“Episodul 2/3 Ce e cu acest Program Național de Control al Poluării Atmosferice (PNCPA)—–Episodul 1/3—–poate fi urmărit aici: https://bit.ly/3e2RNuL
Programul național de control al poluării atmosferice este instrumentul cheie de guvernanță în conformitate cu Directiva privind plafoanele naționale de emisie (Directiva NEC) în care trebuie să fie prezentate măsurile prin care ne vom îndeplini obligațiile de reducere a emisiilor.
Este foarte important ca România să prezinte acest program cât mai curând posibil, precum și proiecțiile sale pe calitatea aerului pentru că este un instrument cheie pentru reducerea poluării atmosferice.
Termenul limită de trimitere a fost 1 aprilie 2019, iar gravitatea neîndeplinirii acestei obligații reiese din derularea rapidă a procedurii de infringement pe această speță.
Astfel, în mai puțin de 2 ani: Comisia Europeană→în februarie 2020 a adresat României o scrisoare de punere în întârziere; → în octombrie 2020 a trimis aviz motivat → în decembrie 2021 a trimis România în fața Curții de Justiție pentru nerespectarea obligației de elabora PNCPA.
Ce face Ministerul Mediului ca instituție responsabilă de elaborarea PNCPA – deci de a găsi soluții în reducerea emisiilor?
FACE UN STUDIU: Pentru elaborarea acestui program MMAP a ales o soluție complicată, un proiect început în decembrie 2020, cu nume pompos : „Dezvoltarea capacităţii Ministerului Mediului, Apelor și Pădurilor privind elaborarea politicilor şi măsurilor naţionale necesare în vederea respectării angajamentelor naţionale de reducere a emisiilor de anumiţi poluanţi atmosferici până în anul 2030” cu o valoarea totală de 4.453.523,66 lei/ aproape 1 milion de euro și perioada de implementare a proiectului de 18 luni. Aici Comunicatul MMAP: http://www.mmediu.ro/…/2020-12-30_Comunicat%20SIPOCA…
CONTRACTEAZĂ CONSULTANȚĂ: Nu știm niciun rezultat al proiectului, însă știm că după multe licitații eșuate, într-un final, în iulie 2022, MMAP a contractat niște servicii de consultanță și de instruire care au costat doar 573 000 euro.
Au contractat o firmă ca să le spună ce Comisia Europeană le-ar fi spus pe gratis dacă i-ar fi întrebat și dacă ar fi cerut ajutorul.
În mod curios, sau tipic românesc singura firma care asigura de aproape 20 de ani asigură mentenanța și echipamentele costisitoare din Rețeaua de Monitorizare a Calității Aerului, a câștigat și această licitație. Firma de casă preferată de directorii din MMAP, care face o treabă atât de “bună” că România e în procedură de infringement pe monitorizarea calității aerului.
Vezi – Poza din SEAP atașată în comentarii.
În episodul 3 le și spun celor din MMAP exact ce mecanisme europene gratis au la dispoziție”, a precizat Dragoş Popescu, senator de Dâmboviţa, reprezentant al Partidului Reper.