mar. dec. 24th, 2024

Statistica incendiilor arată că, anual, o dată cu apariţia temperaturilor caniculare creşte şi numărul de incendii, în special în zona forestieră şi de agrement, dar şi în sectorul industrial.

În vederea evitării acestor categorii de incendii, Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă „Basarab I” Dâmboviţa recomandă următoarele:

Utilizarea focului deschis

În perioadele de caniculă şi secetă prelungită arderea miriştii, vegetaţiei uscate şi a resturilor vegetale este interzisă. În celelalte perioade, aceste operaţiuni se execută numai după obţinerea permisului de lucru cu focul de la primăria localităţii şi a acrodului de la Agenţia de mediu şi cu respectarea următoarelor reguli:

• izolarea zonei de ardere faţă de drumuri, construcţii, instalaţii, păduri, culturi agricole prin executarea de fâşii arate. • efectuarea arderii doar ziua şi în condiţii meteo fără vânt. • asigurarea până la finalizarea arderii a personalului de supraveghere şi stingere a eventualelor incendii. Cetăţenii care doresc să se relaxeze la un grătar, în aer liber, trebuie să ţină cont de următoarele măsuri preventive: • instalarea corturilor şi grătarelor se face numai în locurile de popas special amenajate în acest sens; • focul pentru prepararea mâncării se poate face doar în locurile special amenajate, cât mai îndepărtate de vegetaţie şi în nici un caz pe timp de secetă excesivă ori în condiţii de vânt; • supravegherea permanentă a focului; • supravegherea permanentă a copiilor pentru a nu se juca cu focul. • menţinerea curăţeniei: aruncarea hârtiilor, resturilor de mâncare ori sticlelor numai în locurile special amenajate; • La plecare, se va stinge focul, asigurându-vă că acesta a fost stins complet.

Atenţie la suprasolicitarea instalaţiilor electrice!

În perioadele cu temperaturi ridicate sunt utilizate intens aparate electrice de tipul aer condiţionat şi ventilatoare, pentru a reduce efectul caniculei asupra oamenilor. Această aparatură solicită instalaţiile electrice generând risc de incendiu. Pentru evitarea incendiilor respectaţi următoarele reguli:

• Nu utilizaţi aparate electrice, cabluri electrice, prize, întrerupătoare, dispozitive de protecţie cu defecţiuni sau cu improvizaţii. • Nu folosiţi siguranţe fuzibile supradimensionate prin înlocuirea cu liţă a fuzibilului calibrat. • Nu suprasolicitaţi reţeaua electrică prin folosirea simultană a mai multor receptori.

PROTEJAŢI-VĂ, FURTUNILE SUNT PERICULOASE !

O caracteristică a perioadelor caniculare o constituie manifestarea cu intensitate a unor fenomene meteo extreme ce pot pune în pericol atât viaţa cât şi bunurile cetăţenilor. În ultima perioadă pe continentul european şi în România, furtunile şi fenomenele extreme caracteristice acestora au făcut o mulţime de victime şi au generat pagube materiale foarte mari. Atenţie la vegetaţie !

Îndepărtaţi copacii ori ramurile uscate, care pe timpul unei furtuni, ar putea cădea şi provoca victime ori pagube materiale. Regula de salvare 30/30

Adăpostiţi-vă în interiorul unei clădiri dacă, după ce aţi văzut un fulger nu reuşiţi să număraţi până la 30 înainte de a auzi tunetul. Rămâneţi în interiorul clădirii încă 30 minute după ce aţi auzit ultimul tunet.

Respectaţi următoarele reguli în cazul în care este iminentă o furtună :

 Întrerupeţi orice activităţi în aer liber.  Intraţi în casă, într-o construcţie ori într-un autoturism.  Deşi s-ar putea să fiţi rănit în cazul în care trăsnetul loveşte maşina sunteţi mult mai protejat în interiorul vehiculului decât în exterior.  Închideţi ferestrele şi uşile.  Evitaţi duşurile ori sălile de baie. Conductele fixe ale instalaţiilor pot conduce electricitate.  Utilizaţi telefoanele cu fir doar în situaţii de urgenţă. Telefoanele fără fir ori mobilele sunt sigure în utilizare.  Deconectaţi aparatele şi alte echipamente electrice precum computerele şi aparatele de aer condiţionat. Acestea pot fi defectate ca urmare a descărcărilor electrice atmosferice. Dacă este nevoie de asistenţă medicală sunaţi cât mai repede posibil la “112”. Serviciul Prevenire şi Compartimentul Informare şi Relaţii Publice – I.S.U. „Basarab I” Dâmboviţa