Sfaturi utile pentru deplasări în siguranță pe timp de vreme rea
Pentru prevenirea și combaterea accidentelor rutiere produse pe fondul condițiilor meteorologice nefavorabile, polițiștii le recomandă conducătorilor auto adoptarea unei conduite preventive şi respectarea cu strictețe a regulilor privind circulația pe drumurile publice.
Polițiștii vă sfătuiesc ca, înainte de a pleca la drum, să verificaţi nivelul uleiului, antigelului și al lichidului de parbriz și să vă asigurați că sistemul de iluminare și de încălzire-dezaburire funcționează eficient.
Informaţi-vă temeinic despre fenomenele meteo prognozate pentru traseele pe care urmează să le parcurgeți.
Pentru siguranța dumneavoastră și a celorlalți participanți la trafic, polițiștii vă recomandă să îndepărtați în întregime zăpada de pe autoturism deoarece la frânare, zăpada lăsată necurățată pe plafon poate aluneca pe parbriz și vă poate bloca vizibilitatea.
Conform legii, conducătorul de autovehicul este obligat să verifice funcționarea sistemului de lumini și semnalizare, a instalației de climatizare, să mențină permanent curat parbrizul, luneta și geamurile laterale ale autovehiculului, precum și plăcuțele cu numărul de înmatriculare sau înregistrare ale autovehiculului și remorcii.
Și nu uitați: Utilizarea anvelopelor de iarnă este obligatorie atunci când se circulă pe drumuri acoperite cu zăpadă, gheaţă sau polei. De asemenea, autovehiculele cu greutatea de peste 3,5 tone trebuie să fie echipate cu dispozitive antiderapante.
În condiţiile unui trafic aglomerat, ninsoarea poate determina apariţia unor blocaje rutiere temporare. Păstraţi-vă calmul şi nu uitaţi de politeţea rutieră. Totodată, nu blocaţi intersecţiile.
Ţineţi cont de faptul că atunci când este zăpadă, distanţele sunt mai greu de apreciat. Aşadar, menţineţi o distanţă mai mare între maşina dumneavoastră şi cea din faţă!
În situaţia în care rămâneţi în pană pe un sector de drum înzăpezit, scoateţi autovehiculul în afara părţii carosabile pentru a nu bloca intervenţia utilajelor de deszăpezire.
De asemenea, atragem atenția bicicliștilor că, potrivit prevederilor legale, le este interzis să circule atunci când partea carosabilă este acoperită cu polei, gheaţă sau zăpadă.
Totodată, pietonii au obligaţia să circule numai pe trotuare, acolo unde acestea există, traversarea străzii să se realizeze prin locurile marcate corespunzător, la culoarea verde a semaforului electric destinat lor şi numai după ce sunt siguri că intenția de traversare a fost observată de către şoferi, iar aceştia au oprit maşinile.
sursa – IPJ Dâmboviţa