În ultimele 24 de ore, echipajele de intervenţie din cadrul I.S.U.”Basarab I” Dâmboviţa au fost solicitate la următoarele evenimente:
• În această perioadă, pompierii dâmboviţeni au intervenit la 13 incendii de vegetaţie, în care au ars cca.23 hectare de vegetaţie uscată, astfel:
Detaşamentul Târgovişte (mun.Târgovişte – 600mp); Detaşamentul Moreni (com.I.L.Caragiale – 2ha); Detaşamentul Titu (oraş Titu – 1600mp; com.Costeştii din Vale – 4000mp); Detaşamentul Pucioasa (oraş Pucioasa – 0,5ha); Garda Potlogi (com.Potlogi – 5000mp; com.Corbii Mari – 1000mp); Garda Răcari (com.Ciocăneşti – 3000mp); Garda Vişina (com.Ulieşti – 8ha); Garda Corneşti (com.Corneşti – 11ha);
• Marţi – 07 august, la ora 22:55, pompierii de la Detaşamentul Găeşti au intervenit pe strada Nicolae Titulescu din oraşul Găeşti pentru stingerea unui incendiu izbucnit la un magazin aparţinând unui operator economic. Un cablu electric defect sau neizolat corespunzător, se pare că a fost cauza probabilă a producerii incendiului, în care au ars şi s-au degradat mărfuri alimentare şi nealimentare (ţigări şi ambalaje din carton, hârtie şi mase plastice);
• Echipajele SMURD din cadrul I.S.U.”Basarab I” Dâmboviţa au intervenit în această perioadă pentru a acorda ajutor medical de urgență la 24 solicitări. Afecțiunile pentru care au fost solicitați paramedicii au fost: traumatisme din diverse cauze, hipertensiune arterială, cefalee, amețeli, vărsături şi dureri lombare şi abdominale. Pacienţii au fost transportaţi la spital pentru tratament de specialitate.
* * * Cu toate că, în repetate rânduri, au fost mediatizate în presă atenţionări cu privire la incendiile de vegetaţie, unii cetăţeni continuă igienizarea terenurilor, prin a da foc vegetaţiei uscate, resturilor vegetale şi miriştilor. Având în vedere creşterea alarmantă a acestor evenimente ce pot avea consecinţe grave asupra comunităţii, prin pierderi de vieţi omeneşti, producerea de pagube materiale şi afectarea mediului înconjurător şi care implică un număr mare de resurse umane şi materiale, Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă „Basarab I” Dâmboviţa face apel către cetățenii dâmboviţeni să înceteze a mai da foc vegetaţiei uscate, miriştilor şi resturilor vegetale, mai ales că traversăm o perioadă caniculară şi secetoasă. În aceste condiţii legislaţia în vigoare stipulează foarte clar: „În perioadele de caniculă şi secetă prelungită arderea miriştii, vegetaţiei uscate şi a resturilor vegetale este interzisă”.
Cadrele Inspecţiei de prevenire desfăşoară în această perioadă controale pentru identificarea terenurilor şi depistarea persoanelor care nu respectă prevederile legale privind arderea miriştilor, resturilor vegetale şi a vegetaţiei uscate şi sancţionarea contravenţională a acestora conform legislaţiei în vigoare. Valoarea sancțiunii contravenționale este cuprinsă între 1000-2500 lei.
Cetăţenii trebuie să înţeleagă faptul că pentru stingerea acestor incendii de vegetaţie se consumă o cantitate mare de carburanţi şi necesită implicarea unui număr mare de resurse umane şi materiale. Având majoritatea forţelor implicate în aceste evenimente, putem ajunge în situația de a nu putea interveni la incendiile care se pot produce la gospodăriile cetăţeneşti, operatori economici şi instituţii și care pot pune în pericol viața și bunurile materiale.
Cetăţeni, nu uitaţi! Printr-un comportament preventiv, vă protejaţi viaţa şi bunurile materiale.
Compartiment Informare şi Relaţii Publice – I.S.U. „Basarab I” Dâmboviţa