mar. dec. 24th, 2024

Administraţia Naţională Oceanică şi Atmosferică (Noaa) a emis vineri, pentru prima oară după aproximativ 20 de ani, o avertizare de furtună geomagnetică rară, de nivel 4 – cel mai mare fiind 5 – care poate afecta reţelele electrice şi sateliţii de comunicaţii.

Ulterior, a fost reclasificată la nivelul G5. Rezultatul acestui fenomen a fost o mai mare vizibilitate a aurorei boreale în zone din emisfera nordică în care în mod obişnuit nu putea fi observată, inclusiv în România, Marea Britanie, în Franţa şi SUA.

„Acesta este într-adevăr cadoul vremii spaţiale – aurora”, a declarat Rob Steenburgh, cercetător la centrul meteorologic spaţial al Noaa, conform The Guardian.

Numeroase imagini au fost distribuite pe reţelele sociale, însoţite de comentarii precum ”Îţi taie respiraţia”, ”Nebunie absolută! N-am reuşit niciodată să prind aurora boreală, NICIODATĂ! Cu toate acestea, în seara asta am surprins un spectru complet de culori la care am crezut sincer că aş putea doar să visez”, ”E o furtuna solara care a ajuns pe Pamant, extrem de puternica, si care da spectacol”.

Valentin Grigore a suprins imagini superbe cu Aurora Boreală, aseară, la Priseaca, în Târgovişte.

Spectacolul aurorei deasupra României noaptea trecută a fost total, fabulos și istoric.S-a văzut toată noaptea ca o pânză roșiatică pe cer, și ca draperii în mișcare în cele circa 4-5 maxime, cu activitate intensă. S-a văzut foarte bine cu ochiul liber, atât ca intensitate luminoasă, cât și culoarea, sigur, nu atât de saturată cum apare în imagini.Culorile sunt reale, chiar am aplicat ceva desaturare la procesare deoarece erau prea intense.

Nu mi-am putut închipui că vreodată se va putea vedea la acest nivel aurora boreală din România. Am avut impresia că mă aflu în țările nordice.Postez o serie de imagini în ordine cronologică, acum înainte de a merge puțin la somn după o noapte întreagă la auroră observată la ieșirea din Târgoviște, zona lac Priseaca (fost al armatei) .Pe fiecare imagine am trecut ora capturii.Canon 6D mod + Samyang 12mm, f/2.8, 10 secunde la ISO 3200“, a spus Valentin.