A fost veselie, aseară, în satele de pe Valea Dâmboviţei, unde s-a aprins focul lui Sumedru. Este o tradiţie veche ca, în ajunul sărbătorii Sfântului Dumitru, agricultorii să alunge spiritele rele, cu flăcări.
Localnicii le-au împărțit covrigi și dulciuri copiilor, iar cei mici asociază sărbătoarea românească mai degrabă cu Halloween-ul.
Focul lui Sumedru a strâns aseară oamenii la marginea localităţilor, pentru o tradiţie veche, ce marchează sfârşitul anului agricol şi începutul sezonului rece.
„Tradiţie din bătrâni, trebuie să o menţinem, ne strângem tot tineretul şi facem un foc mare. Se alungă spiritele rele”, spuneau participanții.
Pe un schelet din lemn, localnicii pun cauciucuri şi le dau apoi foc. La final, oamenii iau acasă câte un tăciune pe care îl aruncă în grădină sau în livadă, ca să aibă recolte bogate anul viitor.
Localnic: „Facem focul lui Sumedru, se împart covrigi, eugenii, mere, pere, tot ce are omul, să fie frumos.”
Copiii s-au ales cu mere şi covrigi, dar şi cu buzunarele pline cu dulciuri.
Fetiță: „Îmi place să mă joc cu copiii şi am venit cu naşii mei.”
Focul lui Sumedru este o tradiţie veche de două mii de ani şi se mai păstrează doar în câteva judeţe. Arderea cauciucurilor sau a materialelor din plastic este însă ilegală și, de anul acesta, se pedepsește inclusiv cu închisoarea, de la 3 la 5 ani.
Incendierea acestor tipuri de deşeuri duce la eliberarea în atmosferă a unor substanţe chimice periculoase, multe dintre ele cancerigene.
Sursa: StirilePROTV