Polițiștii din Dâmbovița, la datorie pentru siguranța cetățenilor pe parcursul sărbătorii Floriilor
În perioada 20-22 aprilie a.c., aproape 180 de poliţişti din cadrul Inspectoratului de Poliție Județean Dâmbovița vor acţiona, în medie, zilnic la nivel județean, cu 98 de autospeciale, pentru menţinerea unui climat corespunzător de ordine şi siguranţă publică, în special în apropierea lăcaşurilor de cult unde vor fi organizate manifestări religioase prilejuite de sărbătoarea Floriilor şi în locurile unde se vor desfăşura alte manifestări publice.
De asemenea, pentru menținerea ordinii și siguranței publice, Inspectoratul de Poliție Județean Dâmbovița va organiza zilnic, în această perioadă, 124 de patrule de siguranţă publică, cele mai multe fiind auto.
În fiecare zi, în medie, 33 de polițiști rutieri vor fi prezenți pe principalele drumuri naționale și județene, pentru prevenirea accidentelor de circulație grave și fluidizarea traficului pe căile de acces din zona lăcașurilor de cult și a stațiunilor turistice.
Polițiștii de la rutieră vor folosi autospecialele dotate cu echipamente de supraveghere a traficului și pentru măsurarea vitezei de deplasare a autovehiculelor.
Pentru a vă bucura în linişte de aceste sărbători, poliţiştii vă recomandă:
Adoptați un comportament responsabil!
Respectați ordinea și liniștea publică! Nu consumați în exces băuturi alcoolice și nu intrați în conflicte! Nu răspundeți cu violență nici măcar la agresivitatea verbală.
În zonele aglomerate din piețe, gări, magazine sau lăcaşe de cult fiţi foarte atenţi cu banii şi obiectele personale!
Nu vă lăsați nesupravegheate bunurile!
Nu purtaţi portmoneul în buzunarele exterioare ale hainelor, în sacoşă sau la vedere!
Nu păstraţi în acelaşi loc banii, actele personale şi cheile apartamentului!
În aglomeraţie, dacă vă simţiţi bruscaţi, controlaţi-vă geanta sau portmoneul chiar în acel moment!
Circulați cu o viteză adaptată condițiile meteo și din trafic, asigurați-vă temeinic înainte de efectuare oricărei manevre în trafic și respectați-vă partenerii de drum.
Respectarea cu strictețe a regulilor de circulație reduce gradul de victimizare prin evenimente rutiere.
În caz de nevoie sau dacă aţi asistat ori aveţi cunoştinţă despre comiterea unei fapte antisociale, apelaţi cu încredere la cel mai apropiat poliţist ori sunaţi la 112 – Apelul Unic de Urgenţă!
Acțiuni pentru siguranța comunității
În ultimele 24 de ore, polițiștii din Dâmbovița au intervenit la 29 de evenimente, dintre care 19 au fost sesizate pe numărul unic pentru apeluri de urgență 112 și au constatat 14 infracțiuni, 4 dintre acestea fiind contra persoanei și 6 contra patrimoniului.
De asemenea, pentru abaterile de la normele contravenționale, polițiștii au aplicat 481 de amenzi și au ridicat în vedere confiscării bunuri în cuantum de 3.875 de lei.
Totodată, au fost reținute 9 permise de conducere și retrase 7 certificate de înmatriculare.
Mandate de executare a unor pedepse privative de libertate, puse în aplicare de polițiști
Polițiștii de la Secția nr.13 Poliție Rurală Titu au pus în aplicare un mandat de executare a unei pedepse privative de libertate emis pe numele unui bărbat din Odobești.
Cel în cauză a fost condamnat de Judecătoria Slobozia la 2 ani, 3 luni și 15 zile de închisoare pentru comiterea infracțiunii de furt calificat.
Acesta a fost depus în Penitenciarul Mărgineni.
De asemenea, un alt bărbat din Potlogi, pe numele căruia Judecătoria Răcari a emis un mandat de executare a unei pedepse privative de libertate pentru 1 an și 6 luni, pentru infracțiuni la regimul rutier, a fost identificat de polițiști și depus în Penitenciarul Mărgineni.
MANIFESTĂRILE RELIGIOASE, ÎN SIGURANȚĂ
De luni până în Vinerea Mare, la biserici și mânăstiri sunt oficiate slujbele speciale, denumite Denii.
Pentru siguranța dumneavoastră și a bunurilor pe care le dețineți, poliţiştii vă recomandă:
Aveți grijă de bunurile dumneavoastră! Supravegheați-le în permanență!
În aglomerație, puteți deveni cu ușurință victima unui furt! Așadar, nu păstraţi banii sau alte obiecte de valoare în buzunarele exterioare ale vestimentaţiei. Dacă sunteţi împins, verificaţi-vă imediat geanta sau borseta.
