29 martie 2024

67 de dâmboviţeni au cerut ajutor Avocatului Poporului

www.mariusbuga.ro_images_avAVOCATUL POPORULUI – BIROUL TERITORIAL PLOIEŞTI

BILANŢUL ACTIVITĂŢII PE TRIMESTRUL II / 2014

În trimestrul II al anului 2014 la Biroul teritorial Ploiești al instituției  Avocatul Poporului au fost primiți în audiență 475 de cetățeni, au fost depuse 103 de petiții și au fost primite 179 apeluri telefonice.

Au fost deschise 56 de dosare în care au fost întreprinse demersuri în favoarea cetățenilor care au adresat petiții, iar peste 80% dintre acestea au fost soluționate favorabil.

Potrivit Legii nr. 35/1997 privind organizarea şi funcţionarea instituţiei Avocatul Poporului, republicată, cu modificările şi completările ulterioare, în competența Biroului teritorial Ploiești sunt cuprinse judeţele Prahova, Buzău şi Dâmboviţa, iar activitatea se desfăşoară de regulă la sediul biroului.  Experţii Biroului Teritorial Ploieşti s-au deplasat însă lunar în judeţele Buzău şi Dâmboviţa pentru acordarea de audienţe şi pentru a primi petiţii.

Situaţia cu privire la numărul persoanelor din judeţele arondate, care au apelat la Biroul teritorial Ploiești  se prezintă astfel:    

                                         Prahova             Buzău               Dâmboviţa

Audienţe                           363                    45                           67

Petiţii                                    51               20                                      32       

            Apeluri telefonice               102                    41                          36

Prin petiţiile şi audienţele acordate cetățenii au sesizat posibile încălcări ale dreptului de petiționare, ale drepturilor persoanelor cu handicap, drepturi privind munca și protecția socială a muncii, dreptul la învățătură, drepturi referitoare la stabilirea drepturilor de pensie sau la revizuirea acestora, nesoluționarea unor contestații în termenul legal, dreptul la informație sau dreptul la sănătate.

Cetățenii au mai reclamant refuzuri ale unor autorități de a le soluționa anumite cereri sau chiar de înregistrare a cererilor adresate, situație în care persoanele respective nu pot face dovada demersurilor și evident, nici nu primesc un răspuns scris.

În luna mai 2014 a fost efectuată o anchetă la Spitalul Județean de Urgență Târgoviște cu privire la respectarea dreptului la ocrotirea sănătății prevăzut de art. 31 din Constituția României. Ancheta s-a realizat ca urmare a sesizării din oficiu cu privire la cazurile prezentate în presă referitoare la transferul interclinic al unei paciente și cu privire la măsurile de contenționare a pacienților în secția de terapie intensivă a acestui spital. Ancheta este în curs de finalizare, rezultatul acesteia urmând a fi afișat pe site-ul instituției.

În fiecare lună reprezentanții Biroului teritorial Ploiești ai instituției Avocatul Poporului vor fi prezenți în judeţele Buzău şi Dâmboviţa facilitând astfel accesul acestora la sprijinul oferit de instituţia Avocatul Poporului. Cu privire la aceste deplasări vor fi transmise în timp util anunţuri prin intermediul presei şi al autorităţilor locale şi judeţene.

Pentru cei interesați, reamintim că Biroul Teritorial Ploieşti al instituţiei Avocatul Poporului are sediul în municipiul Ploieşti, B-dul Republicii nr. 2-4, intrarea H, camera 155; tel./fax – 0244.593.227, program de audienţe: luni-joi – orele 09,00-16,00, vineri – orele 09,00-14,00, iar petiţiile pot fi trimise și prin poştă, prin e-mail la adresa avpprahova@avp.ro sau prin fax.

Menționăm că petițiile adresate instituției Avocatul Poporului sunt scutite de taxe de timbru, iar audiențele sunt gratuite.

De asemenea, vă invităm să accesaţi site-ul instituţiei Avocatul Poporului la adresa www.avpoporului.ro, care conţine informaţii detalitate cu privire la activitatea instituției.

Ioana Enache

Expert coordonator

Biroul Teritorial Ploieşti al instituţiei AVOCATUL POPORULUI 

fb-share-icon20

Lasă un răspuns

Social Share Buttons and Icons powered by Ultimatelysocial