❚ În anul calendaristic 2011, în contul clubului au ajuns 1.640.000 lei, din care 1.030.000 lei au venit din partea autorităţilor locale (830.000 de la CJD şi 200.000 de la CLM), iar restul de 610.000 lei au fost asiguraţi de sponsorii atraşi tot de CJD, firme apropiate PDL ❚ Nu apare nicăieri numele lui Gică Popescu, în timp ce Universitatea Valahia a asigurat cazarea sportivilor în căminele din campus, dar nu gratis, ci pentru o sumă de aproximativ 15.000 lei ❚ În momentul în care Gică Popescu a achitat salariile angajaţilor, doar a împrumutat clubul, ulterior recuperându-şi o parte din bani ❚ În aceste condiţii, el a avut controlul total, numindu-şi aici preşedintele, vicepreşedintele, antrenorul, şeful de centru, toţi cu salarii foarte mari, cum nu au trăit deloc rău la Târgovişte nepoţii sau jucătorii aduşi de la şcoala de fotbal de la Craiova ❚ Aflat în concediu în Spania, Gică Popescu va fi prezent miercuri la Târgovişte, pentru o nouă discuţie cu autorităţile locale, care sunt dispuse să aloce 600.000 lei pentru acest tur de campionat, prea puţin faţă de pretenţiile „Baciului”, care a ajuns să pună condiţii pe banii noştri ❚ Dacă până acum împrumuta clubul cu bani, Gică nici măcar acest efort nu-l mai face, solicitând autorităţilor locale un buget de aproximativ 2.800.000 lei, altfel ameninţând cu retragerea din proiect ❚ Ca tacâmul să fie complet, nu ar fi exclus ca la Chindia să ajungă preşedinte chiar Ghiorghi Zotic, finanţatorul de la FCM Târgovişte, care a recunoscut pentru „Jurnal de Dâmboviţa” că i s-a propus acest lucru, urmând să poarte zilele acestea o discuţie mai amplă cu conducerea CJD
Dacă până vinerea trecută i-au mai putut controla pe jucători, neplătiţi de aproape trei luni, nici măcar antrenorii nu au mai reuşit să ţină în frâu revolta unor sportivi admirabili, care s-au pregătit pe rupte şi pe burta goală. Poate nici acum nu ar fi cedat, însă mai sunt doar câteva zile până la startul unei noi ediţii de campionat şi nimeni nu-i bagă în seamă. Din ziua în care s-au reunit, pe 2 iulie, nu au mai văzut nici un şef pe la stadion, încasând doar salariul restant din luna mai, achitat din banii oferiţi de Consiliul Judeţean Dâmboviţa (100.000 lei) şi Primăria Târgovişte (34.000 lei).
„Mâncarea oferită la restaurant i-a ţinut pe jucători la echipă, altfel ar fi plecat demult”, a vorbit cu înţelepciune directorul tehnic Silviu Dumitrescu, însă şi el a făcut eforturi mari pentru a stăvili revolta, prin diplomaţie, muncă şi antrenamente.
Pe el a picat greul în această perioadă şi din respect pentru el au continuat jucătorii, pentru că Stoican a fost mai mult plecat, clubul nu i-a mai plătit chiria la apartament. Mercenari de Oltenia. Măcar el are de unde rupe, a făcut avere din fotbal, iar la Chindia se bucură de un salariu mai mare decât al unui parlamentar, undeva la 10.000 lei brut.
„Nici nu ştiţi cu câtă nerăbdare aşteptăm orele de masă. Mulţi dintre noi nu avem nici un ban, aşa că ne culcăm de multe ori nemâncaţi şi ne trezim leşinaţi de foame. Noi le băgăm vină tuturor, inclusiv lui Gică, el ne-a adus aici şi ne-a promis că ne va fi bine, aşa de bine încât murim de foame. Numai părinţii ştiu câte sacrificii fac, sunt şi ei disperaţi”, ne-au şoptit câţiva dintre jucătorii care locuiesc în campus.
Şi mai disperaţi sunt fotbaliştii locali, care nu mănâncă de două ori pe zi la restaurant şi nici nu beneficiază de cazare gratuită.
Jucătorii au luat o pauză și calea protestului
Viitorul incert şi situţia dramatică i-au făcut pe jucători să cedeze psihic, iar de vinerea trecută au luat calea protestului. Înaintea antrenamentului erau total debusolaţi şi îşi strigau de zor nemulţumirile, pentru că nimeni nu i-a băgat în seamă de când s-au reunit.
„Nu se mai poate să continuăm în asemenea condiţii. Dacă tot nu se rezolvă nimic şi nu mai există interes pentru fotbal, să ni se spună că se va desfiinţa clubul, pentru a ne căuta de lucru prin alte părţi. Nici măcar nu ştim dacă echipa asta mai are vreun viitor”.
