Mai multe persoane au fost depistate de poliţişti în timp ce sustrăgeau diverse bunuri
Poliţiştii din cadrul Poliţiei Municipiului Moreni au organizat o acţiune pe linia combaterii furturilor de materiale feroase şi de construcţii, ocazie cu care au depistat patru persoane, cu vârste cuprinse între 19 şi 47 de ani, în timp ce sustrăgeau un număr de 270 de cărămizi din incinta unei unităţi militare.
De asemenea, în zona islazului din satul Alunişu, alţi opt bărbaţi au fost depistaţi de poliţiştii din cadrul Poliţiei Oraşului Titu în timp ce secţionau o conductă metalică subterană ce urma a fi valorificată.
Faţă de aceştia, se efectuează cercetări sub aspectul comiterii infracţiunii de furt calificat, urmând ca la finalizarea cercetărilor să se propună soluţie legală prin Parchet.
Având în vedere activităţile publice circumscrise „Zilei Unirii Principatelor Române”, unde se preconizează participarea unui aflux semnificativ de persoane, poliţia dâmboviţeană adresează recomandări pentru ca bunurile cetăţenilor să nu cadă în mâna infractorilor:
-manifestaţi prudenţă şi aveţi grijă de bunurile dumneavoastră atunci când vă aflaţi în locuri aglomerate, întrucât acestea reprezintă medii favorabile pentru sustragerea de bunuri;
-nu purtați portofelul în buzunarul din spate al pantalonilor sau în sacoşe;
-nu ţineţi toţi banii în acelaşi loc, ci compartimentaţi-i, pentru a nu fi obligaţi să scoateţi întreaga sumă de fiecare dată când achiziţionaţi un obiect deoarece astfel se atrage atenţia infractorilor;
-păstraţi banii în buzunarele interioare ale vestimentaţiei, în borsete sau genţi;
-nu purtați bani sau valori în buzunarele laterale ale hainelor, acestea fiind locurile cele mai vulnerabile și cel mai des vizate de hoți;
– în cazul în care vă aflați într-o zonă aglomerată, țineți geanta lipită de corp în partea din față, cu sistemul de închidere orientat spre dumneavoastră și protejați-o;
– dacă atunci când vă aflați într-un loc cu public numeros şi vă simțiți înconjurați ori înghesuiți de diverși indivizi, schimbați-vă imediat locul;
-nu încredinţaţi copiilor sau persoanelor în vârstă sume mari de bani;
-nu vă afişaţi în mod excesiv cu bijuterii! Puteţi atrage cu uşurinţă atenţia hoţilor, riscând să deveniţi victima unei tâlhării !
În cazul în care aţi fost victima sau martorul unei infracţiuni de furt sesizaţi de îndată Poliţia, la numărul unic pentru apeluri de urgenţă 112 , pus la dispoziţia dumneavoastră gratuit !
De asemenea, retineţi cât mai multe date care ar putea conduce la identificarea si prinderea suspecţilor de către poliţişti.
Călătorii cu trenul, în siguranţă !
În perioada 23-24 ianuarie 2014, poliţiştii din cadrul Serviciului Judeţean de Poliţie Transporturi vor acţiona pentru prevenirea şi combaterea evenimentelor care pot afecta liniştea călătorilor.
Astfel, poliţiştii vor patrula în trenurile de călători, în staţiile şi triajele de cale ferată pentru asigurarea şi menţinerea unui climat de ordine şi siguranţă civică.
Pentru o călătorie cu trenul în siguranţă, Poliţia Transporturi vă recomandă:
-fiţi atenţi atunci când urcaţi pe scara vagonului! În astfel de momente, puteţi deveni uşor o victimă a hoţilor care fură din buzunare;
-nu lăsaţi niciodată bagajele în supravegherea copiilor sau a persoanelor vârstnice!
-asiguraţi-vă banii, bagajele sau alte valori, când vă aflaţi la ghişeele caselor de bilete sau în alte puncte aglomerate din gară;
-priviţi în jurul dumneavoastră, mai ales la cei care nu au bagaje! De regulă, hoţii au doar o sacoşă sau o haină pe mână, pe care le folosesc pentru a-i împiedica pe ceilalţi să observe cum sustrag bunuri;
-manifestaţi atenţie când cineva se ciocneşte de dumneavoastră „din greşeală” ; în timpul acesta, persoana respectivă vă poate fura portmoneul. Verificaţi imediat valorile pe care le aveţi asupra dumneavoastră, pentru a nu-i da timp hoţului să scape!
-nu acceptaţi anturajul vagabonzilor, persoanelor care cerşesc, copiilor străzii, pentru a nu deveni victima unei agresiuni ori tâlhării!
-nu vă feriţi să priviţi cu atenţie la persoanele din jurul dumneavoastră!
-evitaţi să adormiţi în tren sau în sălile de aşteptare întrucât riscaţi să rămâneţi fără portofele, genţi sau bagaje;
-nu vă faceţi „prieteni” de ocazie dintre persoanele din compartiment şi nu consumaţi băuturi sau alimente de la necunoscuţi. Acestea pot conţine somnifere şi vă „treziţi” fără bagaje;
-nu cumpăraţi bunuri de la vânzătorii ambulanţi!
-nu lăsaţi în bagajul de cală bunuri de valoare!
-nu lăsaţi bagajele de mână nesupravegheate!
-nu încredinţaţi bunurile personale şi bagajele unor persoane necunoscute!
-la plata legitimaţiilor de călătorie, nu expuneţi la vedere întreaga sumă de bani pe care o aveţi la dumneavoastră!
-evitaţi transportarea unor sume mari de bani sau valori, dacă nu vă luaţi măsuri de siguranţă corespunzătoare!
-păstraţi portofelul şi banii într-un buzunar interior, cât mai aproape de corp şi asiguraţi-l cu nasturi sau cu fermoar!
-dacă pe timpul călătoriei luaţi cunoştinţă despre săvârşirea vreunei infracţiuni, sesizaţi de îndată Poliţia Transporturi din staţiile de cale ferată şi trenurile de călători!
-cereţi să vi se prezinte, şi verificaţi cu atenţie, legitimaţiile persoanelor care îşi declină calităţi oficiale, reţineţi numele acestora şi instituţia din care fac parte!
Serviciul Judeţean de Poliţie Transporturi vă doreşte călătorie plăcută şi fără evenimente negative !