TÂRGOVIȘTE, 1-5 Aprilie 2013 – 60 elevi din clasele a X-a și a XI-a din Colegiul Economic ”Ion Ghica” petrec o zi la un loc de muncă într-o companie sau instituție, în umbra unui angajat care are meseria dorită de elev, pentru a se familiariza cu activitățile și responsabilitățile pe care le presupune meseria.
Programul internațional de orientare profesională Job Shadow Day® 2013, aflat la a XI-a ediție este derulat de organizația Junior Achievement România cu sprijinul profesorilor coordonatori din peste 65 de localități din toată țara. Programul are ca scop principal promovarea în rândul elevilor a unei mai bune înțelegeri a profesiei pe care o doresc și a modului de funcționare a unei companii și ajută elevii să înțeleagă care sunt responsabilitățile și activitățile unui angajat din domeniul în care doresc tinerii să lucreze, prin accesul direct la locul de muncă al acestuia.
Experiența unei zile de lucru în “umbra” unui angajat poate să ofere elevilor răspunsuri mai clare la întrebările „Ce vreau să devin după ce termin şcoala?” sau „Care este cel mai potrivit loc de muncă pentru mine?”. În același timp, și angajatorii pot afla mai multe despre așteptările tinerilor de la viitorul loc de muncă și despre nivelul de cunoștințe și abilități pe care le au viitorii angajați.
În perioada 1-5 aprilie, 60 elevi din Colegiul Economic ”Ion Ghica” vor merge în shadowing la 10 instituții și companii din localitate, cele mai dorite meserii de anul acesta fiind in domeniile:
– financiar-bancar – poliție – sănătate – turism – beauty – styling – educație – hotel-restaurante
Ziua de shadowing se încheie cu o ceremonie la care participă toți elevii și reprezentanții companiilor și instituțiilor participante în Job Shadow Day 2013, derulată în data de 3 aprilie 2013, la Colegiul Economic ”Ion Ghica” din Târgoviște, orele 15.00.
” Programul Job Shadow Day este o oportunitate pentru elevii Colegiului Economic ”Ion Ghica” de a lua contact cu piața muncii, de a vedea cum se desfășoară în plan real o zi de lucru a unui angajat dintr-o organizație/ firmă/ instituție, toate acestea contribuind la dezvoltarea competențelor profesionale și îmbogățirea culturii antreprenoriale, pe care deja o primesc în școală prin modulele de specialitate, laboratorul ”firma de exercițiu” sau disciplina ”Educație antreprenorială” declară Prof.dr. Suzana Ilie, Director Colegiul Economic ”Ion Ghica” din Târgoviște – coordonator local Job Shadow Day
”Există lecții pe care elevii le pot învăța din cărți, există însă multe lecții pe care aceștia nu le pot învăța decât prin contactul direct cu mediul profesional. Ne bucurăm că am întâlnit, în companii și instituții din orașul nostru, persoane cu deschidere către acest program și care s-au oferit să ne ofere sprijin pentru a asigura elevilor noștri șansa de a-și forma o percepție reală a meseriilor către care își orientează încă de pe băncile școlii atenția, în încercarea de a face alegeri bune, unele care să le aducă satisfacție și împlinire viitoare.” declară Carmen Rădulescu, Director adjunct Colegiul Economic ”Ion Ghica” Târgoviște, coordonator local Job Shadow Day
“Cu câteva ore petrecute alături de un elev și cu mult suflet pus în activitățile din ziua respectivă, orice angajat, fie dintr-o companie privată sau instituție poate schimba destinul unui tânăr. Orice experiență la un loc de muncă însemnă o șansă în plus pentru un tânăr să îți aleagă o meserie știind ce responsabilități și ce pregătire presupune aceasta”, declară Daniela Staicu, Marketing & Communication Manager la Junior Achievement România.
Programul Job Shadow Day se adresează și elevilor din clasele 0-X, aceștia petrecând o zi de lucru la locul de muncă al unuia dintre părinți. În acest an, la program participă peste 19.000 de elevi (6-19 ani) din 200 orașe și localități.