25 aprilie 2024
Găeşti – Primarul, în război cu PNL şi PDL! Beţe-n roate dezvoltării oraşului?!

Găeşti – Primarul, în război cu PNL şi PDL! Beţe-n roate dezvoltării oraşului?!

Cu regret trebuie să constat că, deși am încercat să dau explicații cât mai clare despre ceea ce se dorește a se întâmpla în orașul nostru, nu s-a înteles nimic, nici vizavi de prezent, nici de viitorul orașului.

Am să reiau pentru cetățenii noștri și am să spun că perioada 2007 – 2013 a fost una foarte păguboasă pentru Găești, perioadă în care nu s-au atras fonduri europene. În anul 2013, ultimul al acestei perioade pe care eu l-am prins ca primar, a fost foarte greu să încep anume proiecte pe care constat din cele scrise în respectivul apel că și dumnealor le consideră prioritare.

Problema majoră este că au și viceprimar în primărie, domnii consilieri nu știu că aceste lucrări sunt în diverse stadii de execuție . Atât canalizarea, spitalul, apa potabilă, cât și intervențiile la biserici, dar și creșa și alte lucrări de care amintesc, și alte lucrări în curs pe care o să vi le prezint cu stadiul de derulare al acestora.

După ce în anii precedenţi nu s-a atras nici un leu pe fonduri europene, putem spune că la momentul actual avem pe fonduri europene atrase în orașul Găești 700 miliarde pe sumele amintite, ceea ce înseamnă bugetul orașului complet pe doi ani.

Avem atrase pe locuri de muncă, pe Fondurile Guvernamentale de la ARCTIC, 600 miliarde, iar dacă dumnealor nu ar fi întârziat atât de mult bugetul, sau dacă nu ar fi tăiat anul trecut, am fi avut acum în curs de execuție și reabilitarea termică a blocurilor, și supravegherea stradală cu camere de luat vederi, și amenajarea cursului pârâului Răstoaca, și sala de sport prin fonduri de la Compania Națională de Investiții de la Liceul Tehnologic Dr. C. Angelescu și multe alte lucrări.

Reluăm episodul de anul trecut și am întârziat până la ora actuală cu un buget, despre care, repet, legea 215 spune clar că Primarul propune, iar dacă dumnealor considera că am propus greșit, aveau dreptul să introducă amendamente câte erau necesare, ca sa putem demara lucrările.

Am pierdut proiectele despre care vă vorbesc și probabil vom pierde în continuare. Trebuie să ne implicăm în atragerea Fondurilor Guvernamentale după ce în perioada 2004 – 2012 nu s-a atras nimic și de atunci până acum au venit 1200 miliarde sau sunt în curs să vină la instituțiile la care am făcut referire – Spital, Colegiul Național ”Vladimir Streinu”, Creșa, apă, canal, surse noi la rețelele de apă.

Se lucrează în curte la Liceul Tehnologic Dr. C. Angelescu, se lucrează în Parcul Central la rezervoarele de apă. Rețeaua de apă este terminată, de ceva vreme apa nu mai este neagră, iar după ce se vor termina lucrările apa va fi în paramentri corespunzători, canalizarea trebuie să înceapă, la spital se lucrează de doi ani, iar de două săpămâni pe fonduri europene în ambulatoriu.

Acest aspect ar trebui să-l știe şi domnii consilieri! Mai sunt și alte proiecte în lista pe care, de asemenea, o pun la dispoziție iar multe dintre ele reprezintă niște obligații legale sau europene. Chestinea mult discutatului lift nu o mai repet. Cine dorește intră pe internet și vede că în toată lumea civilizată unde sunt distanțe mari între nivele se practică astfel de modele, măsura fiind obligatorie prin legea cu privire la persoanele cu dezabilități. Amenajările de spații verzi probabil le-ați întâlnit în fiecare cartier.

Pe lângă aspectul frumos pe care doream să îl dea orașului, există o lege care ne obligă să avem suprafețe de spații verzi la nivelul a 26 de metri pătrați pe locuitor . Și alte proiecte despre care dânșii spun că nu ar fi atât de importante, ca de pildă amenajarea Parcului. Acest aspect rămâne să îl aprecieze cetățeanul.