Văzându-i pe fotbalişti demoralizaţi, antrenorii au hotărât să le acorde o pauză de câteva zile.
„Chiar nu mai ştim ce să le spunem băieţilor cu privire la viitorul echipei. Situţia de incertitudine ne-a împins să lăsăm jucătorii câteva zile pentru a-şi reveni. În condiţiile existente, ei nu se mai pot antrena. Cu toţii sunt la capătul răbdărilor şi vor să cunoască dacă îşi mai pot continua activitatea aici. Vă spun sincer că nici noi, antrenorii, nu ştim cum să-i mai motivăm pentru a veni la antrenamente. Până acum ne-am pregătit cu toţii din bun simţ. Este, într-adevăr, o măsură drastică să le oferim această pauză de odihnă, cu doar câteva zile înainte de prima etapă a campionatului. Am încredere în ei că se vor pregăti şi în acest repaos forţat. Îmi pare rău că s-a ajuns aici, echipa se află pe un drum bun şi promiţător. Poate în ceasul al doisprezecelea se vor găsi unele soluţii, ca echipa să nu ajungă la desfiinţare”, ne-a precizat antrenorul Flavius Stoican.
Mâine după-amiază, de la ora 18.00, jucătorii sunt aşteptaţi să se prezinte la antrenamente, iar miercuri au programat un amical împotriva celor de la FC Olt Slatina, pe „Eugen Popescu”. De asemenea, sâmbătă vor susţine ultimul test al verii, în compania piteştenilor de la FC Argeş.
Nu le mai plătiți din banii noștri salariile nesimțite!
„Jurnal de Dâmboviţa” a intrat în posesia unor cifre extrem de interesante, puse la dispoziţia CJD de reprezentanţii clubului, adunând informaţii suplimentare prin surse de mare credibilitate. În anul calendaristic 2011, în contul Chindiei au ajuns 1.640.000 lei, din care 1.030.000 lei au venit din partea autorităţilor locale (830.000 de la CJD şi 200.000 de la CLM). Restul de 610.000 lei au fost asiguraţi de sponsorii atraşi tot de CJD, firme apropiate PDL, mai precis Confort SA (societatea regelui asfaltului, Georgică Cornu), Cast SA şi Chirulli Andreea Impresa Individuale.
Nu apare nicăieri numele lui Gică Popescu, în timp ce Universitatea Valahia a asigurat cazarea sportivilor în căminele din campus, dar nu gratis, ci pentru o sumă de aproximativ 15.000 lei. Aici intervine partea interesantă. În momentul în care Gică Popescu a achitat salariile angajaţilor, doar a împrumutat clubul, ulterior recuperându- şi o parte din sumă. Cum din bani publici nu se pot plăti salariile sportivilor, până la urmă s-a găsit şi aici o soluţie inteligentă, doar că „Baciul” nu şi-a recuperat integral sumele împrumutate. Atenţie mare, Gică doar a împrumutat clubul şi nu l-a finanţat, aşa cum eronat, dar interesat, susţin unii.
În aceste condiţii, el a avut controlul total, numindu-şi aici preşedintele (Ion Crăciunescu, apoi Mihai Neguţ), vicepreşedintele (Sorin Lungu), antrenorul (Costel Pană, apoi Silviu Dumitrescu şi acum Flavius Stoican), şeful de centru (Ţâcă Zamfir), toţi cu salarii foarte mari. Dacă pe cel al lui Stoican l-am făcut cunoscut, Lungu ar avea un venit lunar de 5.000 lei, plus cheltuieli telefonice şi de transport decontate, iar Zamfir ar apărea şi el cu un salariu de 1.000 de euro, la care se mai adaugă alţi 500 de euro atraşi de cazarea şi masa la un hotel central.
Să nu uităm şi salariile mari ale unor jucători aduşi de fostul internaţional, care şi-a transferat nepoţii la alte cluburi, după ce prietenul Florin Popescu a pierdut alegerile pentru şefia CJD, Mladen ajungând la Viitorul Constanţa, iar Rădoi la Brăila.
Aflat în concediu în Spania, Gică Popescu va fi prezent miercuri la Târgovişte, pentru o nouă discuţie cu autorităţile locale, dispuse să aloce 600.000 lei pentru acest tur de campionat. Logic că „Baciul” e nemulţumit, 470.000 lei sunt numai restanţele salariale către angajaţi, plus alte datorii, inclusiv către el. Abia acum înţelegem pentru ce conducerea clubului Chindia a refuzat să ne ofere răspunsul dorit la solicitarea pe Legea 544, privind bugetul pe anul 2011.
