lun. dec. 23rd, 2024

Comunicat de presă

Ziua Mondială fără Tutun

31 mai 2013

Celebrarea celei de a 25-a Zi Mondiale fără Tutun se face sub auspiciile Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii (OMS) cu sloganul “Te simti manipulat? Interziceti publicitatea, finantarea si promovarea tutunului !” şi are urmatoarele obiective:

1. stimularea guvernelor sa implementeze articolul 13 al Conventiei-cadru cu privire la controlul fumatului (WHO FCTC) in sensul unui sistem de afisare/avertizare, promovare si sponsorizare asupra efectelor fumatului astfel incat sa se reduca numarul celor care initiaza fumatul, si 2. determinarea unor actiuni conjugate locale, nationale si internationale pentru contracararea eforturilor industriei tutunului de a submina campaniile si politicile de control ale consumului de tutun.

Exista dovezi ca reclamele, afisele si bannerele care demonstreaza efectele negative ale fumatului, descurajeaza initierea fumatului, astfel incat se reduce numarul celor care incep sa fumeze si chiar a celor care continua sa fumeze. Statisticile arata ca aceasta metoda de promovare este una dintre cele mai cost-eficiente metode de a micsora cererea si consumul de produse de tutun.

Tutunul ucide aproximativ jumatate din cei care il folosesc si, cu toate acestea, este consumat peste tot in lume ca urmare a pretului relativ scazut, a campaniilor agresive de marketing, dar si pe fondul lipsei de avertizare a populatiei asupra pericolului pe care il reprezinta sau al politicilor inconsecvente de lupta impotriva fumatului. Trebuie tinut cont de faptul ca, cele mai multe efecte ale tutunului asupra sanatatii, nu devin evidente decat dupa zeci de ani de fumat; de aceea, pe fondul consumului exagerat de tutun, asistam la o epidemie de afectiuni legate de fumat si la decesele induse.

Comparativ cu restul lumii, in regiunea europeana a OMS se inregistreaza cea mai mare proportie de decese corelate cu fumatul: 16% din toate decesele inregistrate la adultii peste 30 de ani (13% din toate decesele prin boli cardiovasculare, 28% prin cancere şi 51% prin boli respiratorii). Tutunul produce în prezent aproximativ 6 milioane de victime anual, dintre care mai mult de 600 000 sunt nefumători expuşi fumatului pasiv (dintre care aprox.28% sunt copii), astfel că, fără aplicarea unor măsuri urgente, numărul deceselor ar putea creşte anual la peste 8 milioane până în 2030. Fumatul este responsabil de 12% – 14% din decesele prin accident vascular cerebral (AVC). Riscul de a suferi un AVC este mai mare la femei şi depinde de numărul de ţigări fumate zilnic: pentru cele care fumează mai puţin de 15 ţigări/ zi, riscul este de 2,5 ori mai mare decât la nefumătoare.

Actualmente fumează circa 1.3 miliarde de locuitori din populaţia de 7 miliarde a globului, adică în medie 18.6%, iar în Europa 29 %. Se estimează că aproape 80% dintre fumători trăiesc în ţări cu venituri mici şi medii. La nivel global consumul produselor din tutun este în creştere, deşi se înregistrează anumite scăderi în unele ţări cu venituri relativ ridicate.

Studiul privind situaţia fumatului la adulţi la nivel global (Global Adult Tobacco Survey – GATS, pentru România 2011 indica o prevalenţă a fumatului de 26,7% ceea ce relevă un anumit progres faţă de prevalenţa de 30,0 % înregistrată în 2007.

Cu ocazia ZMFT 2013 în judeţul nostru se preconizează organizarea Marsului stradal anual antifumat al elevilor Scolii Prof. Paul Banica si stand stradal de informare in Piata Mihai Viteazu, in colaborare cu Societatea de Cruce Rosie si Scoala Postliceala Christiana (31.05, incepand cu ora 10), actiuni de informare-educare-comunicare in institutii de invatamant in colaborare cu Centrul de Prevenire Evaluare si Consiliere Antidrog (perioada 27.05-5.06), s.a.

Partenerii noştrii din media sunt invitaţi să participe şi să menţioneze aceste evenimente ca o contribuţie la îmbunătăţirea stării de sănătate a populaţiei prin prevenirea şi/sau renunţarea la consumul de tutun .