”Hai la Focul lui Sumedru!” – Tradiția se păstrează frumos, în satele de pe Valea Dâmboviței, dar și în zone din județul Argeș.
Găzduit ca în fiecare an pe cel mai înalt deal din România, dealul Mățău (1017m), Focul lui Sumedru a atras și de data asta o mulțime de oameni.
Comuna Mioarele din Argeș a devenit centrul spiritual al țării, printr-un foc apotropaic, specific zonelor de deal. Sărbătoare care îmbină rămășițe păgâne arhaice cu elemente provenite din creștinism, Focul lui Sumedru reprezintă o trecere de la sezonul cald, la cel rece.
Dacă de Sfântul Gheorghe țăranul folosește crengi tinere pentru a împodobi poarta și a înnobila astfel întregul sat cu puterea primăverii, de Sfântul Dumitru, crengile uscate sunt adunate și arse, pentru a face astfel loc noului și a scăpa de o povară reprezentată de ramurile devenite inutile în ciclul vieții.
Sunt date de pomană copiilor în special fructe de sezon, mere, pere, gutui, iar către persoanele adulte se împarte câte un păhărel de țuică.
Moment de retrăire a emoțiilor din copilărie dar și de formare de noi amintiri, sărbătoarea se înnoiește de fiecare dată cu aspecte care îi permit existența într-o lume în care uităm de cele mai multe ori adevărata semnificație din spatele unui lucru.
reportaj de Liviu Lazăr,
reporter special targovistenews.ro