mar. oct. 22nd, 2024

Vineri, 20 septembrie 2024, la Institutul de Cercetări Juridice al Academiei Române a avut loc ceremonia de acordare a calității de Cercetător Științific asociat mai multor specialiști din spațiul juridic românesc.

Dintre cei nominalizați a făcut parte și Părintele conf. univ. dr. Cosmin Santi, teolog și jurist, cu binecuvântarea Înaltpreasfințitului Părinte Arhiepiscop și Mitropolit Nifon, director al Departamentului de Teologie din cadrul Facultății de Teologie Ortodoxă și Științele Educației a Universității „Valahia” din Târgoviște, Doctor în Teologie al Facultății de Teologie Ortodoxă „Justinian Patriarhul” a Universității din București și Doctor în Drept al Academiei Române.

Direcția principală de cercetare științifică a Părintelui Cosmin Santi este axată pe relația dintre Stat și Biserică, în acest sens publicând în anul 2023 lucrarea interdisciplinară „Procedura de judecată în Dreptul canonic și Dreptul civil. Aspecte comparative”, la prestigiosa editură C.H. Beck. Acest demers științific reprezintă o noutate pentru peisajul juridic românesc, dar și o contribuţie importantă pentru teologia ortodoxă, ca primă abordare de anvergură a procedurii bisericești comparativ cu cea a dreptului laic, utilă atât pentru teoreticienii și practicienii dreptului civil, cât și pentru profesorii de drept bisericesc.

De asemenea, Părintele profesor Cosmin Santi a ocupat funcția de inspector eparhial în cadrul Arhiepiscopiei Târgoviștei, în prezent fiind judecător bisericesc în cadrul Consistoriului Mitropoliei Munteniei și Dobrogei din Patriarhia Română, preot la Parohia Eroilor din Târgoviște, membru în diverse societăți, comisii și asociații profesionale și autor a numeroase publicații de specialitate din țară și din străinătate.

Academia Română, cel mai înalt for de cultură și cercetare științifică al României, contribuie la formarea specialiştilor de elită, înalt calificaţi, pentru activitatea academică, asigurând direcția de cercetare fundamentală națională, dezvoltată în cadrul unor ample proiecte, implicând generații de cercetători.

BIROUL DE PRESĂ AL ARHIEPISCOPIEI TÂRGOVIȘTEI