Sunt convins că parcul arată mult mai bine acuma decât anterior. După toate acestea, consilierii PDL și PNL nu au înteles că s-au făcut dotări la sectorul Întreținere Străzi și spații verzi. Vreau să anunț cetățenii că am găsit un plug de deszăpezire, din tractoarele aruncate la Liceul Agricol am refăcut două tractoare , am achiziționat două tractorașe noi și probabil că au fost văzute de cetăţeni lucrând în această iarnă la deszăpezit trotuare, parcări dar și drumuri. De la un plug, la ora actuală avem șase pluguri de diverse dimensiuni.

Consilierii nu au observat că în afara celor două motocoase existente până acum, dintre care una stricată, am mai cumpărat încă 12, iar tot orașul a fost curățat de bălării anul trecut cu aceste utilaje noi. Probabil nu au văzut nici frezele de zăpadă, nici periile care mătură trotuarele! Este aberant să spunem că nu ne-am dotat la sectorul spații verzi!

Încercăm să menținem permanent curățenia orașului. Dar datorită unei hotărâri de consiliu plătim multe miliarde pentru același lucru care nu se face. Este tot o firmă care le aprține domnilor consilieri PDL și PNL. Acuză de asemenea spațiile verzi, nu este cazul să mă repet, s-a văzut ce s-a făcut. Dacă dumnealor nu le plac PET-urile, îi anunț că prețul unui butaș de trandafir este de 10 lei. Dorim să avem sute de mii de astfel de butași. Primii 50.000 de butași îi avem la seră și în oraș.

Sunt primele 5 miliarde economisite în această toamnă. Este simplu să cumperi butași, dar este mult mai bine să îi pui, totuși, fără bani! Sunt foarte supărați, de asemenea, că s-a realizat iluminatul festiv de iarnă. La fel, rămâne la aprecierea cetățenilor, iar în privinţa costurilor, doresc să le aduc aminte că până acum 400 milioane pe an se plăteau pentru repararea celor vechi.

Dacă în fiecare an am lua alte ornamente noi, am avea lumini moderne și mult mai multe. Nu știu cât de corecte au fost acele reparații la sumele acestea! Nu știu dacă trebuia să se ajungă la sumele acelea! Domnii consilieri mai critică viața socială și sportivă. Oare cine a blocat sportul? Am discutat despre sport. Am găsit o totală debandadă. Am găsit și conflict de interese.

Domnul viceprimar era președintele clubului care primea bani. Aceștia se dădeau pe hârtii de mână, așa-zisele state de plată a unor salariați, care de fapt nu erau salariați! Probabil ar trebui să se gândească să rezolve acest aspect atât privind conflictul de interese, dar și privind nejustificarea banilor primiți. As dori să spun de ce au redus prin tăiere de la un miliard şi jumătate, la două sute de milioane activitatea sportivă.

Dar, legat de activitatea sportivă , noi ca primărie avem obligația să asigurăm bazele materiale. Sigur că dumnealor au spus că nu este nevoie de așa ceva, pentru că are ing. Drugă. In regulă, ştiu, dumnealui are un teren de sport privat, care este folosit contra cost, iar din perspectiva noastră, a Primăriei, trebuie ca cetățenilor orașului, începând de la copii și până la pensionari, să le asigurăm condiții de a face sport, în mod gratuit, pe baza proprie a orașului. Banii, însă, au fost tăiați!

Vă mai informez că am introdus în Consiliul Local un proiect de hotărâre prin care consiliul să creeze un club unde să atragă copiii și ceilalți cetățeni ai orașului care doresc să facă sport organizat. Tot domnii consilieri și-au format un consiliu de administrație, dar care nu a funcționat.

Dacă am văzut că lucrurile întârzie atât de mult, am apelat la directorii de școli, pentru că acolo sunt copii care au nevoie să facă sport, și s- a constituit Asociația „Progresul”. Aceasta, având în vedere că niciodată Consiliul Local nu a dorit să facă ceva pentru sportul găeştean, cel puțin de când nu s-a mai putut să subtilizeze banii anumite persoane! Am găsit câțiva sponsori, cărora le mulțumesc pe această cale – și domnului Silviu, domnului Dună , domnului Relu David și domnului Costea Fane, încheind cu mine, care am sprijinit acest club unde avem 200 de copii care activează în diverse ramuri sportive și unde am găsit niște profesori minunați, care fac benevol antrenamente.

