lun. dec. 23rd, 2024

Avand in vedere ca s-au semnalat cazuri de rabie la animale salbatice (in special ursi si vulpi) in judetul Dimbovita, va transmitem informatii si masuri pentru prevenirea cazurilor de imbolnaviri umane.

Rabia este o boala virala mortala a animalelor, prevenibila prin vaccinare, infectia umana producandu-se prin muscatura unui animal infectat. Rabia poate sa apara atat la animalele comunitare (rabia urbana sau de strada), cat si la animalele salbatice (rabia silvatica), transmiterea bolii producandu-se atunci cand virusul este prezent in saliva si contamineaza tesuturile victimei. Rabia silvatică este încă prevalentă în Balcani (majoritatea la vulpi, lupi şi ratoni), cu posibilitate de extindere şi la animalele domestice.

Simptomatologia acestei boli debuteaza cu cefalee, greturi, febra, parestezii in zona muscaturii, excitatie psihomotorie, halucinatii, dilatatie pupilara. Rabia trebuie suspectata atunci cand simptomele neurologice apar consecutiv muscaturii unui animal. Deoarece, intervalul dintre expunere si aparitia primelor simptome, este foarte variabil (intre 4 zile si peste 10 ani) orice persoana muscata de un animal salbatic sau domestic, trebuie sa se prezinte la Centrul antirabic teritorial (Spitalul Judetean de Urgenta- Sectia de Boli Infectioase) in vederea asistentei de urgenta (inclusiv vaccinare) deoarece decesul survine, de obicei, in cateva zile de la debutul simptomatologiei. Adresabilitatea tardiva la medic, pentru instituirea profilaxiei specifice, in cazul plagii cu suspiciune rabigena, favorizeaza aparitia bolii. La animale, semnele clinice ale rabiei se manifesta prin tulburari de comportament (agitatie, neliniste, agresivitate etc) si paralizie inexplicabila. Animalele salbatice isi pot pierde prudenta lor normala si se aventureaza in ferme, suburbii si campinguri. Trebuie sa retinem ca virusul poate fi prezent in saliva animalelor infectate cu multe zile inaintea aparitiei semnelor clinice si poate fi secretat pana inaintea mortii.

Animalele care au produs muscaturi si sunt aparent sanatoase vor fi supravegheate timp de 14 zile, dupa care, daca nu apar semne de suspiciune, se poate suspenda tratamentul si supravegherea. Pentru prevenirea acestei boli trebuie luate masuri de diminuare a numarului cainilor vagabonzi, vaccinare profilactica antirabica a cainilor si pisicilor, chiar a celor considerati adevarati “membrii ai familiei”.

Daca este surprins un animal salbatic letargic (mai ales vulpe) este important sa nu fie atins si sa fie anuntat veterinarul sau medicul de familie. Daca va aflati in zone rurale sau salbatice, nu lăsaţi expuse în exterior gunoaie sau hrană pentru animale, deoarece acestea pot atrage animale sălbatice sau fără stăpân.

Animalele sălbatice nu trebuie ţinute niciodată pe post de animale de companie. Nu numai că acest lucru este ilegal, dar animalele sălbatice reprezintă o potenţială ameninţare de a face rabie pentru stăpânii lor şi pentru alte persoane.

Observaţi şi examinaţi toate animalele sălbatice de la distanţă. Un animal sălbatic turbat poate părea blând, dar nu vă apropiaţi de el.

Învăţaţi copiii sa nu atingă NICIODATĂ animale necunoscute, chiar dacă acestea par prietenoase. Prezentati-va de urgenta la Centrul Antirabic in cazul oricarei muscaturi de animal salbatic sau domestic.

DIRECTOR EXECUTIV,

DR. SORIN STOICA