lun. dec. 23rd, 2024

Comunicat de presă

A fost prezentat bilanţul activităţii desfăşurate în anul 2012 de către funcţionarii publici cu statut special din cadrul Penitenciarului Mărgineni.

La eveniment au participat echipa managerială, angajaţii unităţii, judecătorul delegat, iar din partea Administraţiei Naţionale a Penitenciarelor domnul comisar şef de penitenciare Gheorghe IFTINCA, director al Direcţiei Managementul Resurselor Umane, care a transmis mulţumiri pentru activitatea şi eforturile depuse de personalul penitenciarului în cursul anului 2012.

De asemenea, la eveniment au participat şi reprezentanţi ai următoarelor instituţii colaboratoare: Prefectura Judeţului Dâmboviţa, Judecătoria Târgovişte, Judecătoria Moreni, Tribunalul Dâmboviţa, Curtea de Apel Ploieşti, Parchetul de pe lângă Judecătoria Moreni, Penitenciarul Găeşti, Poliţia Municipiului Târgovişte, Agenţia Judeţeană de Ocupare a Forţei de Muncă, Serviciul de Probaţiune de pe lângă Tribunalul Prahova, Serviciul de Probaţiune de pe lângă Tribunalul Dâmboviţa, Primăria I.L Caragiale, ASCL Lazuri, Fundaţia Pater Noster, Şcoala I.L Caragiale.

Cu ocazia bilanţului au fost prezentate obiectivele majore realizate şi propuse în anul 2012 şi obiectivele propuse pentru anul 2013. Obiectivele specifice ale Penitenciarului Mărgineni în anul 2012 au fost stabilite având ca punct de plecare obiectivele strategice ale Administraţiei Naţionale a Penitenciarelor.

Garantarea siguranţei locurilor de detenţie este una dintre responsabilităţile principale ale Administraţiei Naţionale a Penitenciarelor, în vederea asigurării unui mediu custodial sigur. Astfel, Penitenciarul Mărgineni are obligaţia de a garanta ordinea şi disciplina în locul de detenţie, precum şi cu ocazia misiunilor în afara acestuia, în condiţiile creării unui climat care să respecte demnitatea persoanelor private de libertate.

Penitenciarul Mărgineni întreprinde în mod constant activităţi menite să prevină şi să stopeze introducerea de obiecte interzise în locul de deţinere. Astfel, în cursul anului 2012 au fost confiscate 233 telefoane mobile.

Tot în cursul anului 2012 a fost acordat un număr de 1213 recompense conform legii 275/2006 privind executarea pedepselor şi a măsurilor dispuse de organele judiciare în cursul procesului penal şi a deciziilor Administraţie Naţionale a Penitenciarelor, acestea constând în: 349 recompense cu ridicarea unei sancţiuni disciplinare aplicate anterior, 471 recompense cu suplimentarea dreptului de a primi pachete, 329 recompense cu suplimentarea dreptului de a primi vizite, 63 recompense cu suplimentarea dreptului la pachet şi vizită şi o recompensă cu încredinţarea unei responsabilităţi în cadrul activităţilor educative, culturale, terapeutice, de consiliere psihologică şi asistenţă socială.

În ceea ce priveşte volumul activităţii desfăşurate în cadrul sectorului vizită au fost acordate un număr de 10330 vizite, atât cu dispozitiv de separare, cât şi fără dispozitiv de separare, 363 de vizite intime şi au fost distribuite 9106 scrisori.

Pe parcursul anului 2012 s-au efectuat 1838 de misiuni de pază, escortare şi supraveghere, astfel: 1597 misiuni la instanţele de judecată şi organele de urmărire penală, 163 misiuni la spitale din reţeaua publică de sănătate, policlinici şi I.M.L. şi 78 de misiuni de transferare a persoanelor private de libertate la alte unităţi penitenciare.

Deşi s-a depus un efort constant în cunoaşterea nevoilor şi preocupărilor persoanelor private de libertate, menţionăm că au existat situaţii spontane când acestea, pe fondul unor dezechilibre emoţionale afective, tulburări de comportament cu manifestări agresive, au generat evenimente negative, precum:

– incidentul dintre persoana privată de libertate I.D. și persoana privată de libertate G.E.N., acesta din urmă lovindu-l în cap cu un scaun din lemn

– tentativa de sinucidere a persoanei private de libertate P. S. I.

În ambele situaţii s-au dispus măsurile legale şi au fost sesizate organele de cercetare competente.

Pentru realizarea funcţiei educative şi de asistenţă psihosocială, la nivelul Penitenciarului Mărgineni se desfăşoară activităţi de instruire şcolară şi formare profesională a persoanelor private de libertate, de coordonare şi planificare a etapelor execuţionale şi a programelor educaţionale, respectiv de asistenţă psihosocială.

Programele specifice domeniului educaţie, derulate de personalul Serviciului Educaţie şi asistenţă psihosocială din Penitenciarul Mărgineni în 2012, au fost: programul de adaptare la viaţa instituţionalizată, program de alfabetizare, educaţie civică, educaţie pentru sănătate, educaţie pentru viaţa de familie, programul „Dezvoltarea universului cunoaşterii”, lecţii colocviale de informare TBC în cadrul proiectului UIP-TB.

Numărul persoanelor private de libertate care au participat la activităţi specifice domeniului educaţie s-a triplat comparativ cu anii 2010, 2011.

În ceea ce priveşte asistenţa medicală, în anul 2012 obiectivele compartimentului medical au fost asigurarea asistentei medicale de urgenţă, profilactică şi curativă conform standardelor europene şi asigurarea condiţiilor igienico-sanitare şi întocmirea statisticilor medicale. În scopul îndeplinirii acestor obiective activitatea medicală a fost intensă şi susţinută de întreg colectivul, fapt exprimat de numărul consultaţiilor medicale ce indică de fapt accesibilitatea persoanelor private de libertate la servicii medicale.

Activităţile derulate în cadrul Penitenciarului Mărgineni în anul 2012 au demonstrat ca acesta dispune de resursele necesare realizării în bune condiţii a misiunii sale şi că poate dezvolta proiecte care să contribuie la realizarea funcţiei sale recuperative.

Proiectele începute în anii trecuţi vor fi continuate în anul 2013 cu încredere pentru că vor duce la îmbunătăţirea activităţii penitenciarului şi vor schimba viaţa în penitenciar, atât pentru personal, cât şi pentru persoanele private de libertate.

Subinspector de penitenciare Alexandra COSTACHE

Purtător de cuvânt

Penitenciarul Mărgineni