Doi fraţi, de 4 şi 8 ani, au fost la un pas să-şi piardă viaţa, după ce au căzut într-un canal adânc de aproape doi metri din curtea Grădiniţei nr. 2. Prietenii lor de joacă au strigat după ajutor şi numai o minune a făcut ca un cetăţean să se afle prin preajmă.
Au fost astfel salvaţi la timp de Radu Ion, alertat de ţipetele celor aproximativ 25 de copii care se jucau acolo. „Am auzit strigăte de disperare. Am sărit imediat gardul. Am văzut că în canal erau doi copii. Peste cel mic se prăvălise şi capacul. Plângeau şi erau livizi de durere. Mama lor a venit într-un suflet. Cel mic avea mâna ruptă şi era lovit la cap, iar celălalt acuza dureri la picioare. Au fost duşi imediat la spital”, ne-a declarat Radu Ion. La aproximativ 24 de ore de la producerea gravului accident, în curtea Grădiniţei nr. 2 gura de canal era încă neacoperită. Am stat de vorbă cu mai mulţi părinţi, care ne-au spus că mai peste tot în curtea instituţiei de învăţământ preşcolar sunt capcane. Ne-au arătat ţevile dezafectate, ieşite din pământ 30 – 50 cm, ca nişte ţepuşe, în care un copil neatent se poate răni grav, suportul unui leagăn rupt, de care micuţii se agaţă frecvent, dar care nu are stabilitate, balansoarele foarte înalte şi toboganul foarte periculos, cu o înălţime de peste 2 metri, precum şi canalul descoperit în care căzuseră, cu o seară înainte, cei doi fraţi. „Sunt atraşi de acest loc de joacă, sar gardurile sau intră prin spatele blocului. Vin pentru că este iarbă şi pot să alerge. Nu prea avem spaţii de joacă pentru copii în oraş şi nu putem să-i ţinem legaţi în casă”, ne-au declarat părinţii. Cei doi copii care au căzut în canal sunt traumatizaţi de experienţa prin care au trecut. Cel mic are mâna în ghips, tremură şi plânge continuu, iar cel mai mare s-a ales cu o entorsă şi cu julituri pe tot corpul. Familia este disperată şi spune că nu-i va mai lăsa niciodată acolo.
„Este problema grădiniţei că are canale descoperite”
Directorul Companiei de Apă – Filiala Găeşti, Ion Untărescu, a declarat că nu răspunde de canalele care nu se află pe domeniul public: „Este în curtea grădiniţei. Este ca în cazul unei proprietăţi private. De unde să ştim noi? Era obligaţia dânşilor să ne anunţe. Acum, când am aflat, am trimis imediat o echipă să rezolve treaba. Încă o dată vă spun, în interiorul proprietăţii grădiniţei, este treaba lor că au canale descoperite”.
„Au mai căzut şi alţi copii, dar n-au păţit nimic!”
Am stat de vorbă şi cu directoarea Grădiniţei nr. 2, Sabinica Marin. Dacă iniţial ne-a spus că nu ştie nimic despre incidentul petrecut, ulterior a revenit şi ne-a declarat că mai mulţi copii vin după program în curtea instituţiei şi că au sărit pe capac până l-au dărâmat. „Eu ştiu că e periculos, dar nu avem ce să facem. Copiii de la grădiniţă nu merg acolo. Noi încuiem poarta, iar copiii aceia trebuie supravegheaţi. Orice loc de joacă poate fi considerat de risc”. Întrebată dacă a raportat primăriei că întreaga curte a grădiniţei pe care o conduce este pericol public, Sabinica Marin a afirmat: „M-am zbătut de atâtea ori, dar din cauza romilor nu pot să fac nimic! Caii lor au îmbătrânit pe iarba noastră, ne-au rupt leagănele, n-avem pază, nu avem nimic”. Apoi, a făcut o declaraţie senzaţională: „Au mai căzut şi alţi copii mai mari în canal, dar nu s-au rănit!”.