Mă refer aici la handbal, la domnul Mircea Gheorghe, mă refer și la fotbal, la domnul Oltei, mă refer și la baschet, la domnul Brașoveanu și alții. Sportul în Găești trăiește fără sprijinul Consiliului Local, prin sprijinul sponsorilor, al unor antrenori inimoși, dar și al directorilor care au făcut efortul de a înființa acest club. Probabil că va înțelege și Consiliul Local că ar trebui să sprijine tinerii să facă sport. Este cam neclar apelul către cetățeni al colegilor noștri!

Am și eu un apel către cetățenii orașului. În Găești au început să vină fonduri. Într-un an şi jumătate, a venit de circa 120 ori mai mult decât au reușit dumnealor să aducă în 8 ani! Însă dumnealor, prin diverse mijloace, doresc să blocheze atragerea în continuare a fondurilor europene și ratarea etapei 2014 – 2020 .

Dacă nu au reușit să atragă nimic în perioada 2007 – 2013, urmăresc, probabil, sî sacrifice şi intervalul 2014 – 2020 al acestui oraș! Să ne uităm că alte orașe au atras fonduri și arată altfel. Am început și noi să atragem fonduri. Vom putea rezolva, așa cum v-am spus, problema apei, problema canalizării, problema locurilor de muncă, problema sănătății, a spitalului, a ambulatoriului, problema școlilor la care au început deja lucrările, și multe alte probleme prinse în lista de proiecte, ca și în strategia orașului. Pentru că după cum știți nici fondurile europene nu pot fi aprobate dacă nu avem o strategie a orașului, care să se încadreze în strategia Micro Regiunii, în strategia județului și strategia națională.

Se lucrează, avem deja un proiect, pe care vi-l punem la dispoziție să îl studieze și cetățenii la redacția ziarului „Cronica Găeştiului”, dacă vor dori. Apelul rămâne să se voteze bugetul, am pierdut mulți bani, dar probabil vom pierde în continuare dacă se mai întârzie. Să facă domnii consilieri rectificările pe care le doresc, să aducă amendamentele pe care care doresc, să taie ce consideră dumnealor, și va rămâne ca cetățeanul să analizeze dacă ce-au tăiat era necesar. Cu alte cuvinte, să-şi asume răspunderea!

În ceea ce privește creditul, aș vrea să o lămurim foarte clar. În 2003, după același model, a fost dat un accept de principiu pentru accesare de fonduri europene. Din păcate, banii au fost cheltuiți în 2005 și 2006, când noi nu mai reprezentam majoritatea în consiliu; și o să vă pun la îndemână toate dispozițiile de plată, ca să nu confundăm acordul din 2003, dat de PSD pentru atragerea de fonduri europene, cu banii cheltuiți în 2005 și 2006, fără a atrage un leu fonduri europene.

Poate că nu era nevoie de alt credit dacă nu aveam de plătit între 12 și 15 miliarde pe an rate la acest credit, dacă nu aveam niște contracte total nefavorabile, în legătură cu care o să vă pun lista la dispoziție și o să observați că prețurile actuale sunt la jumătate, dar ne-a rămas un contract, care iar le aparține dumnealor. Acest contract cu IGO, având multe probleme de legalitate, împreună cu creditul de la bancă reprezintă 20 de miliarde pe an. În următoarea perioadă de 8 ani ar fi însemnat 160 miliarde, deci sigur nu era nevoie de credit.

Dacă nu moșteneam aceste lucruri! Moștenindu-le, nu avem încotro! Acum se pune problema dacă vrem să aducem în Găești 3000 de miliarde! Va trebui să demonstrăm că noi putem avea o cofinanțare de 2% susținută de o bancă.

Vrem, oare, ca, aşa cum s-a întâmplat în perioada 2007 – 2013, să nu intre nici un leu în Găești?! Atunci putem să mai amânăm bugetul!”, spune Dan Iacobuţă, primarul oraşului Găeşti.

fb-share-icon20

Lasă un răspuns

Social Share Buttons and Icons powered by Ultimatelysocial