Respectați-i pe cei din jur! Nu intrați în discuții în contradictoriu cu persoanele recalcitrante sau aflate în stare de ebrietate și nu consumați băuturi alcoolice.
Nu răspundeți la injurii! Nu vă înghesuiți și nu depășiți rândul celor care așteaptă.
Parcați autoturismele în locurile special amenajate sau astfel încât să nu blocați calea de acces pentru cetățeni sau pentru autospecialele de intervenție, în caz de nevoie!
Nu lăsați cheile în contactul autoturismului, încuiați-l chiar dacă vă îndepărtați câteva secunde. Nu lăsați la vedere în autovehicul bunuri care ar putea atrage atenția răufăcătorilor.
Atenție la copiii care vă însoțesc! Nu-i lăsați nesupravegheați sau să se joace cu focul de la lumânări.
Respectați indicațiile agenților de poliție aflați în zona lăcașurilor de cult.
Vă recomandăm să apelați cu încredere la cel mai apropiat poliţist ori sunați la 112 în caz de nevoie sau dacă aveți cunoştinţă despre comiterea vreunei fapte antisociale.
Sfaturi ale polițiștilor pentru copii
Atenţie la lumea virtuală! Nu furnizaţi străinilor date personale sau despre familia dumneavoastră.
Nu dezvăluiţi parolele altor persoane, nici măcar prietenilor apropiaţi întrucât există riscul ca adresa dumneavoastră de e-mail să fie folosită pentru a trimite mesaje jignitoare sau spam-uri în numele vostru.
Nu răspundeţi la mesajele care vă supăra sau care conţin cuvinte ori imagini nepotrivite! Discutați deschis cu părinții şi explicaţi-le ce v-a îngrijorat. Îi puteți scoate oricând din lista de contacte pe cei cu care nu mai doriți să comunicaţi.
Nu uitați! Părinţii sunt persoane de încredere cu care puteți vorbi orice, inclusiv despre activitatea pe internet. Nu tot ceea ce vedeți sau citiți pe internet este adevărat sau potrivit vârstei dumneavoastră. Accesați site-uri sigure și verificați cu părinții informațiile citite.
Nu trimiteţi imagini jignitoare sau mesaje care ar putea să le provoace celorlalți frică sau să-i pună în pericol.
Nu vă întâlniţi cu persoane cunoscute pe internet.
Nu acceptați bunuri, nici măcar produse alimentare, de la persoane necunoscute sau despre care aveţi puţine informaţii!
Nu vă împrieteniţi cu persoane care manifestă un comportament deviant şi nu intraţi în anturaje dubioase!
Evitați discuțiile în contradictoriu și nu încercați să vă impuneți prin violență! Nu vă bruscați partenerii de joacă!
Strada nu este un loc pentru joacă! Recreați-vă în locurile special amenajate, ferite de circulația vehiculelor.
Traversaţi strada numai pe trecerea pentru pietoni şi doar la culoarea verde a semaforului! Asigurați-vă temeinic înainte de a traversa!
Respectați regulile de circulație și în situația în care vă deplasați cu bicicleta. De asemenea, nu vă lăsaţi niciodată bicicleta neasigurată, nici măcar pentru câteva secunde!
Parcaţi bicicleta doar în locurile special amenajate!
Dacă plecați în drumeții, nu vă îndepărtaţi de grup sau de persoana adultă care vă însoţeşte!
Nu consumaţi substanţe interzise sau băuturi alcoolice întrucât acestea au efecte nocive pentru organism!
Evitaţi frecventarea locurilor unde se consumă alcool, droguri sau unde se practică jocuri de noroc!
Atunci când mergeţi în localuri de alimentaţie publică sau de divertisment, nu vă afişaţi în mod excesiv cu bijuterii sau cu alte bunuri însemnate.
Nu oferiţi mobilul unei persoane necunoscute, sub pretextul că îl admiră sau că trebuie să dea un telefon urgent.
Nu vă urcaţi în autoturismele unor persoane necunoscute indiferent de ce vi se oferă.
Un tânăr, cercetat de polițiștii din Pucioasa
Un tânăr de 30 de ani, în timp ce conducea un autoturism, pe drumul județean 716, pe raza localității Glodeni, a pierdut controlul asupra direcției de deplasare și s-a răsturnat într-un șanț.
Bărbatul a fost transportat la spital pentru îngrijiri medicale, însă leziunile suferite nu au necesitat internarea.
Totodată, acesta a refuzat să fie testat cu aparatul etilotest și să i se recolteze probe biologice de sânge.
Pe numele lui, polițiștii au întocmit un dosar penal sub aspectul săvârșirii infracțiunilor de vătămare corporală din culpă și refuz sau sustragere de la prelevarea de mostre biologice.