face o oferta Bogdan Rusu, in varsta de 25 de ani, care s-a reprofilat dupa ce firma de distributie la care era sofer, a-nceput sa aiba probleme. De cand a inceput sa-si faca si reclama pe internet, comenzile tot curg. Bogdan lucreaza cu o cifra de afaceri de 80.000 de lei pe an. Ne mutam in judetul Mures, unde aceasta familie a pregatit nu mai putin de 1.000 de litri de pasta de macese. Gospodinele din judet au auzit de celebra reteta preparata “ca la mama acasa”. La magazin, un borcanas de gem este peste 10 lei. La familia Mathe pasta de macese se vinde la 3 lei kilogramul.