lun. dec. 23rd, 2024

Ca in fiecare an, Ministerul Sanatatii demareaza in aceasta perioada campania de vaccinare antigripala gratuita a persoanelor considerate la risc, cu posibilitatea extinderii, in functie de situatia epidemiologica la nivel national sau international.

Campania de vaccinare antigripala se deruleaza prin intermediul Directiilor de Sanatate Publica si cu sprijinul medicilor de familie.

Grupele populationale considerate la risc si pentru care Organizatia Mondiala a Sanatatii recomanda vaccinarea antigripala, sunt:

– persoanele cu varste cuprinse intre 6 luni si 64 de ani aflate in evidenta medicilor de familie cu afectuni cronice pulmonare, metabolice, renale, hepatice, neurologice, diabet zaharat, astm sau cu virusul imunodeficientei umane; – gravidele; – medicii, cadrele sanitare medii si personalul auxiliar, atat din spitale cat si din unitatile sanitare ambulatorii, inclusiv salariatii institutiilor de ocrotire si ai unitatilor de bolnavi cronici, care prin natura activitatii vin in contact respirator cu pacientii sau asistatii; – rezidentii institutiilor de ocrotire sociala precum si persoanele care acorda asistenta medicala, sociala si ingrijiri la domiciliu persoanelor cu risc inalt; – toate persoanele cu varsta de peste 65 de ani.

Directia de Sanatate Publica Dambovita a primit prima transa a vaccinului antigripal, urmand ca acesta sa fie distribuit catre medicii de familie care vor trece la vaccinarea efectiva a persoanelor considerate la risc de complicatii datorate gripei.

Vaccinarea antigripala este recomandata tuturor persoanelor cu varsta de peste 1 an si trebuie sa fie efectuata in stare buna de sanatate , singura contraindicatie fiind alergia la proteina de ou.

Perioada in care trebuie administrat vaccinul este in presezon, adica lunile octombrie – decembrie ale fiecarui an.

Aceasta vaccinare protejeaza persoana vaccinata numai fata de virusurile gripale circulante in sezonul respectiv , cuprinse in vaccin si nu fata de toate tipurile de virusuri care dau o simptomatologie asemanatoare gripei , dar care au o evolutie mai usoara.

Vaccinul ramas din sezonul precedent nu mai trebuie utilizat in sezonul actual.

Vaccinul antigripal se administreaza numai de catre un cadru medical , intramuscular sau subcutanat .

Pentru achizitionarea acestuia se recomanda prescriptia medicala.

Sursa – DSP Dâmboviţa