Comunicat de presă
În sensul obiectivului asumat de a optimiza şi rentabiliza întreg procesul administrativ de la nivelul Consiliului Judeţean Dâmboviţa, mi-am propus în primele zile ale acestui an un tur de vizite la toate instituţiile şi societăţile comerciale subordonate CJD. Am început acest circuit cu Spitalul Judeţean Dâmboviţa, vizitând ieri locaţia centrală, secţia Boli Infecţioase şi secţia externă de la Voineşti. Primele concluzii pot fi structurate astfel:
• Proiectul european „Reabilitarea şi modernizarea Spitalului Judeţean Dâmboviţa” se derulează în parametri relativ normali după discuţiile dure purtate cu reprezentanţii constructorului (grupul VAMED) în luna decembrie a anului trecut. Am profitat de întâlnirea de ieri pentru a înnoi avertismentul ferm către firma constructoare că nu voi ezita să procedez la rezilierea contractului dacă nu va respecta graficul de lucrări stabilit. Şi voi continua să merg săptămânal pe şantier pentru a urmări desfăşurarea lucrărilor.
• Am luat decizia reabilitării zonei de primiri urgenţe pentru argumentul de bun simţ că acolo se întâmplă primul contact al omului cu Spitalul Judeţean. E nevoie de lucrări de amenajare şi corectare a fluxurilor, investiţie pe care o consider prioritară.
• Cu privire la Secţia de Oncologie şi la subiectul abordat pe larg de presa locală şi centrală, comentariile cu privire la situaţia de acolo obligă la anumite nuanţe. În sensul că, după cum am constatat eu însumi la faţa locului, secţia oferă condiţii de cazare şi tratament foarte bune. Problemele semnalate sunt, însă, reale şi ţin de modul eronat în care au fost organizate cabinetele, saloanele. Sunt greşeli de proiectare care nu mai pot fi corectate în această fază. Soluţia montării unui lift exterior este una de viitor, care nu poate avea susţinere financiară în anul 2013. În ciuda acestor dificultăţi care afectează fluxul secţiei, pot să afirm că ele nu sunt de natură să influenţeze calitatea actului medical.
• Am dispus ca, pe resurse proprii, cu personalul propriu, să se facă urgent lucrările de amenajare şi igienizare a depozitului de alimente din proximitatea blocului alimentar al Spitalului, depozit pe care l-am găsit într-o stare jalnică. Fac menţiunea că spaţiul nu a mai fost utilizat în ultima perioadă, vechea conducere găsind de cuviinţă să organizeze un alt depozit la Gura Ocniţei. Am cerut ca, în termen de două săptămâni, să-l găsesc funcţional. Şi nu am fost de acord ca lucrarea să fie scoasă la licitaţie publică, în condiţiile în care avem peste 160 de persoane – personal administrativ – angajate la Spitalul Judeţean.
• Se impune amenajarea intrării în curtea Spitalului şi reorganizarea modului de acces pentru personalul medical, pacienţi, vizitatori. Vom moderniza poarta şi zona de acces şi vom amenaja cel puţin o parcare care să descongestioneze aglomeraţia din curte.
• La Secţia Boli Infecţioase voi dispune o expertizare a clădirii, constatând, în cadrul vizitei, că starea interioară se prezintă în condiţii mult mai bune decât ce vedem la exterior. E motivul pentru care vom demara acolo o reparaţie consistentă: acoperiş, tencuieli exterioare, refacerea instalaţiilor sanitare.
• La Voineşti vom analiza posibilitatea transferului Centrului de Sănătate către Primăria Voineşti. Demersul răspunde solicitării primarului Sandu Gabriel, care îşi asumă lucrările de reparaţii curente, capitale şi asigurarea sumelor necesare funcţionării Centrului. De asemenea, există şi posibilitatea accesării unui proiect european de către un partener privat care doreşte să dezvolte o secţie de pediatrie.
Sunt câteva concluzii pe care le-am fundamentat şi pe care le fac cunoscute, răspunzând astfel preocupărilor fireşti venite din partea opiniei publice. Adaug faptul că voi continua aceste deplasări în cursul zilelor următoare, atât la secţiile Spitalului Judeţean Dâmboviţa, cât şi la celelalte instituţii şi societăţi comerciale subordonate Consiliului Judeţean.
Consiliul Judeţean Dâmboviţa
Preşedinte ADRIAN ŢUŢUIANU