Chindia e condusă tot de oamenii PDL
Dacă până acum împrumuta clubul cu bani, Gică nici măcar acest efort nu-l mai face, solicitând autorităţilor locale un buget de aproximativ 2.800.000 lei, altfel ameninţând cu retragerea din proiect. „Baciul” vizează o promovare în prima ligă şi pune condiţii pe banii noştri, având pretenţia să-i acceptăm toate mofturile şi să plătim din fonduri publice salariile nesimţite ale lui Stoican, Lungu sau Zamfir, dar şi ale jucătorilor aduşi de la şcoala de fotbal de la Craiova, în timp ce localnicii au fost îndepărtaţi de la echipă.
În această perioadă, presa de partid pune o presiune puternică pe conducerea CJD de a-i accepta condiţiile lui Gică, susţinut mediatic de primarul Gabriel Boriga şi de Florin Popescu, care nu ezită să lansezeă şi câteva reproşuri de ordin politic. Urmând modelul lui Stoican, până şi Ţâcă Zamfir a părăsit echipa pentru câteva zile, timp în care antrenamentele juniorilor B au fost conduse de Remus Gâlmencea.
„M-a sunat Sică Bârdeş să vin la echipă, după ce a vorbit cu Stoican, pentru că Zamfir nu mă vrea la club, cică nu am licenţă A sau B. Nici nea Ion Pitaru nu are licenţă şi este de 100 de ori mai bun ca ăştia care se dau mari profesori. Am venit să lucrez gratis, până se va rezolva situaţia la club”, ne-a transmis Gâlmă, care a susţinut antrenamentul de vineri doar cu şapte jucători.
Ţâcă a mers să ia alţii de la Craiova, să-i crească tot pe banii noştri, în vreme ce la centrul de copii şi juniori e haos total. Cu tot respectul pentru Gâlmencea şi aviz autorităţilor judeţene, însă nu e deloc în regulă ca Bârdeş să facă angajări la club, doar ştim pentru cine a tras în campania electorală. La fel şi Ţâcă Zamfir, Gabriel Bengea şi alţii de prin club.
Ce spun jurnaliștii de calibru…
Site-ul Gazetei Sporturilor (gsp.ro) a publicat un articol extrem de interesant, în care apelează la o analiză dură privind proiectul Chindia şi implicarea lui Gică Popescu. Am spicuit câteva pasaje, cu care am ales să încheiem acest articol.
„Patronatul din provincie aşteaptă implicarea financiară a autorităţilor locale. Unii dintre ei ameninţă că spală putina dacă primarul sau preşedintele Consiliului Județean nu sare la cap cu banul. Îndrăznesc să spun că în provincie se practică la nivelul acţionariatului un şantaj electoral. Pentru a nu-şi pune localnicul pătimaş de fotbal în cap, primarul (în cazul nostru preşedintele) cedează presiunilor şi alocă fonduri echipei locale. Injectează fonduri într-o societate comercială unde nu are nimic de spus. La majoritatea echipelor din provincie, autorităţile locale nu fac parte din Consiliul de Administraţie al clubului. În fotbalul românesc a apărut o reţetă nouă. Cumperi pe nimic pachetul majoritar de acţiuni la o echipă fanion a unui oarecare judeţ. Investeşti puţin, imediat după ce ai preluat echipa. Suficient cât să atragi publicul de partea ta. Apoi, încet, dar sigur, te dai la fund din punct de vedere financiar. Începi printr-o campanie de presă locală să pui presiune pe autorităţile locale. Ameninţi cu retragerea dacă autorităţile nu se implică. Suporterul devine panicat. Moare fotbalul în judeţul X. Primarul (preşedintele) se sperie, începe sa devină vulnerabil la presiunea publicului. Nu vrea proteste de stradă, nu vrea să-şi lege numele prin presă de falimentul echipei locale. Primarul (preşedintele) şi finanţatorul (n.n. – nu e cazul la noi) se pun la masa negocierilor. Finanţatorul (cel care împrumută clubul) obţine o sumă frumuşică. Pe lângă sponsorizarea locală, mai vinde 2-3 jucători, mai încasează nişte drepturi de televiziune. Îşi asigură lejer bugetul pe un sezon competiţional, fără să scoată un sfanţ din buzunar. Taie şi spânzură pe banii comunităţii locale, obţine reclamă gratuită. După 2-3 sezoane se satură şi spală putina. După el, colaps financiar. Datorii imense către fisc, alte cluburi, foşti sau actuali jucători, diverşi impresari. Dacă-i escroc cu puţin creier, dă şi un tun financiar de minim un milion de euro. Cazul Marian Iancu – Poli Timişoara vă spune ceva?!”
P.S. Ca tacâmul să fie complet, nu ar fi exclus ca la Chindia să ajungă preşedinte chiar Ghiorghi Zotic, finanţatorul de la FCM Târgovişte, care a recunoscut pentru „Jurnal de Dâmboviţa” că i s-a propus acest lucru.
Costin Mihai | costin.mihai@jurnaldedambovita.ro || Ionuț Parghel