„Vă aduc dovezi că acel canal era în regulă”
Şi administratorul Grădiniţei nr. 2, Ovidiu Florea, s-a spălat pe mâini de responsabilitate şi a aruncat pisica moartă tot în curtea… altora. „Canalul era acoperit. Copiii (n.red. care au, împreună, maxim 25 kg) au sărit pe el, după ora 6 seara. Au sărit până s-a rupt placa de ciment. Gura de canal era în regulă. Vă aduc dovezi că era în regulă”. Întrebat ce dovezi, Ovidiu Florea a scăldat-o: Dar noi, când am semnalat problemele cu caii şi cu pomii care depăşesc blocurile şi cu pomii rupţi de copii, s-a luat vreo măsură? Eu am foarte multe probleme cu vecinii de aici”. L-am întrebat pe administrator care este treaba cu ţevile dezafectate, în care copiii se pot accidenta grav în orice moment: „Când s-a montat noul loc de joacă, s-a tăiat cel vechi. Ei trebuia să le taie, de acum doi ani.”. Administratorul Florea nu a făcut raport nici către directoare şi nici adrese la primărie, prin care să ceară ajutor să rezolve problemele din curtea grădiniţei. În opinia lui, faptul că nu au fost accidente în timpul programului îl absolvă de orice responsabilitate.
„Cei de la grădiniţă nu ne-au anunţat că au probleme”
Aflând de la noi că doi fraţi puteau să-şi piardă viaţa în curtea Grădiniţei nr. 2, autorităţile găeştene s-au mişcat imediat. Viceprimarul Grigore Gheorghe, însoţit de inginerul Valentin Stănescu, a coordonat personal echipele care au lucrat pentru eliminarea capcanelor: „Niciodată nu ne-au spus că au probleme. Chiar trebuia să se întâmple o nenorocire ca să-şi facă treaba? Le-a fost greu să ne anunţe măcar verbal?”, a comentat viceprimarul. Astfel, ţevile au fost scoase din pământ, iar gura de canal – acoperită cu un capac de beton. A rămas doar suportul leagănului rupt, care probabil va fi reparat sau ridicat în zilele următoare. La faţa locului, discuţiile au continuat între reprezentanţii Primăriei şi administrator, acesta din urmă ţinând să convingă pe toată lumea, din vorbe, cât de bine îşi face el treaba şi că vina pentru accident aparţine oricui altcuiva, mai puţin lui. Atunci, Valentin Stănescu ne-a spus că a eliminat şi alte pericole care nu au fost semnalate de Grădiniţă şi ne-a arătat şi un alt canal acoperit cu o tablă subţire, aflat chiar lângă gardul pe care-l sar frecvent copiii, în care – cu ceva timp în urmă – căzuse un cal al romilor. Ion Untărescu a trimis din nou o echipă de intervenţie, care a constatat că respectivul canal trebuia dezafectat demult şi umplut cu pietriş sau nisip, pentru că nu-şi mai justifică existenţa.
În luna decembrie a anului trecut, un copil din Târgovişte şi-a pierdut viaţa într-un loc de joacă neamenajat corespunzător. Nu înţelegem de ce situaţia din municipiu, amplu mediatizată, nu a constituit un semnal de alarmă şi pentru cei de la Grădiniţa nr. 2. Copiii nu pot fi opriţi să meargă în acea curte, chiar dacă porţile principale sunt încuiate, iar problemele de securitate, mai ales când este vorba de micuţi, nu pot fi tratate cu superficialitate şi nesimţire. Primăria Găeşti a demonstrat că este preocupată de rezolvarea acestor situaţii. Grădiniţa trebuia însă să ceară ajutorul şi să comunice, însă, din păcate, de doi ani ignoră cu bună ştiinţă aceste aspecte grave.
Mariana IONESCU