În primele nouă luni ale acestui an, la nivelul Serviciului Arme, Explozivi și Substanțe Periculoase din cadrul Inspectoratului de Poliție Județean Dâmbovița au fost desfășurate 46 de acțiuni, dintre care 29 au fost pe linie de arme și muniții și 17 pe linie de braconaj cinegetic.
În această perioadă, au fost efectuate 12 percheziții domiciliare, au fost constatate 82 de infracțiuni și au fost întreprinse peste 1.500 de controale pe linie de arme și muniții, dintre care 1.477 au fost la persoane fizice și 30 la persoane juridice.
De asemenea, au fost aplicate 56 de sancțiuni contravenționale, în valoare de peste 56.000 de lei, 25 dintre acestea fiind pentru încălcarea prevederilor Legii nr. 126/1995 privind regimul armelor şi al muniţiilor și 27 pentru nerespectarea normelor Legii nr. 295/2004 privind regimul materiilor explozive.
Cele mai întâlnite nereguli descoperite de către polițiști în cadrul controalelor efectuate au constat în faptul că titularul dreptului de a purta și folosi arme letale a încălcat obligația de a păstra arma și muniția înscrisă în permisul de armă în condiții de securitate, astfel încât să nu permită accesul la acestea al persoanelor neautorizate ori a înmânat aceste arme unor persoane care nu avea dreptul de port sau folosire.
În ceea ce privește infracțiunile constatate de către polițiști, precizăm că 40 de dosare penale sunt constituite pentru nerespectarea regimului armelor și munițiilor, 24 pentru nerespectarea regimului materiilor explozive și 11 pentru încălcarea prevederilor Legii nr. 407/2006 vânătorii şi a protecţiei fondului cinegetic.
De asemenea, în cadrul dosarelor penale instrumentate și a acțiunilor desfășurate, au fost ridicate, în vederea confiscării, 37 de arme de foc, 26 dintre acestea fiind deținute ilegal, 7 capcane care ar fi fost folosite la braconaj, 120 de kilograme de deșeuri periculoase, 115 litri și 50 de kilograme de produse de protecție a plantelor
Cu toate că polițiștii au descoperit arme care erau deținute ilegal, este de menționat faptul că acestea nu au fost folosite pentru săvârșirea unor infracțiuni grave care să aducă atingere integrității altor persoane.
O componentă importantă a activității structurii de arme, explozivi și substanțe periculoase o reprezintă și partea de deservire a comunității, prin eliberarea autorizațiilor/avizelor obligatorii pe segmentul în discuție, astfel că, în primele 9 luni, au fost eliberate 75 de permise de armă, au fost anulate 28 de permise de armă și suspendate 4 permise de armă.
Totodată, a fost prelungită perioada de valabilitate pentru 363 de permise de armă, iar, ca urmare a verificărilor efectuate, polițiștii au constatat că 32 de deținători legali de arme nu respectă prevederile incidente, motiv pentru care s-a dispus măsura anulării dreptului de port armă.
În ceea ce privește autorizațiile eliberate persoanelor fizice pentru procurarea unor arme letale, polițiștii au eliberat 229 de astfel de documente și alte 27 pentru procurarea armelor neletale.
Precizăm că, la nivelul în județului Dâmbovița, sunt 1.824 de persoane fizice autorizate care deţin peste 2.800 de arme letale şi peste 800 de arme neletale, precum şi 27 de persoane juridice care deţin peste 400 de arme letale şi neletale.
În perioada următoare, polițiștii structurii de arme, explozivi și substanțe periculoase din cadrul Inspectoratului de Poliție Județean Dâmbovița vor continua acțiunile pe liniile de muncă din competență, pentru prevenirea și combaterea faptelor care aduc atingere climatului de siguranță al cetățeanului.