28 februarie 2024

35 de mii de lei, sancţiunea primită de Compania de Apă după deficienţele constatate de Direcţia de Sănătate Publică Dâmboviţa

dspMINISTERUL SĂNĂTĂŢII

DIRECŢIA DE SĂNĂTATE PUBLICĂ  DÂMBOVIŢA

Târgovişte str.T.Vladimirescu nr.15-19 cod 130095

         Tel:0245613604, fax:0245611067

e-mail:dspdambovita@dsp.romwest.ro

                                               COMUNICAT DE PRESA

 

Incepand cu data de 22.03.2014, in comuna Aninoasa evolueaza un episod de boala diareica acuta in contextul livrarii apei poluate distribuita in sistem centralizat,dupa interventia Companiei de Apa Targoviste la reteaua  de distributie prin lucrari programate.

In intervalul 22-25.03.2014, seara,  s-au prezentat la SJUT  (sectia boli infectioase,UPU si pediatrie) un numar de 56 de pacienti,din care 26 copii si 30 adulti. Au fost internati 5 copii si 6 adulti, restul au primit tratament ambulator.

Fata de cresterea adresabilitatii cetatenilor la medicii de familie din Aninoasa (34 de pacienti) pentru acuze digestive dupa consumul de apa de la retea, DSP Dambovita s-a autosesizat si in dimineata zilei de 24.03.2014 specialistii s-au deplasat la Compania de Apa Tgv. de unde au preluat buletinele de analiza a probelor de apa recoltate la reluarea livrarii apei spre consumatori.

Mentionam ca, Compania de Apa Targoviste nu ne-a informat asupra masurilor tehnice in scopul protejarii sanatatii populatiei consumatoare, desi au fost atentionati in repetate randuri privind obligativitatea comunicarii neconformitatilor la parametri analizati in cadrul monitorizarii de control.

In aceeasi zi (24.03.2014) DSP Dambovita a recoltat probe de apa din Aninoasa si satele componente, rezultatele de laborator relevand  3 probe conforme si o proba neconforma Legii 458/2002 in ceea ce priveste parametrii microbiologici.

Astazi, 26.03.2014,  echipe de specialisti din cadrul DSP Dambovita vor continua implementarea planului de masuri instituit,  prin recolte noi de probe de apa, evaluari la nivelul CMI-uri de pe raza localitatii, educatie sanitara a populatiei.

Pentru deficientele constatate in administrarea sistemului de alimentare cu apa, Compania de Apa Targoviste a fost sanctionata cu amenda in cuantum total de 35.000 lei  conform HG 857/2011, art.4 lit.b – neindeplinirea masurilor si a recomandarilor si termenelor stabilite de catre persoanele imputernicite din cadrul autoritatii de sanatate publica teritoriale si art.7,lit j,- darea in consum public ca apa pentru consum uman a apei care nu conrespunde conditiilor de potabilitate prevazute in reglementarile legale in vigoare.

Sanciunea este maxima avand in vedere gravitatea fenomenului prin impactul asupra starii de sanatate a populatiei.

 

        DIRECTOR EXECUTIV,                                   PURTATOR DE CUVANT,

                Dr.Sorin Stoica                                                Cons.Marinela Popa

fb-share-icon20

Lasă un răspuns

Social Share Buttons and Icons powered by Ultimatelysocial